blokkk.com                                               │ iparospiac » benzinkút │                                                  │ hírkirakattmustra │         

 

Nyakalták a benzint az autósok

A költségvetés pedig a jövedéki adót.

__________________________________________________________________blokkk.com

2016. első hónapjaiban az autósok többet tankoltak benzinből és gázolajból is. Az  üzemanyag vásárlás a főváros mellett 16 megyében emelkedett, Bácsban és Pest megyében egyenesen tíz százalékkal. A tankolási lázból az államkassza is bő hasznot húzott: a 2015. évi 580 milliárdos rekordbevétel után 2016-ban négy hónap alatt 167 milliárd forint jövedéki adót fizettek be az autósok.

A jelenlegi üzemanyagárak nagyjából literenként száz forinttal múlják alul a 2012. elején rögzített csúcsokat, a mérsékelt árszínvonal pedig tolja előre a tankolást. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatásából kiderül, az utóbbi hónapokban jócskán több fogyott az üzemanyagokból. A benzinkutak adatai alapján összeállított hatósági statisztika szerint 2016. első négy hónapja alatt 533 millió liter benzint és 922 millió liter gázolajat töltöttek járműveikbe a tankoló autósok. Ezzel benzinből 26 millió literrel fogyott nagyobb mennyiség, mint 2015. első harmadában, a gázolajnál pedig ugyanebben az időszakban 35 millió literes többletet lehetett elkönyvelni.

A legtöbb hajtóanyagot Pest megyében adták el a benzinkutak, a főváros a második helyre szorult, Győr-Moson-Sopron jutott a harmadik helyre, majd Bács-Kiskun következett. Az alföldi megye egyébként abban az összevetésben is előkelő helyen áll, amely arról készült, hogy hol ugrott meg a leginkább az üzemanyag-fogyasztás. Az országban 2016-ban eddig két helyen mértek tízszázalékos növekedést, az egyik éppen Bács-Kiskun volt, a másik pedig Pest megye. Vasban nyolcszázalékos emelkedésről lehet beszámolni, a negyedik legnagyobb értéket, szám szerint hat százalékot, pedig Nógrádban rögzítették. Az ország megyéi közül egyébként csak háromban nem emelkedett az üzemanyag-kereslet az év első harmadában: a somogyi autósok megismételték a 2015. évi számsort, Veszprémben és Békésben viszont kevesebb hajtóanyag fogyott, mint 2015. januárja és áprilisa között.


Az emelkedő üzemanyagfogyasztás meglátszik a jövedéki adóbevételeken is. Az elmúlt tíz évben - egy rövidebb időszakot leszámítva - szinte végig emelkedett az üzemanyagok után befizetett adó. 2005-ben például nagyjából 430 milliárd forint érkezett ilyen címen az államkincstárhoz, 2015-ben viszont már több mint 580 milliárd forint folyt be. 2016-ban az üzemanyagok jövedéki adóbefizetése a megközelítheti a hatszázmilliárdot is. Hozzátartozik a képhez ugyanakkor, hogy az év közepén és végén általában nagyobb az üzemanyag-fogyasztás.


Az üzemanyagok jövedéki adójának szabályain egyébként éppen a most változtatott a törvényhozás. A 2017-ben életbe lépő módosítás szerint a közteher emelkedik majd akkor, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként ötven dollár alá csökken. Ilyen alkalmakkor a gázolaj adója literenként tíz, a benziné pedig öt forinttal nő. A kormányzat az így befolyó többletbevételt főként az alsóbb rendű utak felújítására fordítaná.

(Magyar Idők, 2016. június 9.)

 
 

blokkk.com │                                           iparospiac │                                               f » blokkk.com │