blokkk.com                                                           │ iparospiac » lakszerkó │                                                          │ hírkirakattmustra │         

 

Nyűglődik a Gorenje

Az orosz piac esése lenyomta a Gorenje teljesítményét is.

___________________________________________________________blokkk.com

A szlovén háztartási gépeket gyártó cég 2015. első félévét 7 millió euró veszteséggel zárta az egy évvel korábbi 3 millió nyereséggel szemben. A bevétel 8 százalékkal 558 millió euróra csökkent.

 

Az Oroszországot és Ukrajnát is magába foglaló kelet-európai régióban 11 százalékkal csökkentek az eladások, egyedül Oroszországban 28 millió euró bevétel esett ki.
(Világgazdaság, 2015. augusztus 23.)

 

 

Jó lett a Whirlpool

Mindene nőtt 2014. utolsó negyedévében az amerikai háztartási gépgyártónak.

___________________________________________________________blokkk.com

Jó negyedévet zárt az amerikai Whirlpool 2014. utolsó hónapjaiban, a vártnál nagyobb volt a növekedés a cégnél.

Nagyot lépett a Whirlpool eredménye az EPS-soron (egy részvényre jutó eredményben), ahol az elemzők 3,2 dollárt vártak, de ez az érték 3,5 dollár lett.

 

Az árbevétel is több lett a vártnál, 6 milliárd dollár volt 2014. októbere és decembere között, ami 160 millióval több az előzetes elemzői számításoknál.

(Investor.hu, 2015. február 4.)

 

A svéd Electrolux Amerikában spájzol be

Az Electrolux General Electricet vesz.

___________________________________________________________blokkk.com

A svéd Electrolux AB megvásárolja az amerikai General Electric (GE) háztartásigép-gyártó üzletágát. A svéd konszern 23,4 milliárd svéd koronát (2,55 milliárd euró) fizet a GE üzletágáért. A versenyhatóságok jóváhagyása esetén az üzlet 2015-ben zárulhat le.

A vásárlás az Electrolux valaha végrehajtott legnagyobb akvizíciója lesz. A globális szerepkört és piaci súlyt tekintve egy teljesen új kategóriába emelő stratégiai jelentőségű üzletet jelent a felvásárlás az Electroulx értékelése szerint. A GE termékei jól kiegészítik saját márkáikat és megerősítik észak-amerikai piaci jelenlétüket a svédek várakozásai szerint.

A GE hűtőgépeket, mosógépeket és szárítógépeket gyárt. Forgalmának 90 százalékát az észak-amerikai piacon bonyolítja. A General Electric a jövőben ipari technológiai üzletágaira kívánja összpontosítani tevékenységét. Ennek érdekében nemrégiben kiszorította a német Siemens konszernt a francia Alstom megszerzésében. Mindkét vállalat érdeklődését elsősorban az Alstom energiaipari üzletága keltette fel.

Médiajelentések szerint a Siemens is készül megválni háztartási berendezés üzletágától, amit jelenleg a Bosch vállalattal közös vállalati formában üzemeltet.

(Figyelő, 2014. szeptember 8.)
 

A Whirlpool becentrifugázza az Indesitet

Az amerikai háztartási gép óriás megveszi az olasz gyártót.

___________________________________________________________blokkk.com

A Whirlpool egymilliárd dollár fejében megszerezte az irányítást jelentő részvénycsomagot az olasz Indesit háztartásigép-gyártóban. Ez az amerikaiak legnagyobb vállalati felvásárlása a hazai rivális, a Maytag nyolc évvel ezelőtti megvétele óta. Akkor 2,6 milliárd dollárért ütötték nyélbe az üzletet. A Whirlpool részvényenként 15 dollárt fizet az olasz Fineldo nevű cégnek, valamint az Indesit-alapító Merloni család egyes tagjainak, s ezzel a 60 százalékos tulajdonrészt szerez a Magyarországon is jelentős piaci részesedéssel rendelkező Indesitben. A szavazó részvények 67 százaléka kerül át az amerikaiakhoz.

A vételár mindössze 4,5 százalékos prémiumot tartalmaz az Indesit részvények csütörtöki záró árához képest, így olcsón vásárolhatja fel európai riválisát a Whirlpool. A vételárnak az éves forgalomhoz viszonyított aránya csupán 66 százalék, ez az utóbbi öt év hasonló cégfelvásárlásainál megfigyelt 87 százalékos átlagtól messze elmarad, ami arra világít rá, hogy a Merloni család tagjainak jelenleg nem ismert okok miatt fontos volt mielőbb megválniuk részvényeiktől. Az amerikaiak készpénzzel fizetnek és átvállalják az olaszok adósságát is.
 

A legfrissebb adatok szerint a Whirlpoolnak 1,7 milliárd dollár készpénztartaléka van. További lépések sem kizártak, ugyanis a részvényenkénti 15 dolláros ajánlatuk él a kint lévő részvényekre is, a Whirlpool feltehetően az Indesit teljes bekebelezésére törekszik. A tulajdonosváltáshoz az uniós versenyjogi hatóságok engedélyét is be kell majd szerezni, ez várhatóan az év végéig meg is történhet.

A Whirlpool az Európában erős Indesit felvásárlásával egy gyorsan növekvő piacon tudja növelni versenyképességét. Jelenleg árbevételüknek mindössze 16 százaléka származik az Európát, Közel-Keletet és Afrikát felölelő régióból, míg 54 százalék Észak-Amerikából. A Whirlpool értékpapírjainak árfolyama az idén eddig 11 százalékkal esett a New York-i tőzsdén. Az Indesitnek, amely forgalma felét Nyugat-Európában bonyolítja le, összesen 16,3 ezer dolgozója van, szemben a Whirlpool 69 ezres létszámával.

(Népszabadság, 2014. július 11.)

 

Háztartási gép bazár

Pörögnek a Whirlpool, Electrolux masinái.

___________________________________________________________blokkk.com

Növelte üzemi eredményét 2014. első három hónapjában az amerikai Whirlpool. A világ legnagyobb háztartásigép-gyártója 160 millió dollár (36 milliárd forint), vagyis részvényenként 2,02 dollár profitot termelt az első negyedévben. Ez kevesebb, mint az egy évvel korábbi 252 millió dollár - részvényenként 3,12 dollár. A tavalyi adókedvezményt  és a működési szerkezet idei átalakításának hatását nem számítva 2014. első negyedévére már 2,20 dolláros profit jön ki, ugyanebben a szerkezetben 2013 első negyedévére pedig 1,97 dollár.
 

A Whirlpool forgalma közel 5 százalékkal, 4,4 milliárd dollárra (985 milliárd forint) nőtt. Észak-Amerikában és Európában nagyjából 4 százalékkal több árbevételt ért el. Latin-Amerikában és Ázsiában is emelkedtek az eladások, de ebben a két régióban a magasabb költségek és a devizaárfolyamok hullámzása csökkentette a nyereséget. A michigani székhelyű nagyvállalat nem módosított a 2014. évi előrejelzésén, változatlanul részvényenként 12-12,5 dolláros profitot vár.

 

A vártnál jobb 2014. évi első negyedéves eredményt ért el a háztartási eszközöket gyártó svéd Electrolux AB. Az Egyesült Államokban csökkent ugyan a kereslet, de ezt ellensúlyozták az európai eladások.


A nettó nyereség 2014 első három hónapjában 431 millió svéd korona volt, éves alapon 19,3 százalékkal nőtt. Az elemzők sokkal kisebb, 120 millió koronás negyedéves nettó nyereségre számítottak. A nettó bevétel éves alapon 1,1 százalékkal bővült, 25,63 milliárd korona volt.


Az európai piac hosszas gyengélkedése után 2014 első negyedévében újra nőtt a kereslet. Németországban, Franciaországban és Olaszországban javultak az eladási mutatók. 2014 egészében 1-3 százalékkal nőhet az európai kereslet.


Az Electrolux eladásait az Egyesült Államokban a rossz téli időjárás rontotta, mert a fogyasztóknak kevesebb kedvük és lehetőségük volt vásárolni menni. Latin-Amerikában a brazíliai gazdasági növekedés lassulása gyengítette a keresletet, ráadásul az árfolyamváltozások és a gyorsuló infláció miatt bizonytalanak a kilátások.


Az Electerolux hűtőgépeket, mosogatógépeket, mosógépeket, konyhai tűzhelyeket, légkondicionálókat, porszívókat gyárt, olyan márkák alatt forgalmazza termékeit, mint az Electrolux, AEG, Zanussi vagy Frigidaire.

(Napi Gazdaság, 2014. április 25.)

 
 

blokkk.com │                                                  iparospiac │                                          f » blokkk.com │