blokkk.com szerkócsarnok - felhőkarcolók                                            HíRKIRAKATTMUSTRA

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                      ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Nagyot lökött a Lenovo piacán a mobil

De jól húzott a pc eladás is.

                                                                                                                                                   blokkk.com

A forgalma jelentős mértékben nőtt, a kínai Lenovo 2015. márciusában zárult üzleti éve összességében jó eredményeket mutatott. A piaci növekedés mellett a nyereség nem emelkedett, aminek hátterében több fejlesztési költségének beépülése húzódik meg.

 

A kínai társaság 46 milliárd dollár bevételt ért el egy év alatt, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A fejlődésben meghatározó szerepet játszott a mobiltelefonokat gyártó üzletág, amely 71 százalékos bővülést tudott elérni éves összevetésben, az ágazat forgalma 9 milliárd dollár volt. A rendkívül dinamikus növekedéshez hozzájárult a Motorola megvásárlása is, a 3 milliárd dolláros felvásárlást 2014. októbeérben zárta le végleg a társaság. A Lenovo a 2015-ben zárult üzleti évben összesen 76 millió okostelefont tudott eladni, ami 50%kal nagyobb az egy évvel korábbinál. Rekordot könyvelhetett el a cég a személyi számítógép üzletágában is, mivel 12 hónap alatt a Lenovo 60 millió pc-t tudott eladni.

A Motorola, azt megelőzően pedig az IBM x86 szerver üzletágának felvásárlása és az új ágazatok integrálása húzta vissza a kínai társaság nyereségét. A Lenovo végül is 837 millió dolláros profitról számolt be a márciusban véget ért üzleti év számai között, ami viszont mindössze 2 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

 

A 2015. január-márciusi időszakban, az üzleti év utolsó negyedében a felvásárlások miatt a Lenovo nyeresége 37 százalékkal esett az egy évvel korábbiakhoz képest, mindössze 100 millió dollár volt.

(Világgazdaság, 2015. május 22.)

 

A Lenovo lett a Motorola új tulaja

A Google 2014. október végén végleg megvált a Moorolától.

A Motorola megvétele nyomán a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójává nőhet a Lenovo. A Lenovo teljes tulajdonú leányvállalatként fogja működtetni a Motorola-t, amelynek székhelye Chicago-ban marad. A Motorola világszerte közel 3500 munkavállalót alkalmaz – ebből kb. 2800 az Egyesült Államokban dolgozik.


A 2014-ben várhatóan több mint 100 millió mobil eszközt, okostelefonokat és tableteket adhat el a Lenovo, mely erős piaci helyzetben van Kínában. A Motorola a piacon stabil növekedést mutat. A Lenovo tervei szerint a Motorola üzletág 4-6 negyedéven belül válik nyereségessé.

A Google megtartja a Motorola Mobility szabadalmi portfóliójának nagyobbik részét, míg a Motorola jogosultságot kap a kapcsolódó szellemi tulajdon használatához. A Motorola megtart több mint 2000 szabadalmat, számos szabadalmi megállapodást, valamint a Motorola Mobility márkát. A vételár hozzávetőlegesen 2,9 milliárd dollár, amelyből 660 millió dollárt készpénzzel fizettek ki, továbbá 519 millió darab, újonnan kibocsátott, 750 millió dollár összértékű, a forgalomban lévő értékpapírok 4,7 százalékát képviselő Lenovo részvényt adtak át a Google-nak. A fennmaradó 1,5 milliárd dollárt hároméves kötelezvény (promissory note) formájában fizetik meg. Egy megközelítőleg 228 millió dolláros készpénz kompenzációt fizetett a Lenovo a Google-nak a Motorola-nál a zárás időpontjában birtokolt készpénz és működő tőke állomány után.

(Világgazdaság, 2014. október 30.)

 

Nagyot dob okostelefonban a Lenovo?

2014-ben kétszer annyit akar eladni, mint egy évvel korábban.

2013-ban világszerte 50 millió okostelefont értékesített a kínai Lenovo, 2014-ben több mint 100 millió darab mobileszközt akarnak eladni, a Lenovo Magyarország információi szerint.


2013-ban a Lenovo volt a világ negyedik legnagyobb okostelefon-gyártója, piaci részesedése globálisan elérte az 5 százalékot. Az okostelefonok piaca éves szinten 36 százalékkal növekedett, de a Lenovo eladásai 72 százalékkal bővültek.


A Lenovo eredetileg csak személyi számítógépek (PC) gyártásával foglalkozott, de pár éve belekezdett az okostelefonok készítésébe is. Először csak a kínai piacra termeltek, de termékeik mostanra elérhetővé váltak külföldön is. Négy új okostelefont mutattak be, amelyek már Magyarországon is megvásárolhatók.


A Lenovo stratégiája, hogy akkor kezd terjeszkedni, mikor Kínában már kellően nagy volument ért el egy adott termék értékesítése. Egy nagyvállalat Kína után általában az amerikai piacon próbálkozik, de a Lenovo az új S860 okostelefonokat előbb Kelet-Európában mutatja be. A Lenovo márkaként sokkal ismertebb Kelet-Európában a táblagépeik népszerűsége miatt. Ez az ismertsége jó alapot ad okostelefonjaik bevezetéséhez. Magyarországon minden negyedik táblagép Lenovo, erre pedig már lehet építeni. Az év végéig a Lenovo további hét okostelefon modellel akarja bővíteni magyarországi kínálatát.


A Motorolának a Google-től folyamatban levő megvétele fontos akvizíció, mert a márka erős az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ott, ahol a Lenovo kevésbé ismert. A vásárlási üzlet egy hosszú távú partnerség első része a Lenovo és a Google között, a két cég az okostelefonok új generációjánál már közös termékfejlesztést is tervez.

(Napi Gazdaság, 2014. szeptember 18.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: szerkócsarnok

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________