blokkk.com szerkócsarnok - lakszerelés                                 HíRKIRAKATTMUSTRA

 

 

Jön az eldobható televízió?

Az egyszer használatos televíziótól azért nem kell félni, de gyakrabban cseréljük le.

                                                                                                            blokkk.com

Sokkal több elektronikai eszközt cserélünk le meghibásodás miatt, mint néhány éve, egyre rövidebb az elektronikai eszközök élettartama egy német környezetvédelmi szervezet megbízásából készült tanulmány szerint.

A német Öko-Institut kutatói az elektronikai eszközök vásárlási szokásait vizsgálta meg, aminek egyik eredménye, hogy 2004. és 2012. között 3,5 százalékról 8,3 százalékra növekedett azoknak a készülékeknek az aránya, amelyeket meghibásodás miatt kellett újra cserélni.

Jelentősen nőtt azoknak háztartási nagygépek - például hűtőgép, sütő vagy mosógép - aránya, amelyeket a vásárlás utáni öt éven belül le kell cserélni. 2004-ben ezeknek a berendezéseknek 7 százaléka szorult cserére, 2013-ban viszont már 13 százalékuk. Az arány növekedését a tanulmány szerint az okozza, hogy jelentősen emelkedett a vásárlás után rövid időn belül meghibásodó eszközök aránya.

A tanulmányból az is kiderül, hogy sokan egyszerűen azért cserélik le meglévő hűtőgépüket, mosógépüket, mert egy új, tetszetősebb vagy modernebb készülékre vágynak, miközben a meglévő berendezésnek semmi baja.

Különösen jellemző ez a laposképernyős televíziókra: a 2012-es adatok szerint a vásárlók 60 százaléka annak ellenére vett új tévékészüléket, hogy a meglévőnek semmi baja nem volt. Sokan nagyobb képernyőméretre, jobb képminőségre váltanak.

Egyes eszközöket azonban nem cserélgetnek olyan sűrűn a vásárlók, így a laptopok esetében csökkent a készülékek cseréje, megfordítva nőt a használati idejük: egy-egy szebb, könnyebb vagy jobb modell megjelenése már nem elég erős inger a váltásra. Ebben feltehetően szerepet játszik az is, hogy a laptop sokak számára munkaeszköz, amelyek esetében a gazdaságosság is fontos kérdés a lecserélésben.

 

Az utóbbi években a noteszgépek negyedét cserélték le meghibásodás miatt. Ez valószínűleg annak a következménye, hogy korábban nem nőtt az alapszintű internetezés rendszerigénye, egy hat-hét éves notebookkal is gond nélkül lehet használni a szolgáltatásokat.

Az Öko-Institut szakértői folytatják a kutatást, amelynek célja az, hogy megvizsgálják, mely lehetőségek révén növelhető az elektronikai eszközök élettartama, ami fontos környezetvédelmi kérdés is.

(Forrás: Origo, 2015. március 3.)
 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: szerkócsarnok

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________