blokkk.com                                                 │ iparospiac » benzinkút │                                                      │ hírkirakattmustra │         

 

A benzinár is számít

Az autós válogatós, az olcsóbb benzinkutat keresi.

__________________________________________________________________blokkk.com

2015-ben a márkás üzemanyagkutakon csak szerény mértékben nőtt a benzinforgalom, miközben a kedvezőbb árú, neves márkanévhez  nem kötött töltőállomásoknál kiugró lehetett a forgalomemelkedés, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint.

 

A jobb gazdasági körülmények ellenére a honi autóstársadalom nem csábult vissza a márkás üzemanyagkutakhoz. A hazai közlekedők az olcsóbb tankolás reményében egyre szívesebben tankolnak márkátlan kutaknál, ez számítható ki a NAV, valamint a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) 2015. évi üzemanyagforgalmi adatainak összevetéséből.

 

A NAV adatai szerint Magyarországon összesen 5,5 milliárd liter benzint és gázolajat tankoltak 2015-ben. Ebben benne van a hajók, a mezőgazdasági gépek, a közlekedési vállalatok zárt kútjainak gázolajértékesítése is.

 

2015-ben 900 millió liter gázolaj a nem közforgalmú kutakon kelt el. A közkutak forgalma 4,6 milliárd litert tett ki. Ez 3,1 milliárd liter gázolajból és másfélmilliárd liter benzinből adódik össze. Az összes üzemanyag 8, a gázolaj 10,5, a benzin 3,8 százalékos bővülést mutat.

 

A MÁSZ szerint a márkás kutak 1,9 milliárd liter gázolajat és 1,2 milliárd liter benzint  adtak el 2015-ben: a gázolaj 11, a benzin ellenben szerény, 2,2 százalékos emelkedést mutatott. A mintegy kétezer magyarországi üzemanyag-töltőállomás körülbelül harmadát kitevő „márkátlan" kutak esetében kiszámítható - ha kivonjuk a MÁSZ számait a NAV összes kútra vonatkozó adatsorából -, hogy e körben 2015-ben nagyobb, 9,2 százalék volt a forgalombővülés mértéke. Ez elsősorban a benzin keresletének megugrására vezethető vissza.

(Népszabadság, 2016. március 24.)

 
 

blokkk.com │                                             iparospiac │                                              f » blokkk.com │