blokkk.com                                                      │ iparospiac » gyártósor │                                                  │ hírkirakattmustra │         

 

Csendben nyomul az Adyen

Fizetsz a boltban és ő segít láthatatlanul.

__________________________________________________________________blokkk.com

Van egy alig ismert startup Amszterdamban, amely megnyerte magának a technológiai ipar nagyjait. Az Adyen olyan ügyfelekkel dolgozik, mint a Facebook vagy az Uber, kedvelik a befektetők, miközben hatalmas növekedési lehetőségekkel rendelkezik. Noha az amszterdami Adyen már 2,3 milliárd dolláros értékeltséggel rendelkezik, komoly ügyfeleket tudhat maga mögött, sokan mégsem ismerik a vállalkozást. Mindez pedig azért van, mert a startup tudatosan úgy építette fel a profilját, hogy ne legyen előtérben a fogyasztók számára. Az Adyen megmarad a háttérben.

Az Adyen sok szempontból eltér a többi jól menő startuptól. A 2006-ban alapított vállalkozás a háttérben növekedett és fejlődött. 2015-ben a bevételek már majdnem megduplázódtak, 350 millió dollárra emelkedtek. A cég abban is különbözik számos társától, hogy 2011. óta nyereséget termel. Ilyen teljesítménnyel pedig sok menő cég sem büszkélkedhet a Szilícium-völgyben.

A vállalkozás a kezdetekkor olyan webes cégeknek segített fizetési megoldásokkal, mint Facebook, majd áttértek a mobil területére, amikor az Uber és társaik emelkedésnek indultak. Ezt követően az Adyen kifejlesztett egy szoftvert, amely a hagyományos üzleteknek nyújt segítséget a fizetési (POS) termináloknál.

Mára világszerte 4.500 üzlet használja az Adyen megoldását. Noha ez önmagában nem olyan hatalmas szám, de olyan vállalkozásokat tudhatnak maguk mögött, amelyek óriási ügyfélkörrel rendelkeznek.

A Szilícium-völgy nagyjai már felfigyeltek az Adyen tevékenységére. A cég nemrég érte el a 2,3 milliárdos értékeltséget, miután tőkét szerzett az Iconiq Capitaltól. Ez az alig ismert vagyonkezelő olyan befektetéseket mozgat, mint a Facebook alapító Mark Zuckerberg, a LinkedIn vezérigazgatója, Reid Hoffmann, vagy a Twitter vezetője, Jack Dorsey pénze. Ezzel az Adyen abba a csoportba került, amely cégek elérték az 1 milliárd dolláros értékeltséget.

Ezzel együtt az Adyennek nincs égető szüksége a tőkére, mivel nyereséget termel. Ráadásul sokkal kevésbé bizonytalan a cég működése, mivel kisebb rajta a nyomás, hogy elhitesse a befektetőkkel, milyen rendkívüli értékkel bír, miközben bőven van ideje fontolgatni egy esetleges tőzsdére menetelt. Az Adyen egyébként elég komoly versenyben kell hogy megállja a helyét. A fizetési megoldásokat kínáló startup szektor ugyanis elég erős, olyan szereplőkkel, mint a svéd Klarna vagy az amerikai Stripe. Ráadásul nem is csak a startup jelent kihívást a cégnek, hanem az egész technológiai szektor (mint az Apple, a Google, a Facebook vagy a Samsung) a maga területén.

Mindeközben a közel 10 éves Adyen vezetése nyugodtan kezeli, hogy mit hoz a jövő: ahogy az Uber is jelezte nemrég, hogy a lehető legkésőbb szeretnének tőzsdére menni, úgy a tőkeproblémákkal szintén nem küzdő Adyen sem kívánja elsietni a nyilvánosságra lépést a hivatalos kommunikáció szerint.

A holland vállalkozás azért is van könnyű helyzetben, mert, egy veszteséget termelő startup nem tud a végtelenségig tőkét bevonni és ezért új megoldásokat kell keresnie. Ez a nyomás viszont az ő esetükben jelenleg nem áll fönn, így nem is rohannak a tőzsdére lépéssel.

(Origo, 2016. május 29.)

 
 

blokkk.com │                                          iparospiac │                                               f » blokkk.com │