blokkk.com                                                  │ plázarítus » garázsmarket │                                                 │ hírkirakattmustra │         

 

Weben nyomják a reklámot

De nyomul a Facebook és a kupon is a kkv reklámban.

__________________________________________________________________blokkk.com

A hazai kis- és középvállalkozások legnépszerűbb online marketingeszköze a saját weboldal, de a Facebook hirdetés mellett öles léptekkel jön fel a kuponkedvezmény. A nyomtatott eszközökben a prospektus, a szórólap és a reklámújság a legelterjedtebb, ez derül ki a Marketing112 frissen közreadott kutatásából, amit az Origo ismertetett.
 

A megkérdezett cégvezetők és döntéshozók több mint 60 százaléka stabilan támaszkodik a céges weboldalára, mint elsődleges marketingeszközre, ennek népszerűsége ma már évek óta változatlan. Nagy emelkedés tapasztalható viszont a Facebook hirdetések használatában. Minden második megkérdezett használ ilyet, amellyel párhuzamosan ugyanakkor az tapasztalható, hogy a Facebook céges oldalakba vetett bizalom kissé megingott.

Az eredmény a kutatók szerint ésszerű. A Facebook az utóbbi hónapokban olyan változtatásokat hozott be, amivel számos alkalmazás- és promóció típus használatát megtiltotta. A közvetlen (organikus) elérés ma már 6-8 százalék körül mozog, tehát a Facebook oldal tulajdonosai még saját követőik felé is csak úgy tudnak eredményesen kommunikálni, ha minden bejegyzést kiemelnek, hirdetnek. Teljesen érthető, hogy egy alacsony közösségi média költségvetéssel induló cég nem fog százezreket abba fektetni, hogy olyan lájkokat gyűjtsön, akiknek majd utána hirdethet. E helyett költségátcsoportosítást hajtottak végre a Facebook hirdetések javára, hiszen az gyorsabb eredményt hoz. Hosszú távon ez már nem olyan jó stratégia, de érthető a hazai kkv-k türelmetlensége.

A TOP-10 marketingeszköz a felmérés szerint:
1. Weboldal
2. Facebook-hirdetés
3. Kuponkedvezmény
4. eDM / hírlevél
5. Facebook céges oldal
6. SEO (keresőoptimalizálás)
7. Google Adwords
8. Upsell, termékkapcsolás
9. Céges blog
10. PR-cikk
 

Nagyot fejlődött még a kuponkedvezmények használata, amelyre magyarázat lehet az offline világ kuponőrülete. Ma már minden nagyobb offline sajtó és bevásárlóközpont kuponkedvezményt is indít, nem beszélve az online marketing eszközök (például weboldal elhagyásakor felugró ablakok) térhódításának, amely a kuponkedvezményekkel párosítva bizonyulnak hasznosnak.

A TOP-10 offline marketingeszköz
1. Prospektus, katalógus
2. Szórólap (kampányhoz kapcsolódó)
3. Reklámújság sajtóhirdetés
4. Kuponkedvezmény (nyomtatott)
5. Rendezvényen való kiállítás
6. Hűségprogram, törzsvásárlói program
7. Networking
8. Telemarketing, hideghívás
9. Kültéri plakát, reklámtábla
10. PR cikk (nyomtatott sajtó)
 

A cégvezetők és marketing-döntéshozók tudatosságának fejlődésére az is bizonyíték, hogy a cégek elkezdtek CRM-alapú ügyfélkezelést folytatni. A megkérdezettek egyre nagyobb arányban számoltak be arról, hogy ügyfélkezelésükhöz, értékesítésükben sikerrel használnak valamilyen CRM (ügyféllel történő kapcsolattartás elősegítésére specializált) szoftvert.

(Origo, 2016. szeptember 26.)

 
 

blokkk.com │                                                 plázarítus │                                            f » blokkk.com │