kirakatles₪plázarítus

Következett: Forever 21

Becsődölt a Forever 21 üzletlánc is, csak a boltbezárás vége bizonytalan. 

GettyImages-1167509190

Szeptember 29-én csődvédelmet kért a Forever 21, írja az Index a Reuters nyomán. A csődvédelem még nem azt jelenti, hogy biztosan vége a vállalatnak, de ez az utolsó lehetősége, innen már nincs igazán hova tovább hátrálnia egy bajba jutott cégnek. 

A Forever 21 a csődvédelem adta lélegzetvételnyi lehetőséget arra használná, hogy jelentősen átalakítsa működését, és megszabaduljon a veszteséges részeitől. Az átalakításhoz szereztek még 350 millió dollárnyi új tőkét is, írja CNBC. 

A Forever 21-t 1984-ben alapították Los Angelesben, majd agresszív terjeszkedéssel híres fast fashion üzletlánccá váltak, 815 boltjuk volt szerte a világon. Az elmúlt öt évben viszont leáldozott a csillaguk, most csak az USA-ban 178 boltjukat zárják be, világszerte nagyjából 500-at, írta a BBC. Európa és Ázsia legtöbb részéről kivonulnak a bejelentésük szerint. 

A hagyományos ruházati kiskereskedőkre rájár a rúd a világ legtöbb részén, mivel a vásárlók egyre inkább online vesznek ruhát. A drága hagyományos boltok fenntartása ezért sokszor versenyhátrányt jelent.

Emellett a fiatal fogyasztóknak egyre fontosabb, hogy fenntartható módon készült termékeket vegyenek. Ennek is köszönhetően például az Inditex (egyebek mellett a Forever 21 egyik közeli versenytársa, a Zara tulaja) részvényei 27 százalékot, a H&M részvényei 23 százalékot estek 2017 júliusa óta. Miközben a fenntartható Reformation vagy használt luxuscikkekben utazó The RealReal egyre népszerűbbek az USA-ban.

A Forever 21-t alapító koreai házaspár csaknem 4 milliárd dollárt (nagyjából 1224 milliárd forintot) bukott a céggel 2015 óta, írta még korábban a Business Insider. Jin Sook és Do Won Chang ezért egyenként már nem is számítanak dollármilliárdosnak. 

(Index, 2019. szeptember 30.)

 

Százával zárnak be boltot az amerikai láncok

Recseg-ropog az amerikai kiskereskedelmi hálózat.

Az amerikai kiskereskedelemben folytatódik az utóbbi évek gyakorlata: 2019-re eddig 4.300 üzlet bezárását jelentették be, írja a Világgazdaság. 

A Gap, a JCPenney és a Vic­to­ria’s Secret több mint 300 bolt bezárásáról döntött már, míg a Payless nevű cipődiszkont az összes észak-amerikai üzletét – mintegy 2.500 boltot – bezárja. Az utóbbi a The Wall Street Journal szerint minden idők legnagyobb kiskereskedelmi felszámolása, már ami az üzletek számát illeti.

A nagymértékű boltbezárások ténye nem új keletű az Egyesült Államokban, sőt illeszkedik is az elmúlt évek trendjébe: 2017-ben rekordot döntöttek a bezárások, mintegy 9,5 millió négyzetméternyi üzlethelyiség szűnt meg, de a 2018-as év ezt is felül tudta múlni, hiszen majdnem 14,4 millió négyzetméternyi üzlethelyiség tűnt el a piacról – írja a Business Insider a CoStar Group becslésére hivatkozva. A szakérők szerint ez a folyamat 2019-ben is folytatódhat.

Előrejelzésünk szerint az üzlethelyiségek összmérete az idén legalább ekkora mértékben csökken majd – idézi a portál a CoStar vezető tanácsadóját.

A kereskedők ugyanis idáig már több mint 4.300 üzlet bezárásáról döntöttek. Ennek több mint a felét az említett Payless teszi ki. A korábban már szintén csődöt jelentő Gymboree ruházati üzletlánc 805 boltot zár be.


Fotó: Mark Ralston/AFP

Hasonlóan járt a Shopko is, amely 251 üzletében kénytelen lehúzni a rolót. A Gap eladásai az ünnepi időszakban 7 százalékkal csökkentek, be is jelentette, hogy a következő két évben bezárja 230 boltját, és leválasztja magáról az Old Navy márkát, amely külön cég lesz a jövőben.

Az ismertebb üzletláncok közül a Victoria’s Secret 53, a JCPenney 27, a Lowe’s 20, a Macy’s pedig 9 boltot tervez bezárni 2019-ben.

Megérzik tehát az üzletek, hogy recseg-ropog a kiskereskedelmi szektor az Egyesült Államokban: 2018 decemberében több mint kilenc éve a legnagyobb mértékben – 1,2 százalékkal – csökkent a boltok forgalma a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau februári jelentése szerint. Jármű-értékesítések nélkül pedig még nagyobb, 1,8 százalékos volt a visszaesés az előző hónaphoz képest.

Ugyanakkor összességében mégsem lehet azt mondani, hogy rossz évet zárt az amerikai kiskereskedelmi ágazat: 2018-ban az előző évhez képest az étel- és italüzletek forgalma 3,4 százalékkal, a ruházati üzleteké 4,8 százalékkal, a bútoráruházaké 3,5 százalékkal, az elektronikai kütyüket árusító üzleteké pedig 1,9 százalékkal bővült. Jelentősebb visszaesést csak a sportcikkek, zenei eszközök és könyvesboltok forgalmában lehet látni, ahol 5,8 százalékos volt a mínusz az előző évhez képest.

(Világgazdaság, 2018. március 4.)

 

Amcsi bolt: digitális márkák, panziók, munkaterek

Teljesen megváltozhatnak az amerikai plázák.

Az Egyesült Államokban akár néhány éven belül teljesen átalakulhat a bevásárlóközpontok bérlőinek összetétele, írja az Origo. Az online kereskedelem térhódításának hatására ismert kiskereskedelmi láncok sorra zárhatják be üzleteiket, helyükre pedig e-kereskedelmi márkák költözhetnek. Ez a folyamat hamarosan Magyarországon is éreztetheti a hatását.

Az amerikai bevásárlóközpontok Amerika-szerte készülnek arra az eshetőségre, hogy számos bolt bezárhat.Egy sor kiskereskedő komolyan gondolkodik a leépítésről, ami számos kirakatot hagyhat üresen, amíg új bérlőkkel nem sikerül feltölteni a helyüket.

Az Equilor Befektetési Zrt. piaci összefoglalójából kiderül, hogy a kiskereskedelmi láncok fokozatosan fordulnak az e-kereskedelem felé, a bevásárlóközpontok pedig más irányban is próbálnak nyitni: közös terű munkahelyeket és panziókat is vesznek be a bérlők közé.

Az elmúlt évben már komoly jelei voltak az e-kereskedelem térhódításának, hiszen nem kis részben ennek volt a következménye a Bon-Ton vagy a Sears áruházlánc csődje, a Toys 'R' Usnál bekövetkezett problémák, és még a Walmart is Sam's Club üzletek tucatjait zárta be.

Most a Gap és az L Brands gondolkodik arról, hogy leépítsen. Ugyanakkor a digitális márkák éppen boltnyitási hullámban vannak, hogy azokkal az ügyfelekkel is megismertessék a termékeiket, akik eddig online nem ismerték őket, és lehetőleg átszoktassák őket az online vásárlásra.

(Origo, 2018. december 4.)

 

Amerika: Black Friday után Cyber Monday

Egy nap alatt majdnem 8 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak.

A Reuters információi szerint az idei Cyber Monday rekorddal zárult, hiszen az Egyesült Államokban a vásárlók egy nap leforgása alatt 7,9 milliárd dollárt költöttek, írja az Origo.

Az amerikaiak leginkább november 27-én este voltak aktívak, amikor a többségük hazaért a munkából, így az idei Cyber Monday az összes korábbit felülmúlta. Az Adobe Analytics, amely az Egyesült Államok 100 legnagyobb kereskedőjéből 80-at figyel, arról számolt be, hogy 2018-ban 100 millió dollárral többet költöttek a vásárlók, mint 2017-ben ilyenkor.

Taylor Schreiner, az Adobe Digital Insights igazgatója szerint sok vásárló az utolsó pillanatig várt, ezért este óriásit ugrott a forgalom. Három óra alatt az amerikaiak annyit költöttek, amennyit máskor egy egész nap alatt szoktak.

A Target és az Amazon ingyenes házhozszállítást kínált, valamint a minimális rendelést is eltörölték. Az Adobe adatai szerint a Cyber Monday-ben résztvevő vállalatok eladásai 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A Wall Street is reagált a jó eredményekre, hiszen az Amazon részvényei 5 százalékot emelkedtek, de a Kohls és a Target papírjai is erősödtek.

A Mastercard SpendingPulse előrejelzése szerint az e-kereskedelmi vállalatok 25 százalékkal többet kerestek, mint tavaly, legalább 3 milliárd dollárt. Ezek a számok viszont továbbra is eltörpülnek a kínai Alibaba bevételei mellett. A Singles Day nevű egy napos esemény idén 30,7 milliárd dollárt hozott a vállalatnak.

Bob Phibbs, a Retail Doctor nevű kereskedelmi tanácsadócég szerint az online boltok egyre nagyobb mértékben vágnak bele a hagyományos kereskedők profitjába azzal, hogy ingyenes házhozszállítást és kényelmes vásárlást kínálnak.

(Origo, 2018. november 27.)

 

Ennyit költenek az amerikaiak hálaadáskor

Az amerikaiaknál a hálaadás másnapjára esik a Black Friday.

A hálaadás (Thanksgiving) az amerikaiak egyik legfontosabb ünnepe, nemcsak a pulyka és az amerikaifoci-dömping miatt, hanem azért is, mert másnap hatalmas kedvezmények várják őket a Black Friday alkalmából, ráadásul ezt hétfőn a Cyber Monday követi, ahol legfőképpen elektronikai eszközöket lehet olcsóbban beszerezni. Összeszedtük, hogy mire és mennyit költenek el az Egyesült Államokban hálaadáskor.

A hálaadás az utóbbi években háttérbe szorult a halloween, a mikulás és a karácsony mögött, ráadásul másnap kezdődnek a Black Friday akciók és az NFL (professzionális amerikaifoci-liga) is rengeteg embert szögez a képernyők elé ma este.Ennek ellenére is egy nagyon kedvelt ünnepről van szó, amikor a családok hagyományosan összegyűlnek és nagy lakomát csapnak.

Mivel általában hálaadáskor nem szoktak ajándékozni, ezért inkább az ételekre és italokra költenek sokat. A lendEDU tanulmánya szerint idén az átlagos amerikainak 175 dollárjába fog kerülni az ünnepi előkészület, és ez meghaladja az előző évi 165 dolláros összeget.

A hálaadásnapi költségek jelentős részét az utazás teszi ki, hiszen várhatóan 51 millióan kelnek majd útra, hogy meglátogassák barátaikat vagy családtagjaikat. Közülük 4 millióan ülnek repülőgépre, és nagyjából 1,5 millióan vonatra szállnak. A különböző utazási formák miatt nagyban eltérő összegeket költenek majd, de átlagosan 36 dollárt számolhatunk. 

A felmérésben részt vevők többsége az ételt sorolta az első helyre, erre megy majd el a legtöbb pénz. Azok, akik 11 embert látnak vendégül átlagosan 334 dollárért fognak élelmiszert vásárolni. Az áruházak alaposan felkészültek a megelőző napok rohamára, ráadásul többen ingyen pulykát osztottak az olyan vásárlóknak, akik egy bizonyos összeg fölött költöttek. Az Albertson'snál 150 dollárt, míg egy másik láncnál, a Fareway-nél 50 dollárt, az ACME üzleteiben pedig 100 dollárt kellett költeni ahhoz, hogy a vevő ingyen pulykát kapjon.

A The American Farm Bureau Federation beszámolója szerint idén fejenként 5 dollárba kerül egy hagyományos hálaadásnapi menüsor, ez pedig 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Az ünnep főszereplője, a pulyka is olcsóbb lett 3 százalékkal, így idén fejenként 1,36 dollárt kell majd fizetni érte.

2015 óta a hálaadásnapi menü ára folyamatosan csökken, mára elérte a 2010-es szintet. Az organikus és biotermékek népszerűsége miatt viszont drágulásra lehet számítani az olyan családoknál, akik ezeket a termékeket részesítik előnyben.

A Talk Business beszámolója szerint az ünnepi hozzávalókhoz az Aldiban lehet a legolcsóbban hozzájutni, őket követi szorosan a Lidl, a harmadik helyre a Walmart került, de a Target, a Kroger is jól szerepel, míg a Whole Foodsnál a bevásárlás az Aldi árainak a duplája.

A GOBankingRates is elvégezte saját felmérését. Ebből kiderült, hogy a legtöbb pénzt a 18 és 24 év közötti fiatalok költik el, a legkevesebbet pedig a 65 év felettiek.

Jelentős különbség van a férfiak és a nők között is, hiszen utóbbiak átlagosan 20 dollárral kevesebbért szervezik meg a hálaadást.

Ahogyan már említettük, holnap indul a Black Friday, éppen ezért az amerikaiak jelentős része vásárolni is tervez hálaadás alatt. A Deloitte tanulmánya szerint az amerikaiak 71 százaléka tervez online vagy bolti bevásárlást ezen a hétvégén, amely hétfőn zárul a Cyber Monday-jel. Az átlagos vásárló nagyjából 420 dollárt tervez elkölteni. Az emberek 81 százaléka a Black Friday akcióira csap majd le, azonban a Cyber Moday alatt sokkal többet fizetnek ki.

(Origo, 2018. november 22.)

 

A web lenyomta a Sears Holdings áruházat

A Sears Holdings áruházlánc adóssága olyan nagy, hogy csődvédelmet kellett kérnie.

Csődvédelmet kért 2018 október 15-én a Sears Holdings amerikai kiskereskedelmi vállalat, amely néhány évtizede még az Egyesült Államok piacvezető üzletlánca volt, de mostanra, az internetes vásárlás korszakában elsorvadt, írja az Origo az MTI nyomán.

A Chicagóban 1893-ban alapított vállalat már egy évtizede nem tudja növelni bevételeit, hét éve pedig veszteségesen működik, jóllehet üzletek százait zárta be, és milliárdos vezérigazgatója, Eddie Lampert hosszú éveket és rengeteg pénzt ölt bele azokba az erőfeszítésekbe, hogy visszahozza a régi dicsőséges múltat.

A jókora adóssággal és iszonyú mértékű veszteségekkel küzdő Sears egy New York-i csődbíróságon csődvédelmet kért.Az amerikai csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás egyelőre nem jelenti a Sears végét, a vállalat a csődvédelem alatt azon fog dolgozni, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja működését.

A vállalat csődvédelmi kérelmében azt közölte, hogy eszközállományának értéke 6,9 milliárd dollárra, adóssága viszont 11,3 milliárd dollár.

A Sears 41 centes árfolyamon zárt pénteken a New York-i tőzsdén, jóllehet 2005-ben még 100 dolláron jegyezték, miután az egykor második Warren Buffettként méltatott Lampert egyesítette a Sears és a Kmart áruházláncot egy 11 milliárd dolláros ügylet révén.A csődvédelmi eljárásra azért van szükség, mert Lampert, aki a Sears legnagyobb részvényese és hitelezője is, nem tudott megállapodni a javasolt átalakítási tervről a vállalat igazgatói bizottságával.

(Origo, 2018. október 15.)

 

Megpakolták a bevásárlókocsikat az amerikai vásárlók

Többet vásároltak az amerikaiak 2018 áprilisában.

Emelkedett a kiskereskedelem és vendéglátás forgalma 2018 áprilisában az Egyesült Államokban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális- és naptárhatással kiigazított értéke áprilisban folyó áron 498 milliárd dollárt tett ki, ami 0,3 százalékos emelkedés az előző hónaphoz képest. Elemzők ekkora bővülésre számítottak a márciusi 0,8 százalékos növekedés után.

Éves összevetésben 4,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás volumene a márciusi 4,9 százalék után.

Az internetes kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben 0,6 százalékkal, éves szinten pedig 9,6 százalékkal nőtt.

A benzinkutak forgalma – az olajárak emelkedésének következményeként – márciushoz képest 0,8 százalékkal, 2017 áprilisához képest pedig 11,7 százalékkal nőtt.

A jármű- és alkatrészeladások forgalma áprilisban a márciusihoz képest 0,1 százalékkal, éves szinten pedig 4,3 százalékkal nőtt.

A felmérések szerint a fogyasztók továbbra is derűlátóak, dacára az emelkedő olajáraknak és a tőzsdei bizonytalanságoknak. A munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra, 17 éves mélypontra csökkent áprilisban. Az éves gazdasági növekedés üteme az első negyedévben 2,3 százalékot tett ki, lassult az előző negyedévi 2,9 százalékhoz képest.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadához kötődik, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez. Az áprilisi adat azt sugallja, hogy a gyenge első negyedév után erősödik a fogyasztók költekezési hajlandósága, ami a gazdasági növekedés ütemének gyorsulását eredményezheti.

(Világgazdaság, 2018. április 15.)

 

Megnyomták a karácsonyt az ami vásárlók

Megugrott a karácsonyi költekezés Amerikában. Ott is visszaküldik az ajándékok egy részét.

Hat éve nem voltak ennyire bőkezűek az amerikaiak az ajándékvásárláskor, a Mastercard kártyatársaság év végi felmérése szerint ugyanis közel 5 százalékkal költöttek többet 2017 végén, mint egy évvel korábban, írja a Világgazdaság.

Legutóbb 2011 karácsonyakor nyíltak ennyire szélesre az amerikai pénztárcák. Az internetes vásárlások 18 százalékos bővülése kiugró, igaz, az online költéseknél már természetesnek tekinthető a két számjegyű bővülés. A vásárlási szokások megváltozása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Amerikában 2017-ben is ezerszám zártak be a hagyományos boltok, és ez az irányzat nem tompul. 2017 szeptemberében a legnagyobb játékkereskedelmi lánc, a Toys ”R” Us kért csődvédelmet, mert vevőit az interneten áruló konkurensek magukhoz csábították.

Mindent egybevetve a 2017-es év így is a kiskereskedőké volt, a dinamikusan bővülő gazdaság s ennek nyomán az erősödő fogyasztói bizalom egyaránt kedvezett nekik – idézi a USA Today Sarah Quinlant, a Market Insight alelnökét, aki szerint ez egyelőre tompítani látszik a hagyományos beszerzési csatornákat már-már temető véleményeket.

A 2017 novemberjétől karácsonyig tartó időszak dollárban mért forgalmi adatait csak később közlik, de az már látható, hogy 7,5 százalékos növekedéssel a háztartási elektronikai termékek vitték a prímet. A bútorok és a lakberendezés kellékei is 5 százalékkal többet hoztak a 2017-ben. Ékszerekből 6 százalékkal fogyott több. A novemberi szezonkezdettől a hálaadást követő napokig rendkívül erős volt a forgalom, utána csendesedett a kereslet, de csak azért, hogy az utolsó hét utolsó napjait rohamkészültségben tölthessék a boltosok és a fuvarvállalatok.

Utóbbiak számára nemcsak a kiszállítás, hanem a kéretlen, vagy nem megfelelő minőségű árut tartalmazó csomagok visszaküldése is kiváló üzletet jelent – írja a CNBC. Az Optoro piackutató 90 milliárd dollár értékűre becsüli azt a csomagmennyiséget, amelyet most visszaküldenek a feladóknak. A feltüntetettnél silányabb termékek mennyisége az online forgalommal párhuzamosan drasztikusan nő, mert a fényképek és a valóság sokszor köszönő viszonyban sincsenek egymással. A visszaküldött áruk negyede a karácsonyi időszakhoz kötődik. A FedEx becslése szerint a kivitt csomagok 15 százaléka vált az idén retúrjegyet, amit a UPS-nél és a FedExnél kedvezménnyel vásárolhatnak meg a fogyasztók, e cégek külön átvevőpont-hálózatot alakítottak ki erre a célra.

(Világgazdaság, 2017. december 28., fotó: AFP)

 

Egymás torkát szorongatja a Walmart, az Aldi, a Lidl

Amerikában. Késhegyig menő harcot vívnak egymással a hagyományos áruházak, Walmart, Kroger, a német diszkontok, Aldi, Lidl és az internetes Amazon.com új tulajdona, a Whole Foods. ₪₪₪

Dollárcentenként faragják le a termékek árát, hogy elszipkázzák egymás elöl a vevőket, írja a Napi.hu.

Az Egyesült Államok Virgina államában lévő Fredericksburgban működik a Lidl kísérleti áruháza, amelyben az próbálgatják, hogyan verhetnék le a saját fegyverével a Walmartot, az USA és a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncát, számol be a Financial Times. Más szóval hogyan hódíthatnák el az évi 800 milliárd dollár értékű (a magyar GDP ötszöröse) amerikai élelmiszerpiac egy részét azzal, hogy mindenki másnál olcsóbban kínálják az áruikat.

A Lidl és az USA-ban több mint négy évtizede jelen lévő Aldi abban bízik, hogy megismételhetik azt a sikert, amelyet az alacsony árak mellett áttekinthető kínálatot nyújtó diszkontmodelljükkel Európában és Nagy-Britanniában elértek.

A verseny olyan durva, hogy az élelmiszerrel is kereskedő áruházláncok tőzsdei értéke 40 milliárd dollárral csökkent, miután a befektetők kivonják a pénzüket egy olyan ágazatból, amelyben az árverseny miatt elolvad a profit.

Az USA élelmiszer-kereskedelme egy évtizeddel kullog a brit mögött, ahol évek óta dúl az árháború és az Aldi-Lidl páros óriási szeletet szakított ki a piacból - mondja Bryan Roberts, a TCC Global Retailer tanácsadó cég igazgatója. Az Egyesült Államokban az elmúlt ötven évben először 2016-ban esett az élelmiszerek átlagára. A háttérben részben az olaj és a gabona árcsökkenése áll, amelynek hatását felerősíti az áruházláncok agresszív árversenye.

A Kroger, az USA második legnagyobb élelmiszerkereskedő cége márciusban 13 éve először jelentett negyedéves bevételcsökkenést, amit főként az áreséssel magyarázott.

A versenyt jellemzi egy példa az említett Fredericksburg környékének áruházaiból. Több más termékhez hasonlóan a tojás árában is egyetlen dollárcent különbséggel versenyeznek a cégek. A Walmartnál 54 centbe (150 forint) kerül 12 tojás, míg az Aldinál 53 centbe.

Nyomják egymást nagyon

A Lidl 37 áruházat nyitott Virginában és más államokban és 100 egységet akar a keleti parton 2018 nyarára. Az Aldi 900 bolttal bővíti amerikai hálózatát a következő öt évben és felújítja a meglévőket. Szakértők szerint a diszkontláncok árbevétele 8-10 százalékkal nőhet 2020-ig, azaz ötször gyorsabban növelhetik forgalmukat, mint a piac hagyományos szereplői. A vesztesek a kisebb régiós szereplők lehetnek, amelyek üzleteket zárhatnak be vagy rövid úton csődbe mehetnek.

Az alacsony árakon túl más "titkos fegyvert" is bevetnek a német diszkontok. Az Aldi ugyan világszerte ugyanakkora üzleteket üzemeltet, ám a Lidl az USA-ban - alkalmazkodva az óriásokhoz szokott vásárlóközönséghez - harmadával nagyobb boltokat nyitott, mint Európában. Ezek ugyanakkor még így is jóval kisebbek a megszokott amerikai áruházaknál.

Gyorsabban lehet a diszkontban vásárolni

A kisebb boltokban áttekinthetőbb a kínálat. Fredericksuburgban a Walmart 13 ezer négyzetméteres áruházat üzemeltet, amelynek polcain az élelmiszeren kívül számos más árucikket is kínálnak. A vevők tucatnyi folyosón bolyonghatnak, míg a szomszédos Aldiban öt folyosót kell csak bejárniuk. Így könnyen észrevehetik, hogy ugyanaz a spagetti, amely a Walmartban 1,48 dollárt kóstál a német diszkontban elvihető 1,09-ért.

A vásárlás nem csupán az árakról szól, amelyekben a legnagyobb amerikai lánc nem marad le a diszkontok mögött. Az Aldi és Lidl gyors, hatékony bevásárlást kínál, vevő nem vész el az óriási választékban. Egy szempillantás alatt átlátja mit, mennyiért kaphat meg.

Nyomul az Amazon is

A verseny új szereplője az Amazon, a világ legnagyobb internetes áruházlánca, amely nemrégiben vette meg 14 milliárd dollárért a Whole Foodsot. Első dolga volt, hogy csökkentse az árakat, aminek hatására az élelmiszerek eladása 17 százalékkal ugrott meg a változtatás utáni héten - ez erült ki a Thasos Group adatszolgáltató számaiból. Később visszaesett a forgalom, de így is négy százalékkal magasabb a korábbinál.

Az elmúlt hónapok adataiból az is kiderült, hogy a legtöbb vevő a Walmarttól pártol át a Whole Foodshoz. Az utóbbi új vevőinek 24 százaléka érkezett innen. A Kroger esetében 16 százalék a "dezertáló vevők" aránya. A Thasos vizsgálatai szerint a legjobb anyagi helyzetben lévő, rendszeres vásárlókat csábítja el az új tulajdonossal nyomuló piaci szereplő. A kispénzűek - a Walmart legfontosabb ügyfelei - hűségesek maradtak. Egyelőre, írja a Napi.hu.

(Napi.hu, 2017. október 10., fotó: AFP, Napi.hu)

 

A Google és a Walmart nekimegy az Amazonnak

Összeállt a Google és a Walmart, hogy lenyomják az Amazont.

Összeállt az amerikai Wal-Mart áruházlánc a Google-lel egy olyan internetes bevásárlási lehetőség létrehozására, amely versenytársa lehet az ágazat koronázatlan királyának, az Amazonnak. Gigászi csata bontakozhat ki kettejük között a vásárlókért, írja a Napi.hu.

Az amerikai Wal-Mart áruházlánc, amely meghódította a hagyományos kiskereskedelem piacát, a virtuális teret is el akarja foglalni. Az árbevétele alapján a világ legnagyobb vállalata (2016-ban 480 milliárd dollár, a magyar GDP közel négyszerese), amely világszinten 2,3 millió alkalmazottjával egyben a legnagyobb foglalkoztató is, betör az Amazon internetes áruház felségterületére.

A Walmart nem ért az internet technológiájához, ezért összeállt a Google-lel, amelynek van tapasztalata az áruházláncok kiszolgálásában. Más cégek mellett a Targettel, a Costcóval, a Whole Foodsszal és a Kohl'sszal működik együtt. A Wal-Marttal kötött partnerség azonban ugrásszerű változást hoz a Google-nak is.

Lesz itt minden

Először is a világ legnagyobb kiskereskedője az eddigieknél sokkal nagyobb árutömeget fog kínálni az internetes keresőcég Express platformján. Másodszor alkalmazni fogja a Google hangbemondásos rendelési rendszerét - amely az Amazon Alexa technológiájának ellenfele -, végül lehetővé teszi, hogy a rendszer hozzáférjen vásárlói Wal-Mart-kimutatásához.

Ez utóbbit a többi cég nem engedte meg, ám a segítségével lényegesen leegyszerűsödhet a vásárlás. Ha valaki például bemondta, hogy venni akar tíz deka vajat, akkor a rendszer elkezdte egymás után felajánlani az adatbázisában lévő termékeket, mindig visszakérdezve, hogy jó-e az utolsónak ajánlott áru.

A Wal-Mart esetén a tőle telhető legkedvesebb gépi hangon azt fogja mondani, hogy az ügyfél korábbi vásárlásai alapján készült nyilvántartása szerint az illető legutóbb XY márkájú vajat vett egy dollár 50 centért. Jó lesz újra ez? Ha igen, máris léphetnek tovább a következő termékre.

A Google is megnyomja

Ráadásul a Google is beszáll a vásárlók csalogatásába: már a héten ingyenes házhoz szállítást ajánlanak azoknak, akik a kiskereskedőknél megadott minimumnál nagyobb összegben rendeltek árut a Google Expressről. A Wal-Mart esetén 35 dollár (9.100 forint) ez a küszöb.

Az Amazon előnye az áruházak virtuális térben folyó harcában, hogy integrált rendszerrel rendelkezik, míg a Google más partnerekkel kénytelen összehangolni technológiáját. Az elmúlt időszak ennek ellenére arról szólt a kiskereskedelemben, hogy egymásra rálicitálva bombázták a vásárlókat az újításaikkal. A csata részeként az Amazon az utóbbi időben ingatlanportfólióját bővítette, míg a Wal-Mart internetes portálokat vett.

És mindez csak a kezdet, állítják az utóbbi cégnél. Ezt alátámaszthatja, hogy például elkezdtek tesztelni egy közös házhoz szállítási rendszert az Uberrel. Miként a taxizást felforgatta, úgy a megrendelt áruk fuvarozásában is új helyzetet teremthet a magánautósok bevonása. Ezt a kísérletet a héten terjesztették ki újabb amerikai városokra.

(Napi.hu, 2017. augusztus 23.)

 

A Tesco után a Walmartnak estek neki a német diszkontok

Amerikában. A szupermarketek ott is csak nyelnek.

Óriásit akar kaszálni az Aldi és a Lidl az Egyesült Államokban július 4-én, a függetlenség ünnepén. Az amerikaiak irtózatosan sok pénzt költenek el a nagy nap előtt, amiért öldöklő versenyt vívnak az áruházláncok, írja a Napi.hu.

A német diszkontláncok magasabb sebességbe kapcsoltak az USA piacán, a Financial Times (FT) cikke alapján. Az USA-ban július 4-e a függetlenség napja, ami olyan az ország kiskereskedőinek, mint a Super Bowl, az amerikaifutball-bajnokság döntője a sportszeretőknek, vagy éppen a karácsony előtti Fekete Péntek.

Az FT tudósítása szerint az Aldi New Jerseyben nyílt új áruházában egymás lábát taposták a vevők, akiket piros-fehér színű nemzeti zászlókkal, a Szabadság-szobor makettjeivel és 100 százalékban Made in USA feliratokkal csalogattak a boltba. A vásárolók a dinnyétől a hotdog-alapanyagig csupa olyasmit vettek, ami a július 4-ei kerti grillezés kelléke.

Nagy falat, kis haszon

Az USA kiskereskedelmi szövetségének várakozása szerint az amerikaiak idén hétmilliárd dollárt (több mint négy 4-es metró ára) költenek el a boltokban a függetlenség napja előtt, ám az őket váró áruházláncok öröme nem felhőtlen. Az évente összesen 700 milliárd dollár forgalmat lebonyolító amerikai élelmiszer-kiskereskedelmi piacért késhegyig menő küzdelem folyik.

Az élelmiszerek ára 18 hónapja egyfolytában csökken. Ilyen sorozatra utoljára az ötvenes években volt példa. A folyamat ugyanakkor ádáz árversenyt indított el a szupermarketláncok között. Az árrések összezsugorodtak, amit az eladott árumennyiség növelésével kompenzálhatnak. Ebbe a csatába robbant bele az Aldi és a Lidl, amelyek agyonszorongatták európai versenytársaikat diszkontmodelljükkel.

Lemaradt az amerikai piac

Az USA 15 évvel Európa mögött jár a kiskereskedelemben, véli Bryan Roberts, a TCC Global Retailer ágazatai tanácsadó cég igazgatója, aki szerint a verseny brutális. Az Újvilágban van egy "ez nálunk soha nem fog megtörténni" hozzáállás, ami téves. Az Aldiról és a Lidlről azt hitték a helyi cégek, hogy csak a kispénzű vevőkre hajtanak, ehhez képest elvesztették velük szemben a piaci részesedésük tíz százalékát.

Számos amerikai élelmiszerlánc stagnáló vagy csökkenő bevételt vár idén. Egyikük, a Kroger a múlt hónapban csökkentette profit-előrejelzését, miután egyetlen negyedév alatt 45 bázisponttal (közel fél százalékpont) esett a nyereségrátája. A kényszerű árengedmények erodálják a profitot. És akkor még jön az Amazon is, amely az elmúlt időszakban cégfelvásárlással erősített az online élelmiszer-kereskedelemben, igaz, a prémium piacon.

A szupermarketeknek annyi

Roberts szerint a Walmart 26 százalékos súlyával a piac kiemelkedően legnagyobb szereplője (a második Krogernek 10 százaléka, a harmadik Albertson'snak 5,5 százaléka van) bírni fogja az árversenyt. A prémium szegmens szintén túléli a piaci háborút, mert saját vevőköre van. A közepes méretű áruházak viszont satuba szorulhatnak kettejük között.

A két német diszkontlánc azt állítja, hogy akár 50 százalékkal olcsóbbak versenytársainál. Szakértők szerint inkább csak 15 százalékkal. Ez is elég sok azonban ahhoz, hogy gyorsan növeljék forgalmukat. Az USA-ban a diszkont-élelmiszerüzletek ma még csak a forgalom kevesebb mint öt százalékát adják, ám szakértők szerint évi 8-10 százalékkal növelhetik súlyukat, ahogy az amerikai vevők felfedezik az Aldit és a Lidlt.

(Napi.hu, 2017. július 5.)

 

Összecsapott a Wal-Mart és az Aldi

Amerikában. És az árcsatába belép majd a Lidl is, de kóstolgat az Amazon is. Ennek más amerikai boltos is issza majd a levét.

Kitört az árháború az USA-ban az Aldi és a kiskereskedelem mamutja, a Wal-Mart között. Szakértők úgy vélik, az árháború az élelmiszer-kereskedelemben több áldozatot szedhet a következő években, számol be a fejleményekről a Napi.hu.

Az Aldi a saját jól bevált módszerével próbálja a kiskereskedelem legnagyobb ászát lenyomni a tengerentúlon. A német diszkontláncnak már 1.600 boltja van az USA-ban. Az üzletlánc ugyanis a riválisainál 21 százalékkal alacsonyabb árakkal csábítja a vevőket. A riválisok között pedig ott van a Wal-Mart is, mondta a Reutersnek Jason Hart vezérigazgató, aki a további terjeszkedéseknél is fenntartaná ezt az árkülönbséget.

Az Aldi az árérzékeny vásárlóira próbál hatni az árukészleten belüli nagyobb arányú sajátmárkás termékkel, ráadásul további jelentős terjeszkedést terveznek. Hart szerint további 400 üzlet nyitására és a már meglévő boltok közül 1.300 egység átalakítására 1,6 milliárd dollárt szán a diszkontlánc. Az új Aldi üzleteket főleg Floridában, Texasban és mindkét parton nyílnának még 2018 végéig. Emellett az árakat is gyakrabban változtatnák, hogy lekövessék a versenytársak lépéseit.

Az Aldinak egyelőre nagyon jól megy az USA-ban, a diszkontlánc eladásai az elmúlt öt évben megduplázódtak. Bár az Aldi az amerikai élelmiszekereskedelmi szektornak mintegy 1,5 százalékát hasítja ki a tortából, a lánc évente 15 százalékos növekedést könyvelhet el. Ezzel szemben a piac óriása, a Wal-Mart jelenleg a piac 22 százalékát uralja és az amerikai eladásai évente 2 százalék körüli növekedést mutatnak elemzők szerint.

Az Aldi a szó szoros értelmében közelharcot folytat a Wal-Marttal, hiszen a német diszkontlánc sok üzletét több államban a Wal-Mart szupercentrumok közelében nyitotta. Például Illinois államban 33 város közelében mindként élelmiszerláncnak van üzlete és a legtöbb Aldi kevesebb mint 10 perc autózásra van a Wal-Mart szupercentrumoktól.

A Walmart azért visszavágna

A Wal-Mart 11 államban futtat árteszteket, arra kényszerítve a beszállítókat, hogy az Aldi és más versenytársak árai alá vágjanak 15 százalékkal és körülbelül 6 milliárd dollárt szánna arra, hogy visszaszerezze az alacsony árakkal vezető szerepét.

Az árháborúk általában az egész kiskereskedelmi teret felkavarják. A Wal-Mart-Aldi birkózáson túl ugyanis a másik német diszkontlánc, a Lidl is az amerikai piacra lép, amely mintegy 100 üzletet szeretne nyitni az USA-ban egy év alatt, és ezek mellett még ott az Amazon.com is, amely az Amazon Fresh élelmiszerszállítási szolgáltatásának terjeszkedésével agresszíven teszteli a piacot.

Scott Mushkin a Wolfe Reserch kutatócég vezérigazgatója szerint az ilyen heves vetélkedés veszélyes versenyhez vezet, amely több kiskereskedelmi üzlet csődjét hozhatja. Az Aldi terjeszkedése, a Lidl piacra lépése, a Wal-Mart válaszai és az Amazon ambíciói az élelmiszerkereskedelmi piacon a csődök megszaporodását válthatja ki néhány évben, vélekedett a Napi.hu tudósítása szerint Burt Flickinger, a kiskereskedelmi tanácsadással foglalkozó Strategic Resource Group vezérigazgatója.

Az USA élelmiszer kiskereskedelmében a Reuters szerint 2014 óta már 18 cég húzta le a rolót. A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők megerősítették, hogy az Aldi ajánlja a legalacsonyabb árakat a sajátmárkás termékeknél azokban az államokban, ahol működik, de a Wal-Mart is kezd visszajönni azokban az államokban, ahol a tesztárazását folytatja.

Az Aldi az alacsony árait úgy tudja tartani, hogy csak alaptermékeket tart és csak olyan termékekre korlátozza a készleteit, amelyeket nagy mennyiségben el lehet adni. Ebben viszont kulcsszerepet játszik, hogy sokkal több sajátmárkás terméket árul, mint márkásat, ami lehetővé teszi számára, hogy az árakat akkor változtassa, amikor akarja. Az Aldi raktárkészletében 1.200 árucikk található, amelynek 90 százaléka sajátmárkás, ugyanakkor a Wal-Martnál 30-40 ezer Aldinál is megtalálható árucikknek viszont csak 30 százaléka sajátmárkás. Ez az árumix pedig szakértők szerint megnehezítheti a Wal-Mart dolgát abban, hogy az Aldi árazásához alkalmazkodjon, mert ezeket márkabeszállítóktól be kell szereznie, mint például a Procter & Gamble, vagy az Unilever. Az ilyen beszállítók attól tartanak, hogy az jelentős árleszállítás az áruik megítélésének rovására megy.

Az Aldi egyébként a tervek szerint a jövő év végére elérheti a 2.000 üzletből álló láncnagyságot, ami körülbelül 42 százaléka lesz a Wal-Mart amerikai üzleteinek.

(Napi.hu, 2017. május 21.)

 

Amerikában a web csődbe kergeti a boltosokat

Nem bírják a versenyt az USA hagyományos boltosai az online kereskedelemmel, főleg a ruhások.

Rekord léptékben jelentenek csődöt az amerikai a kiskereskedelmi láncok, egyre nagyobb nehézséget okoz felvenni a versenyt a gyorsan terjedő online vásárlással. Pusztán három hónap alatt 14 amerikai kiskereskedelmi cég jelentette be, hogy csődvédelmet fog kérni, összegez az Investor.hu az S&P Global Market Intelligence elemzése alapján.  Ezzel a 2017 évi szám már majdnem elérte az előző évi egész éves adatot.

Az USA kiskereskedelmi cégei próbálnak ugyan áttérni az online térbe, az S&P szerint azonban csak kevés társaság tud igazán alkalmazkodni az e-kereskedelem nyomásához. A probléma gyökere, hogy egyszerűen túl sok bolt van, különösen olyan, amelyben ruhát árusítanak. Ez a jelenség pedig korábban piaci buborékot alakított ki, amely buborék most kipukkad, ráadásul ez a trend a jövőben is folytatódni fog.

A 2017 első negyedéves számai arra utalnak, hogy nem várható gyors talpra állás. Az S&P elemzése szerint olyan cégek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mint a Sears Holdings, a Bon-Ton Stores vagy a Perfumania Holdings. Az S&P szerint egyébként az áruházak, az elektronikai kiskereskedelmi cégek, valamint a ruházati üzletek érezhetik veszélyben magukat a leginkább, míg az élelmiszer-, valamint háztartási boltok nagyobb biztonságban vannak.

Az már eddig is jól látszik, hogy a legnagyobb csapást a ruházati kiskereskedelem szenvedi el. Eddig olyan cégek kértek 2017-ben az iparágból csődvédelmet, mint a The Limited, a Wet Seal, a BCBG, a Max Azria, valamint a Vanity Shop of Grand Forks. A legutóbbi áldozat pedig a Payless volt, amely 2017 áprilisában elején jelentett csődöt, közölve, hogy 400 üzletet fog bezárni. A jövőre nézve pedig a Bloomberg információi szerint a Rue21, valamint a Gymboree is bajba kerülhet.

(Investor.hu, 2017. április 26.)

 

Amerikában a web lenyomja a boltosokat

Az USA online kereskedelme egyre több hagyományos üzletet tesz tönkre.

Donald Trump egyik legnépszerűbb kampányígérete az volt, hogy befenyíti a munkahelyrabló kínaiakat és visszahozza a kiszervezett munkahelyeket az Egyesült Államokba De hát a MarketWatch elemzéséből úgy tűnik, hogy a webáruházak rohamos terjeszkedése jelenti a legnagyobb veszélyt az amerikai munkahelyekre, összegzi az Index.

A világ legnagyobb internetes áruháza, az amerikai Amazon azt állítja, hogy a közeljövőben 100 ezer munkahelyet hoz majd létre, arról viszont kevesebb szó esik, hogy az online kereskedelem terjedésével mennyi munkahely szűnik meg a hagyományos kiskereskedelmi hálózatban.

Csökken a létszám szépen az USA kiskereskedelmében

Az elmúlt két évben 125 ezer boltos bocsátottak el az Egyesült Államokban, 2012. óta pedig 250 ezret. Ennek ugyanakkor nem a vásárlókedv csökkenése volt az elsődleges oka, hanem az, hogy az amerikaiak egyre inkább az Amazonon és más hasonló online boltokban vásárolnak.

Az Index tudósítása szerint az internetes eladások éves növekedési üteme 2009., tehát a válság óta folyamatosan emelkedik, sőt, 2016-ban már a 10 milliárd dollárt is meghaladta. Ezzel szemben az offline plázákban a válság óta végig 4 milliárd dollár alatt volt az eladások éves bővülése, 2016-ban pedig már zsugorodott a szektor. Bár elsősorban még mindig az elektronikai cikkek piacán a legerősebb az online csatorna, mára már a ruhavásárlásokban is egyre inkább szorongatják a hagyományos üzleteket.

Néhány éve még úgy vélekedtek, hogy az online nem fogja tudni lenyomni a téglás boltokat, mert azért vásárlás előtt mindenki szeretné felpróbálni, hogy jól áll-e, megfelelő méretű-e az adott ruha. A jelek szerint azonban ez egyáltalán nem jött be, egyre többen hajlandók szimpla méretinformációk alapján vásárolni, főleg, ha ezt egy kicsivel olcsóbban és kényelmesebben tehetik.

Tarol az Amazon

Messze kiemelkedik az online piacon az Amazon sikere: míg öt éve még csak az online eladások tizede kapcsolódott a céghez, mára ez az arány már 40 százalék.

A baj csak az, hogy a kiskereskedelmi szektor, amit az Amazon és a webcsatorna veszélyeztet, 12 millió embernek ad munkát Amerikában, azaz majdnem minden tizedik foglalkoztatott itt dolgozik. Ezen belül is különösen az a 6,2 millió ember féltheti az állását, aki a jellemzően a nagyobb amerikai plázákban található, bútorokat, háztartási felszereléseket, elektronikai cikkeket, ruházati cikkeket, sportholmikat, könyveket értékesítő üzletekben dolgozik.

Egyes számítások szerint az olcsó kínai versenypiac közvetlenül 2 millió amerikai ipari munkahely megszűnéséért okolható Ezzel szemben ha az Amazon olyan ütemben növeli a piaci részesedését, ahogy az elmúlt években, akkor öt éven belül akár 1,5 millió hagyományos kiskereskedelmi munkahelyet tiporhat el a terjeszkedése.

Az amerikai ipari munkahelyek elvesztése ráadásul nem országos szinten, hanem néhány kisebb, jól körülhatárolható iparterületen, például Detroitban és környékén okozott komoly gazdasági, társadalmi feszültségeket, addig a kiskereskedelmi állások rohamos eltűnése az Egyesült Államok összes nagyobb településén akár tömeges munkanélküliséget idézhet elő.

(Index, 2017. január 20.)

 

Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak

Esett a tartós fogyasztási cikkek megrendelése.

Júniusban közel két éve a legnagyobb mértékben csökkent a tartós fogyasztási cikkek megrendelése az Egyesült Államokban, ez derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau (CB) jelentéséből.

A tartós fogyasztási cikkek megrendelése 2014. augusztusa óta a legnagyobb mértékben, 4,0 százalékkal csökkent júniusban az előző havihoz képest. Elemzők ráadásul ennél sokkal kisebb, 1,1-1,4 százalékos csökkenést vártak júniusra. A májusi értéket egyébként időközben a CB felülvizsgálta és 2,3 százalék csökkenésről módosította 2,8 százalék visszaesésre, így a májusi-júniusi időszakban a korábban jelzettnél rosszabb a helyzet. Az első fél év tartós fogyasztási cikk megrendelései nagyjából megfeleltek a 2015 első fél évinek.

A szállítási eszközök megrendelései 10 százalékkal csökkentek júniusban, elsősorban az utasszállító repülőgépekre leadott megrendelések közel 60%-os százalékos visszaesése nyomán. A Boeing például júniusban 12 megrendelést könyvelt el utasszállító repülőgépre, míg májusban 125 megrendelést kapott.

Kedvező ugyanakkor, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium jelentése éves összevetésben 25 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban 2016. júniusában. 2015. júniusban 472 ezer volt az újlakás-eladások darabszáma. Az új lakások átlagára 2016. júniusában 358 ezer 200 dollár volt, 9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak csak nagyjából 10 százalékát teszi ki, ugyanakkor a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra, valamint a lakásberendezéshez kapcsolódó árucikkekre is.

(MTI, 2016. június 27.)

 

Bajban az amerikai boltok

Szaporodnak az üres áruházak és bevásárlóközpontok.

A nagy amerikai kiskereskedelmi cégek több száz boltjukat zárták be az elmúlt néhány évben, üres és elhagyatott bevásárlóközpontokat hagyva maguk után. Az e-kereskedelem kihívása egyre nagyobb katasztrófát okoz a belső fogyasztás révén vezérelt amerikai piacon.

Az elmúlt időszak bezárásai azonban úgy tűnik, csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Az ingatlanpiaci  jelentések szerint ugyanis az áruházaknak további mintegy 800 üzletet kellene bezárniuk, hogy újra elérjék azt a nyereségességi szintet, melyet 10 évvel ezelőtt tudtak hozni.

A kiskereskedelmi cégek közül a Searsnek például nagyjából 300 boltot kellene bezárnia (a meglévő üzleteinek felét), míg a JCPenneynél ez a szám 320 lenne (a jelenlegi állomány 30 százaléka), a Macy’s pedig 70 boltot kellene becsukni (az összes 9 százaléka) annak érdekében, hogy elérjék a terület alapú értékesítés 2006-os szintjét.

A boltok csődhulláma ráadásul több száz bevásárlóközpontot kényszerít bezárásra szerte az Egyesült Államokban. A bevásárlóközpontok ugyan igyekeznek mozikkal, éttermekkel, vagy más üzletekkel helyettesíteni a húzóerőnek számító kiskereskedelmi egységeket, de amennyiben kettő, vagy annál több ilyen bolt zár be egy bevásárlóközpontban, az már könnyen az egész központ bezárásához vezethet. A bajba jutott boltok eladásai már évtizede zuhannak, amit jól mutat, hogy a területi egységre lebontott értékesítés 24 százalékkal esett 2006. óta.

A Sears 2016.  februárjában jelentett be egy újabb bezárási hullámot, amely nyomán 78 boltot zárna be nyáron. Egy hónappal korábban pedig a JCPenney jelezte, hogy 7 üzletét csukná be, mintegy ezerre csökkentve ezzel a teljes hálózatot. A Macy’s 40 boltot zárna be, amivel nagyjából 770-re zsugorodna boltjainak száma.

(Investor.hu, 2016. április 27.)

 

Dőlnek be az ami áruházak

Nyom a net és gyengélkedik a vásárló. Sok az üres polc és bolt.

Vezető kiskereskedelmi üzletláncok zárják be nagy számban boltjaikat az Egyesült Államokban, miközben a vásárlók arról számolnak be, hogy a meglévő boltokban is sok helyen üresek a polcok. A gazdaság teljesítménye lassul, az internetes kiskereskedők pedig egyre nagyobb piaci részesedést szereznek maguknak. A hagyományos kiskereskedők arra kényszerülnek, hogy csökkentsék a veszteségeiket, főleg, ahol a lakosok az alsóbb jövedelmi osztályokhoz tartoznak.

Országszerte vannak olyan elszegényedett városközpontok, ahol nem ritka, hogy teljes bevásárlóközpontok váltak elhagyatottá. A becslések szerint nagyjából egymilliárd négyzetméternyi üzlethelyiség áll üresen az államokban, ráadásul ez a szám tovább is nőhet.

Több lánc boltokat zár be, néhányan már bejelentették a leépítéseket:

- A Wal-Mart 269 üzletet zár be, ebből az USA-ban 154-et.
- A K-Mart több mint kéttucat üzletét zárja be a következő néhány hónapban.
- A J.C. Penney folyamatosan fokozatosan zár majd be 47 boltot, miután 2015-ben ugyanezt tette már 40 üzletével.
- A Macy’s 36 üzletében kell lehúznia a rolót, és elbocsátani nagyjából 2.500 alkalmazottat.
- A The Gap már elkezdte 175 észak-amerikai boltjának bezárását.
- Az Aeropostale 84 üzletét zárja be szerte Amerikában.
- A Finish Line150 boltját csukja be a következő néhány évben.
- A Sears már eddig is nagyjából 600 üzletét zárta be.

A vásárlók ráadásul országszerte találkozhatnak azzal, hogy még a legnagyobbak polcain is riasztóan alacsonyak a készletek.

Az USA GDP-jének tekintélyes részét a hazai fogyasztás húzza, de hát ez akadozik. Az exportok is sok területen zuhannak, mindezek következtében pedig az USA belföldi áruszállításai is sokat estek. Ezek együtt arra utalnak, hogy az Egyesült Államok gazdasága botladozik.

(Investor.hu, 2016. február 4.)

 

Befuccsolt a Fresh&Easy

A Tesconak sem sikerült legyűrnie az amerikai szupermarketláncot.

Elkezdte bezárni üzleteit Amerika nyugati partjánál az egykor a Tesco alá tartozó Fresh & Easy szupermarketlánc, miután kifutott a készpénzből és nem tudja finanszírozni a működését.

Két éve még a Tesco amerikai tevékenységeiért felelt, most azonban arra kényszerül, hogy bezárja üzleteit a Fresh & Easy szupermarketlánc. A nyugati parton tevékenykedő üzletlánc már el is kezdte az üzletek bezárását.

A céget 2013-ban vette meg a Tescótól a Yucaipa Companies. A Tesco 2007 és 2013 között üzemeltette amerikai leányvállalataként, de miután nem sikerült nyereségessé tenni, végül túladott rajta.

A Fresh & Easy cégnek nincs elegendő készpénze ahhoz, hogy tovább tudja finanszírozni a működését. Iparági szakértők szerint a szupermarketlánc csődvédelemhez folyamodhat hamarosan. Jelenleg 97 üzletet működtet Kaliforniában, Nevadában és Arizonában.

(Portfolio, 2015. október 24.)

 

Levegőt vett az amerikai kiskereskedelem?

Márciusban többet költöttek az áruházakban az amerikai vásárlók.

Magához tért a kiskereskedelem az USA-ban, vélekednek amerikai elemzők a legfrissebb adatok nyomán. Egy éve nem látott mértékben bővült a kiskereskedelem az USA-ban 2015. márciusában, az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal nőtt a forgalom, elsősorban az autóvásárlások meglódulásának következtében. A jó adattal egy három hónapos negatív sorozat ér véget az elemzők szerint, hiszen februárban még a kereskedelmi minisztérium adata szerint 0,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Az autó-, üzemanyag-, építőanyag-eladások és vendéglátóipari szolgáltatások nélkül számolt forgalom is 0,3 százalékkal bővült a februári 0,2 százalékos hanyatlás után, elemzők szerint ez mond a legtöbbet a amerikai GDP zömét adó lakossági fogyasztásról. A márciusi adat azokat a véleményeket erősítheti, amelyek szerint az első negyedéves lassulás csak átmeneti volt az USA gazdaságában.

(Világgazdaság, 2015. április 14.)

 

Amerikában sincs kolbászból a kerítés

2014 szeptemberében csökkent az USA kiskereskedelmi forgalma.

A kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékkal esett vissza 2014. szeptemberében az Egyesült Államokban az augusztusi 0,6 százalékos növekedés után. A havi adatokban most először figyelhető meg visszaesés 2014. január óta.

Az amerikai kiskereskedelmi adatok havi növekedésének üteme április óta lassulást mutat. Az év kilencedik hónapjában 0,3 százalékkal csökkent az amerikai ágazat forgalma az előző hónaphoz képest.

A gépjármű értékesítések hatásától megtisztított kiskereskedelmi index 0,2 százalékos havi csökkenést mutat az augusztusi 0,6 százalékos növekedéshez képest. Az építőanyagoktól, az étkezési szolgáltatásoktól, a gázolajtól és az autóipartól megtisztított index szeptemberben 0,2 százalékos visszaesést, augusztusban még 0,4 százalékos bővülést mutatott havi alapon.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma (U.S. Bureau of Census) havi rendszerességgel közöl adatokat a kiskereskedelmi forgalom változásáról.

Az adatgyűjtés a Monthly Retail Trade Survey keretében történik. A statisztikában külön bontásban szerepelnek az autókereskedések értékesítései, mivel az autók kereslete havonta jelentősen változik, továbbá a gáz- és az élelmiszerfogyasztás, mivel ezekre jelentősen hatnak az árváltozások.

Az Egyesült Államokban a fogyasztás gazdasági súlya jelentős, a GDP mintegy kétharmadát adja, így a kiskereskedelmi statisztikák jó növekedési indikátoroknak számítanak. A végső fogyasztással kapcsolatos adatok csak két héttel később látnak napvilágot.

(Portfolio.hu, 2014. október 15.)

 

Küszködnek a legnagyobb retail láncok az USA-ban

Az átalakítási folyamat közepén lévő JC Penney áruházlánc kapta október elején visszavágta forgalmának növekedésére tett korábbi előrejelzését.

A megelőző időszakban folyamatosan olvadt el a növekedés a cégnél és lett veszteséges a társaság. A JC Penney egyébként már 3 éve nem képes profitot termelni. A cég üzletpolitikája arra irányul, mely szerint nem fogja kockázatni az elérhető eredményhányadot azzal, hogy nagy árengedményeket ad az ünnepi szezonban. Így viszont valóban alacsonyabban alakulhatnak majd a bevételek.

A JC Penney nagyjából 2,5 milliárd dollárt költene el a következő három évben különböző növekedést segítő lépésekre, így az üzlethelyiségek felújítása. Több női vásárlót is szeretnének magukhoz csábítani, ezért például a cipő- és táskaboltok területét megnövelnék az áruházakban.

A Gap gyenge szeptemberi értékesítési adatokat közölt. A szeptemberi értékesítési számok szerint három százalékkal kevesebb Gap márkájú ruhát adtak el, mint egy évvel korábban.

A Sears azért jutott nehéz helyzetbe, mert a sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a társaság egyes beszállítói leállították a Sears áruházakba rendelt áruik szállítását. A beszállítók félnek attól, hogy a cég pénzügyi helyzete nem elég erős a kiemelkedően fontos ünnepi szezon előtt. A Sears is a növekedés újraindítására törekszik, ennek érdekében költségeket csökkent és kiszállnak egyes üzleteikből. Így a Sears Canadában lévő 51 százalékos részesedésének nagy részétől megválna, amitől közel 380 millió dolláros bevételt vár.

(Investor.hu, 2014. október 9.)

 

Az USA piacán egyre erősebb a webes vásárlás

A legnagyobb áruházláncok is belekóstolnak az e-kereskedelembe.

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett az e-kereskedelem. Az Amazon, eBay, Alibaba folyamatosan növeli forgalmát, közben pedig az USA legnagyobb hagyományos üzletláncai, ilyen a Best Buy, a JC Penney, sokszor megkapaszkodni is alig képesek, bár ők is nyitnak a legújabb csatornák felé, még a Wal-Mart is belevágott az e-kereskedelembe. A legnagyobb áruházláncok is azonban árusítóhelyeik egy részének bezárására kényszerülnek, miközben e-kereskedelmüket azért tudják bővíteni.

A hagyományos bolti vásárlásokból származó bevételek már nem mutatnak növekedést a legnagyobb szereplőknél, emiatt pedig egyre több üzletet kell bezárni. Összességében az online vásárlások növekedési üteme minden évben magasabb, ezen belül is főleg a mobilon keresztül történő online vásárlásokban.

Fogyasztói elektronika: főleg a Best Buy szenvedte meg az e-kereskedelem előretörését. Ma már az Amazon.com forgalma is meghaladja a Best Buy forgalmát.
Média: leginkább itt látható az online előretörése, főleg az iTunes, valamint az Amazon Kindle szolgáltatásai révén.
Ruházat: a fogyasztói elektronikánál a Best Buy, a ruházatban a JC Penney a hagyományos piacvezető. A GAP próbál áttérni az online kereskedelemre, így ő kevesebbet veszít a csatornaváltásban.
Lakberendezés: már a vásárlások 15 százaléka online, a Wayfair a legnagyobb nyertes ezen a területen..
Élelmiszer: Itt az e-kereskedelem nem tudott eddig jelentősen gyorsítani, bár még a Wal-Mart, a legnagyobb kiskereskedelmi lán is megjelent az online piacon. Ezzel együtt a forgalomnak még mindig csekély része 2 százaléka származik online vásárlásokból.

Az online piacon is egyre fontosabb a mobilos vásárlások nagysága, egyre jelentősebb súlyt képvisel. A közösségi médiában is egyre fontosabb a mobilos felhasználói felület. A mobilos és tabletes platformok közül az Apple felhasználói 75 százalékos súlyt képviselnek. A mobilos (és tabletes) vásárlásokat egyébként különböző saját alkalmazásokkal is próbálják erősíteni.
(Investor.hu, Business Insider, 2014. április 18.)