blokkk.com                                              │ plázarítus » magyar torony │                                                  │ hírkirakattmustra │         

 

Lenyelték a plázák a boltzárat

A vasárnapi tilalom ellenére javult a plázák egy részének pénzügyi helyzete 2015-ben.

__________________________________________________________________blokkk.com

A bevásárlóközpontok nagy részénél nőtt a nyereség, vagy csökkent a veszteség 2015-ben, pedig a vasárnapi nyitva tartás tilalma fékezte a plázák látogatottságát.

Egyes plázáknak meg se kottyant a vasárnapi boltzár, legalábbis erről tanúskodnak a legnagyobb bevásárlóközpontok 2015-ös beszámolói. A boltok vasárnapi nyitva tartásának tilalmával a plázák 2015-ben vasárnaponként elnéptelenedtek, de úgy tűnik, működött a meghosszabbított hétköznapi nyitva tartás taktikája, amit a legtöbb bevásárlóközpont és bolt követett.

A plázák igyekeztek kihasználni az öt választható vasárnapot, amikor kinyithattak. Az Aréna Plaza 2015. áprilisában, a bevásárlóközpont évente megrendezett, napokig tartó nagy leárazásán a vasárnapi nyitva tartással a valaha mért legnagyobb napi forgalmat érte el, ugyanis a fővárosban másutt zárva maradtak a boltok. A 2015-ös év végső eredményei azonban az Aréna Plaza esetében még nem ismertek, ugyanis az üzemeltető Symmetry Arena Kft. a 2015. évről egyelőre nem adott le beszámolót.


Az Allee üzemeltetőjének, az Allee Center Kft.-nek nagyon jól mehetett a bolt 2015-ben, egyedüliként a centerek közül. Az árbevétele enyhén nőtt, az adózott eredménye viszont megugrott és forintra átszámolva meghaladta a 3 milliárdot, amit a holland és német tulajdonos cégek ki is vettek osztalékként. A budapesti, a győri, a pécsi és a szegedi Árkádot, valamint a Fórum Debrecent működtető ECE Projektmanagement Budapest Kft. is enyhén növelte árbevételét és adózott eredményét. A tulajdonos német társaság a 2014. és a 2015. évek eredményét, 939 millió forintot szintén kivette osztalékként.

A Westend City Center üzemeltetője, a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. árbevétele is nőtt. Adózott eredménye 2014-ben nem volt számottevő, mindössze 54 millió forint, és 2015-ben enyhe csökkenéssel lényegében ezen a szinten maradt. A bevásárlóközpont irodáinak és üzleteinek bérbeadásával foglalkozó West End Magyarország Ingatlanhasznosító Zrt. tavalyi beszámolója még nem elérhető.

 
A MOM Park bevásárlóközpontot és irodaházat üzemeltető és bérbeadó MOM-Park MFC Kft. növelte árbevételét és vesztesége nyereségbe fordult. A budatétényi Campona plázát üzemeltető Campona Shopping Center Kft. árbevétele lényegében stagnált, de a 2014-es veszteség helyett 2015-ben már adózott eredménnyel zárt.


A Pólus Center üzemeltetőjének, a Pólus Társasház Üzemeltető Kft.-nek viszont 2015-ben árbevétele csökkent. A Duna Plaza üzemeltetője, a Duna Plaza Zrt. enyhén növekvő árbevételről és csökkenő veszteségről számolt be, mint ahogyan a Corvin bevásárlóközpont bérbeadásával foglalkozó Klepierre Corvin Kft. és az Asia Center Kft. is. A budapesti Mammut plázákat működtető Mammut Zrt. árbevétele lényegében stagnált, vesztesége viszont még a jókora, 3 milliárd feletti 2014-es bukónál is nagyobb lett, megközelítette a 3,5 milliárdot.

(Világgazdaság, 2016. június 16.)

 
 

blokkk.com │                                             plázarítus │                                               f » blokkk.com │