blokkk.com                                            │ plázarítus » magyar torony │                                                    │ hírkirakattmustra │         

 

Vergődik a Köki

Megint megpróbálják eladni, olcsón.

__________________________________________________________________blokkk.com

Eladó a dél-pesti Köki Terminál bevásárlóközpont. A válság mélypontján, mintegy 40 milliárd forintból épült komplexumért 27 milliárd forintot szeretne kapni a bevásárlóközpontot építő R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az M3-as metró végállomásánál álló, a pláza mellett egy OBI barkácsáruházat, egy parkolóházat, valamint egy komplett buszpályaudvart magába foglaló komplexum óriási: alapterülete mintegy 220 ezer négyzetméter, igaz a bérbeadható terület ennek alig a harmada, 70 ezer négyzetméter.

A Köki Terminál irányára a mostani meghirdetésben 27 milliárd forint, míg 2013. végén még 35 milliárd forintért kínálta az ingatlanegyüttest a felszámoló, de nem érkezett ajánlat a központra.

A Köki Terminál koncepciója kezdettől megosztotta a szakértőket. A bevásárlóközpont egy forgalmas közlekedési csomóponthoz épült, összeköti az M3-as metró és több buszjárat végállomását, de autóval is jól megközelíthető. A területen sokan megfordulnak nap mint nap, ugyanakkor a belvárostól viszonylag távol esik. A Köki Terminál mintegy 40 milliárd forintból épült fel, amelyhez az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosított 27 milliárd forint hitelt.

A bevásárlóközpontot hosszas előkészítés után 2008-ban kezdték el építeni, éppen a válság kezdetén. Sok ingatlanfejlesztőhöz hasonlóan az R-CO is pénzügyi zavarba került, nem tudta törleszteni tartozásait, és 2012. végén elrendelték a társaság felszámolását.

A Köki Terminál területén található metró- és buszvégállomás miatt (nem beszélve a beragadt óriási MFB-hitelről) a kormány stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánította a R-CO-t, és így a bevásárlóköpontot azóta is az állami felszámoló üzemelteti. A felszámolás hírére a bevásárlóközpont kihasználtsága csökkent valamelyest, a látogatószám azonban nem, sőt folyamatosan emelkedett az utóbbi években, így a bezárt üzletekben új bérlők nyitottak és a pláza kihasználtsága azóta is 90 százalék körüli.

(KamaraOnline, 2016. március 13.)

 
 

blokkk.com │                                                plázarítus │                                              f » blokkk.com │