blokkk.com                                                               próbafülke » sportcipő                                                hírkirakattmustra

 

Ronaldo nagyot húzott a Nike-nak

Ronaldo 2017-ben 147 milliárd forintnyi pénzt termelt a Nike-nak a közösségi médiában.

______________________________________________________________blokkk.com


2016 decemberben a Nike életre szóló szponzori szerződést kötött Christiano Ronaldóval, 1 milliárd dollár (294 milliárd forint) értékben. Csillagászatinak tűnik az összeg, de a Nike meglehetősen jó üzletet kötött, ami abból is látszik, hogy kiderült, Ronaldo csak 2016-ban és csak a közösségi médiás megjelenéseinek köszönhetően 500 millió dolláros forgalmat hozott a sportszergyártónak, adta hírül a HVG.

Így azonban a Nike csak a közösségi médiában két év alatt megkeresi azt a pénzt, amit Ronaldónak adott egy életre szóló szerződés keretében. És akkor a többi bevételről még szó sem esett.

A focifenomént a Facebookon 120 millióan követik, a Twitteren 50 millió, az Instagramon pedig 92 millió követője van. Ezeken tavaly összesen 347 olyan poszt jelent meg, amelyben szerepelt a Nike, és ezek a bejegyzések összesen 477 millió visszajelzést hoztak.

(HVG, 2017. március 7.)

 

Izzad a Nike

Erős a dollár és a verseny. Esett az eredmény.

_________________________________blokkk.com

 

A Nike megérezte az erős dollár és az Adidas, valamint az Under Armour erős versenyét, ráadásul úgy tűnik, hogy a Lebron és Jordan termékeinek száguldása sem volt elég a piaci részesedése megtartásához.

Egyre élesebb a verseny a sportszergyártók között, ez pedig meglátszik a Nike eredményén is. Az árbevétel a várakozásoknál kisebb mértékben tudott csak emelkedni, miközben az adózott eredmény már esett, a rendelésállományok növekedése pedig kisebb, mint a korábbi negyedévekben. A legnagyobb versenytársak, az Adidas és az Under Armour miatt Észak-Amerikában a Nike az utóbbi időben piaci részesedést vesztett, továbbá a csökkenő értékesítési ár és az erősödő dollár sem segített a sportruházati cégnek.

2016. legutóbbi pénzügyi negyedévében a cég árbevétele 6 százalékkal 8,2 milliárd dollárra emelkedett, az adózott eredmény pedig 2 százalékkal 846 millió dollárra esett, ami részvényenként 49 centnek felel meg.

Az árbevétel régiós összehasonlítása azt mutatja, hogy Japánban (+22%) és Kínában (+18%) nagyot nőtt az értékesítés, de Észak-Amerikában nem volt emelkedés, Európában pedig csökkent az árbevétel (-4%). Az öreg kontinensen elsősorban a sportfelszerelések és a ruházati termékek bevétele csökkent, kétszámjegyű visszaesés volt ezen a piacon. A Nike Jordan brand eladásai 21 százalékkal 2,3 milliárd dollárra emelkedtek.

Kedvező jel ugyanakkor, hogy a rendelésállomány (következő félévre) 8 százalékkal emelkedett. A következő félév értékesítéseit megalapozó rendelésállomány május 31-én 15 milliárd dollár volt, ami 8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban (devizahatástól tisztítva 11 százalékos volt az emelkedés). Gondot okoz viszont az, hogy a rendelésállomány növekedési üteme a Nike egyik legfontosabb piacán, Észak-Amerikában folyamatosan csökken, a legutolsó negyedévben már csak 6 százalék volt.

A Nike a jelenlegi pénzügyi évben az árbevétel magas, de egyszámjegyű növekedését várja cégszinten. Észak-Amerikában viszont nehézségekkel szembesülhet a cég. Az európai és az amerikai versenytársakhoz (Adidas, Puma, Under Armour) képest a Nike magasabb árszinten mozog, a várható profit-növekedés pedig alacsonyabb a versenytársakéhoz képest. Legutóbb esett is a Nike tőzsdei árfolyama, 2016-ban pedig már közel 20 százalékkal kevesebbet érnek a cég papírjai, ami 2015.augusztusa óta nem látott mélypontot jelent.

(Portfolio, 2016. június 29.)

 

Lépett a Nike

Nőtt a bevétel és a profit is, de az előrendelések már nem annyira.

______________________________________________blokkk.com

 

Erős negyedévet zárt a Nike 2014. novemberével, a növekvő kereslet nyomán a vártnál nagyobb lett a bevétel és a profit is. Az előrejelzések azonban nem olyan mámorítóak, mint a múlt.

A világ legnagyobb sportszergyártója közel 15 százalékkal növelte árbevételét az elmúlt három hónapban, ami a vártnál nagyobb mértékű bővülés. Az egy részvényre jutó profit (EPS) pedig 25 százalékkal ugrott meg. A Nike tájékoztatása szerint a golf egységének kivételével az összes fontosabb terület növekedett. Kiugró volt a Converse-üzletág eredménye, melynek 434 millió dolláros árbevétele 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az összes fontos térségben nőtt a Nike termékek forgalma, így a fő piacnak számító Észak-Amerikában 16 százalékkal, Nyugat-Európában 22 százalékkal, Kínában pedig 20 százalékkal bővült a cég árbevétele.

A következő hónapok előrendeléseinek állománya ugyanakkor a vártnál kisebb. A december-április közötti időszakra esedékes előrendelések 11 százalékkal emelkedtek a novemberben zárult negyedévben globálisan. Ez az utóbbi négy negyedév legalacsonyabb növekedési üteme, a szakértők valamivel nagyobb bővülésre számítottak. Az előrendelések meghatározzák a következő hónapok árbevételét, így ez azt a veszélyt vetíti előre, hogy az árbevétel is alacsonyabb lehet majd a vártnál. Észak-Amerikában, valamint Nyugat-Európában egyaránt 13 százalékkal nőttek az előrendelések, ami a várt 15 százaléknál kisebb. A feltörekvő piacokon csupán 1 százalékkal emelkedtek az előrendelések, ami már a térség visszaeső keresletét mutatja.

A vártnál kisebb előrendelések miatt a Nike részvények estek.

(Investor.hu, 2014. december 19.)

 

Nike-nak lenni jó

A foci vb után is jól focizott a Nike.

_________________________blokkk.com

Az amerikai Nike eredményei a vártnál jobbak lettek 2014. nyarán.  ütemben. Az augusztussal zárult negyedév során 8 milliárd dolláros árbevételt ért el a sportszergyártó, ami 14,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi bevételeknél. Az elemzők ennél némileg alacsonyabb bevételekre számítottak. A profit is bővült, a 962 millió dolláros nettó nyereség közel 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a részvényenkénti 1,1 dolláros tisztított profit 27 százalékos növekedést mutatott.


A Nike jelentős részben a nyári foci-világbajnokságnak köszönheti a termékei megugró keresletét. A Vb-n szerepelt 32 csapat közül 10-et az amerikai sportszergyártó öltöztette, köztük a házigazda brazilokat is. Ez a fajta marketing segítette az ilyenkor amúgy is megugró sportszer-értékesítéseket. A labdarúgó-világbajnokság főszponzora ugyan a nagy versenytárs Adidas volt, a Nike mégis tudott profitálni az eseményből. A Nike Nyugat-Európában 25 százalékkal, Észak-Amerikában 12 százalékkal emelte az árbevételt, még az erősödő dollár ellenére is. Kína is egyre nagyobb piaccá válik számára, az ázsiai országban már 679 millió dolláros árbevételt tudott elérni a társaság, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
 

A Nike bejelentette,  hogy az idei pénzügyi évben az egy részvényre jutó profit (EPS) 20 százalékkal emelkedhet a 2013. évihez képest. A részvényenkénti nyereség így a 3,6 dollárt is elérheti, ami magasabb lenne az elemzők által várt 3,46 dolláros EPS-nél.
(Investor.hu, 2014. szeptember 26.)

 

A Nike nagyot kanalazott a foci vb-ből

Megint jó negyedévet zárt május végével a világ legnagyobb sportszergyártója.

______________________________________________________blokkk.com

 

A 2014. májussal záruló negyedévben a foci-világbajnokság adhatott lökést tudott adni az értékesítéseknek, mely nyomán a nyereség és árbevétel is a vártnál nagyobb mértékben emelkedett.

 
A Nike több mint 10 százalékkal tudta növelni árbevételét egy év alatt, ami így 7,4 milliárd dollárra emelkedett (a Converse eladásaival együtt). A szakértők ennél kisebb mértékű növekedésre számítottak. A 78 centes egy részvényre jutó profit is felülmúlta a várakozásokat, ami 7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

A Nike továbbra is sokat étékesít a kosárlabdához köthető termékek piacán, ami szerepet játszott az eredményekben. Az amerikai világcég nagy erőfölényre tett szert ezen a piacon.

Emellett a foci-világbajnokság is jelentősen növelte az eladásokat, melynek reklámozására sokat költött a Nike (a marketingköltségek 36 százalékkal ugrottak meg egy év alatt). A cég öltözteti a vb-n szereplő válogatottak közel harmadát.

Nagy részben a foci-vb-nek köszönhetően a két fő piacnak számító Észak-Amerikában 10 százalékkal, Nyugat-Európában 18 százalékkal ugrottak meg a Nike eladásai, amivel továbbra is piacvezetőnek számít a társaság. Az Észak-Amerikában (ahonnan az árbevétel közel fele érkezik) elért 3,29 milliárd dolláros árbevétel meghaladta az elemzői várakozásokat (3,13 milliárd dollár).

(Investor.hu, 2014. június 27.)

 

Nike: töretlenül

Jó a Nike.

________________blokkk.com

 

A Nike 76 centes egy részvényre jutó profitot és 6,9 milliárd dolláros árbevételt ért el az előző, 2014. februárral végződő negyedévben. Mindkét érték nagyobb az elemzői várakozásoknál, a szakértők 72 centes EPS-re és 8,61 milliárd dolláros árbevételre számítottak előzetesen.

 

Az árbevétel 13 százalékos növekedése elsősorban a közelgő foci-vb-nek köszönhető, amire gőzerővel készül a Nike. A júliusig leszállítandó sportcipőik és sportruhák megrendelései 14 százalékkal ugrottak meg a negyedévben. Kifejezetten Nyugat-Európában volt erős a kereslet az elmúlt negyedévben, ahol 30 százalékkal nőtt a társaság árbevétele.

A társaság jelezte, hogy a májussal végződő negyedévben az eredményei nyomás alá kerülhetnek a devizaárfolyamok számukra kedvezőtlen alakulása miatt. Az árbevétel nagy részét adó feltörekvő piacok devizáinak dollárral szembeni leértékelődése jelentősen visszavetheti a cég profitját, marginjait és forgalmát a jelenlegi negyedévben. Ez a kedvezőtlen folyamat pedig az idei év hátralévő részében is fennmaradhat.

A júniussal kezdődő pénzügyi évben az egy részvényre jutó profit növekedése a vállalat 13-17 százalékos céljai alatt alakulhat. A jelenlegi negyedévben pedig csupán egyszámjegyű, 7-9 százalék körüli lehet az árbevételük növekedése, miközben a szakértők átlagosan 12 százalékos bővülésre számítanak.

Az eredmények nyomás alá kerülése miatt érhető módon aggódik a Nike. A feltörekvő piaci devizák az elmúlt fél évben jelentős gyengülésen mentek keresztül, az argentín pezó értékének több mint 26 százalékát elvesztette a dollárral szemben. A nemzetközi folyamatok pedig nem abba az irányba mutatnak, hogy tartósan erősödni tudnak majd a feltörekvő devizák. A devizák gyengülése miatt pedig alacsonyabb lehet a Nike feltörekvő régiókban elért bevételének és profitjának értéke.

(Investor.hu, 2014. március 21.)

 
 

blokkk.com                                               próbafülke                                              fblokkk.com