blokkk.hu szerkócsarnok - szakicuccok                                                      HíRKIRAKATTMUSTRA

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                                                                  ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Gyürkőzik a Sony

Nőtt az árbevétel, no meg a veszteség is.

                                                                                                                                                                                                                         blokkk.com

A vártnál kisebb veszteséget hozott össze a Sony a legutóbbi, 2014. július-szeptember közötti negyedévben. Jól mentek a PlayStation 4 konzoljai, a mobilüzletága azonban nem hozza az eredményeket, így továbbra is veszteségekkel kell számolni erre az üzleti évre (a Sony március végén vált üzleti évet.)

A Sony negyedéves vesztesége 85,6 milliárd jen (0,8 milliárd dollár) volt, ami az egy évvel korábbi 13,9 milliárd jen nyereséghez képest hatalmas romlás, de sokkal kevesebb, mint a szakértők körében várt 160 milliárd jenes hiány. A nettó eredmény soron kimutatott 136 milliárd jen veszteség szintén kisebb az előzetes prognózisoknál, no meg a a 2013. harmadik negyedévében elért nyereségnél is.

A várakozásoknál végül is kisebb veszteség hátterében a Sony árbevételnek növekedése húzódik meg, 3,7 ezer milliárd jen volt. Ebben pedig hatalmas szerepe van a videójáték-üzletágnak, azon belül is a PlayStation 4 játékkonzolok iránti kimagasló keresletnek. A 2013-ban piacra dobott PlayStation 4 értékesítése felülmúlja a legnagyobb rivális Microsoft Xbox One készülékeit.

A Sony videójáték-üzletáánakg árbevétele 83 százalékkal emelkedett éves alapon, 309,5 milliárd jent tett ki a harmadik negyedévben. Az egység operatív eredménye 21,8 milliárd jenre (200 millió dollárra) nőtt. Ez az üzletág egy évvel korábban még 4,2 milliárd jen hiányt okozott a Sonynak. A Sony egy, a Netflix szolgáltatásához hasonló felhő alapú streaming szolgáltatást tervez indítani a videójáték-piacon.

A Sony negyedéves eredményeit a mobilüzletág teljesítménye rontotta. Az üzletág operatív szinten 172 milliárd jenes veszteséget mutatott ki a harmadik negyedévben, lehúzva az egész cégcsoport eredményét is. A mobilegység gyengélkedése  huzamosabb ideje tart, azon belül is az okostelefon-piac versenyével nehezen tart lépést a Sony. A prémiumszegmensben az Apple és a Samsung, az alacsonyabb árkategóriákban pedig elsősorban az olcsó készülékekkel piacra lépő kínai gyártók (Huawei, Xaomi) nyomják le a Sony piaci esélyeit.

Az éles versenyben a Sony mobiltelefon értékesítése, a darabszám csökkent a fő piacnak számító Japánban. A Sony az okostelefonok értékesítésére vonatkozó előrejelzését csökkentette, már csak 41 millió darab készülékeladásra számít ebben az üzleti évben, a legutóbbi, szeptemberben számított 43 milliós előirányzattal szemben (emiatt a Sony egy 176 milliárd jenes leírást hajtott végre a mobilegységnél, erre vezethető vissza annak vesztesége is).

A Sony a 2015. márciusával záruló pénzügyi évben 230 milliárd jenes nettó veszteségre számít, a korábban várt 50 milliárd jenes hiánnyal szemben. Ennél nagyobb vesztesége csak 2010-ben és 2011-ben volt.

A vártnál jobb eredmények nyomán a Sony részvényei 0,8 százalékot erősödtek a gyorsjelentés közzétevését követően.

(Investor.hu, 2014. október 31.)

 

Alagsorban a Sony

Négyszer több veszteséggel számol a Sony, mint korábban.

Nem is kicsit, hanem a két hónappal ezelőtti előrejelzésében megadott 50 milliárd jenről 230 milliárd jenre (1,7 milliárd euróra) emelte a folyó pénzügyi évre tervezett veszteség előirányzatát a Sony Corp. japán elektronikai konszern. A várható veszteség a mobil távközlési üzletágat terhelő értékleírás miatt növekedett meg.

 

A Sony egyébként az okostelefon eladások csökkenésére számít 2014-ben. Ezzel összefüggésben az üzletág könyv szerinti értékét is lejjebb kell korrigálni, amit a második negyedévben hajt végre 180 milliárd jen leírás formájában.

A Sony már évek óta nagy veszteségekkel küszködik, elsősorban a tévékészülék üzletágban, amit a cég elbocsátások kíséretében gyökeres átszervezésnek vetett alá. A problémák azonban a Samsung és a feltörekvő kínai gyártók kíméletlen versenye miatt az utóbbi időkben átterjedtek a mobiltelefon üzletágra is. A Sony az előző, 2013/2014-es április-márciusi pénzügyi évben 128,4 milliárd jen veszteséget könyvelt el. Üzleti eredménye 88 százalékkal 25,6 milliárd jenre csökkent, értékesítési árbevétele 14 százalékkal 7770 milliárd jenre emelkedett. A 2012/2013-as pénzügyi évet a Sony 41,5 milliárd jen nyereséggel zárta.

 

Az 2014. évi első pénzügyi negyedévben, az április-júniusi három hónapban a Sony az egyszeri tételeknek, ingatlaneladásokból és részvénypakett értékesítésekből befolyt összegeknek köszönhetően az egy évvel korábbinak nyolcszorosára, 3,1 milliárd jenről 26,8 milliárd jenre növelte nyereségét.

Értékesítési árbevétele hat százalékkal 1810 milliárd jenre emelkedett. A mobil készülék üzletág azonban üzleti eredmény szinten 2,7 milliárd jen veszteséget hozott az első negyedévben. Éves értékesítési árbevétel előrejelzését a Sony nem módosította, továbbra is 7800 milliárd jen forgalomra számít. A Sony egyúttal bejelentette, hogy nem fog osztalékot fizetni a folyó pénzügyi évre, 1958-as tőzsdei bevezetése óta első alkalommal.

(Figyelő, 2014. szeptember 17.)

 

Szőnyeg alatt a Sony

Milliárdos veszteség egy év alatt, persze dollárban számolva.

A technológiai óriás 128 milliárd jen veszteséget ért el a 2013 márciusától 2014 márciusáig terjedő időszakban, ami 1,3 milliárd dollár elmaradást jelent.

Az óriási mértékű veszteség nagyjából megfelelt a Sony előzetesen adott előrejelzésének. A japán vállalat az elmúlt hónapokban háromszor rontott a 2013. évi éves eredménytervein, februárban még 110 milliárd jen, április végén pedig már 130 milliárd jen nettó veszteség lehetőségére figyelmeztette a piacokat.

Az árbevétel 7.767 milliárd jenre nőtt 2013-ban, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbi értéknél. Ebben szerepe volt a jen gyengülésének is.

2014-re 50 milliárd jen nettó veszteségre számít a Sony, ami javulás lenne az elmúlt évek eredményei után. Az elmúlt hat évben ötször volt veszteséges a japán óriás nettó szinten, és csak 2012-ben tudott 43 milliárd jen nyereséget kimutatni. A szakértők 57 milliárd jen veszteségre számítanak a japán cégnél 2014-ben.

A Sony nagy reményeket fűz a folyamatban lévő átszervezésekhez, egyes üzletágaktól meg fognak megszabadulni. Így lezárulhat a PC-üzletág, a Vaio eladása, valamint a TV-üzletágot is leválasztják egy külön társaságba. Ezek az átszervezések 135 milliárd jenes költséggel járhatnak együtt a társaság becslései szerint, ami így nyomás alá helyezheti az idei eredményeket. Ezt ellensúlyozhatja a PlayStation 4 értékesítése, mely a vállalat növekedésének a legfőbb hajtómotorja jelenleg. A játékkonzolból az utóbbi hónapokban rendre jóval többet adtak el belőle, mint a nagy rivális Xbox One-okból. 2014. április elején a PlayStation 4 eladásai átlépték a lélektani 7 millió darabot.

A PlayStation 4 mellett a mozifilmeket gyártó Sony Pictures húzhatja előre a céget. Az egység 2013. negyedik negyedévében már kisebb nyereséget tudott kimutatni. Ezen túl egy fizetős internetes televíziós szolgáltatás is segítheti az eredmények javítását, amit az amerikai piacon indítottak.

Forrás: Sony, Investor.hu

(Investor.hu, 2014. május 14.)

 

Sony: jó bolt az okosteló, de a HTC...

 

A Sony fenn tudja tartani az erős növekedést az okostelefonok piacán, nyilatkozatuk szerint.

Hasít az okostelefon-üzlet a Sonynál
Az Xperia készülékek meghozták a sikert a Sonynak az okostelefonok piacán és a várakozások szerint folytatódhat a lendületes növekedése a szektorban. A japán elektronikai óriás megduplázta okostelefon-értékesítéseit az elmúlt két évben és ez a dinamika az elkövetkezendő két évben is fennmaradhat.

A Sony 42 millió darab okostelefont értékesíthet a március végén záruló pénzügyi évében, szemben az előző évi 22,5 millió darabos eladással, két éven belül pedig elérheti a 80 millió darabot az értékesítések volumene. 2013-ban a prognózisok szerint a globális okostelefon-értékesítések meghaladhatták az 1 milliárd darabot, így a Sony a tízmilliós nagyságrendű értékesítésével csak kis szereplőnek számít az iparágban. A harmadik negyedévben a hatodik legnagyobb okostelefon-gyártó volt.

Az okostelefonok piacát az Apple és a Samsung vezeti és ez a két szereplő tud csak jelentős profitot elérni a mobilgyártáson. Az okostelefonok piacán lassul a növekedés és az erős verseny miatt a profit marginok is nyomás alá kerültek a felső kategóriás készülékek piacán, így a nagy növekedés ellenére nem valószínű, hogy a mobilgyártás lesz a jövőben a fő profit driver a Sonynál.

A Sony más területeken is próbálkozik, hasonlóan a technológia szektor nagyjaihoz. A cég internet-alapú fizetős televízió szolgáltatást kezd tesztelni az Egyesült Államokban, valamit cloud-alapú játékszolgáltatást a PlayStation játékkonzol felhasználóinak.
 

Hasít az okostelefon-üzlet a Sonynál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Portfolio.hu, 2014. január 9.)
 

 

 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: szerkócsarnok

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________