blokkk.com                                        │ plázarítus » vásármindenség │                                                   │ hírkirakattmustra │         

 

Megbukott a szlovák outlet

Kevés a vásárló, a második pedig évek óta üresen áll.

__________________________________________________________________blokkk.com

Árban sem bír versenyezni egy osztrák plázával az a szlovákiai outlet, amely a szomszéd ország első ilyen üzletközpontja. Csődbe menekült végül és külföldi - talán kínai - vevőre vár, adta hírül a Népszabadság.

 

Nagy hírveréssel és fényes ünnepséggel nyitották meg két és fél éve Szlovákia első outlet típusú üzletközpontját a Pozsonytól 40 kilométerre levő Vedrődön (Voderady), a forgalmas D1-es autópályához közel. Az első napon 12 500 érdeklődő tolongott a 15 ezer négyzetméternyi területen, és járta végig a 70 boltot. Megtelt az 1.300 gépkocsit befogadó parkolóhely. A folytatás azonban nem igazolta az elvárásokat.

 

Gyakran előfordult a nyitást követően, hogy a One Fashion Outletben több volt az unatkozó elárusító, mint a vevő. A szlovák tulajdonosok 2015-ben 2,8 millió euró (hozzávetőleg 880 millió forint) veszteséggel zártak, ráadásul a hitelük 10 millió eurós esedékes törlesztő részletét sem fizették meg. A pénzét követelő egyik alvállalkozó már csődeljárást kezdeményezett ellenük, végül a bíróság csődvédelmet rendelt el, amelybe a hitelező pénzintézet is beleegyezett.

 

A szlovák outlet tárgyal külföldi, tőkeerős befektetőkkel. A tulajdonosok nem tagadják, hogy nagyra törő terveikből kevés valósult meg. 2013. októberében úgy hitték, hogy az évről évre látogatottabb ausztriai, tőlük bő 80 kilométerre fekvő parndorfi outletből legalább a pozsonyi, valamint a nyugat-szlovákiai, de talán a magyarországi és a cseh vevőkör egy részét is sikerül idecsábítani. Jelenleg azzal számolnak, hogy sikerül felvenni az osztrákokkal az árversenyt, még több akciót hirdetve. Azt is nagy előnynek tartják, hogy velük ellentétben csak karácsony és húsvét első ünnepén vannak zárva, így évente több mint 70 nappal többször tartanak nyitva, méghozzá a teljes hétvégéken, amikor a legtöbben járnak nagybevásárlásokra. Évente legalább másfél millió látogatóval számolnak a szlovákok.

 

Más szlovák befektetők nem messze innen, Pozsonytól húsz kilométernyire, Szenc közelében hasonló üzletközpont építésébe kezdtek, amely azonban évek óta üresen áll.
 

A vásárlók elégedetlenek Vedrődön. Szerintük Parn­dorfban sokkal nagyobb a választék, elfogadhatók az árak is, itt viszont semmi sem olcsóbb. Az osztrákoknál kedvesebbek az elárusítónők, mint az itteniek. Ott ráadásul sokan tudnak magyarul.

 

A szlovák tulajdonosok bíznak az új stratégiai befektető tőkeinjekciójában.

(Népszabadság, 2016. július 29.)

 
 

blokkk.com │                                            plázarítus │                                               f » blokkk.com │