blokkk.com                                                       │ próbafülke » úriszabó │                                                     │ hírkirakattmustra │         

 

Az ami vásárlók sajnálják a pénzt az új ruhákra

Sokat mennek outletbe.

__________________________________________________________________blokkk.com

Az amerikai ruhaüzletekre rájár a rúd, aminek egy friss felmérés szerint részben az az oka, hogy manapság már szinte senki sem hajlandó kifizetni a teljes fogyasztói árat az egyes darabokért, inkább az outletbe mennek vásárolni az emberek.

 

Egy felmérés alapján az amerikai vásárlók háromnegyede jár az alacsonyabb árakkal dolgozó boltokba is. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a hagyományos boltoknak egyre inkább a nyomott áru outletekkel és diszkontáruházakkal kell versenyezniük.

A fogyasztói szokások alakulására a nagyobb ruhaboltos cégek egyrészt azzal próbálnak válaszolni, hogy maguk is létrehoznak outleteket. Másrészt a piaci folyamatok a ruhák ajánlott árait is lejjebb nyomták, tehát eleve olcsóbban kénytelen árulni cuccaikat a gyártók és a nagyobb kiskereskedelmi láncok.


A felmérésből - amely vásárlásokat vizsgált - az is kiderül, hogy még a luxusmárkákat, így például Prada, Dior, vagy Louis Vuitton göncöket, vagy a Ralph Lauren magasabb kategóriás (nem a vékonyabb pénztárcájúaknak szánt Polo) cuccait vásárlók is nagyon nagy számban fordulnak meg az outlektekben és diszkontáruházakban. Több mint 70 százalékuk az, aki a luxus- és outletbeli ruhát egyaránt vásárol.


A felmérésből az a kép rajzolódik ki, hogy a ruhapiacnak jelenleg a felső és az alsóbb szintjein jó a az üzletmenet, a középkategóriát viszont szétszedi a két szélső csatorna.

(Index, 2016. július 20.)

 

A netre figyel a Z generáció

A közösségi média formálja a ruházati piacot: gyorsaság és megfizethetőség kell. A régi butik kapaszkodhat.

__________________________________________________________________blokkk.com

A hagyományos boltok, áruházak az elmúlt években komoly bevételkiesést könyvelhettek el, miután a fiatal generáció vásárlási szokásai alapvetően megváltoztak. A közösségi média ugyanis átalakította újabb nemzedékek igényeit és a régi üzleti modelleket felforgatták a ruházati piacon.


Nem csak arról van szó, hogy a plázák olyan nagyágyúi, mint a Gap vagy az Abercrombie & Fitch egyedi problémákkal küzdenek. Ennél sokkal fontosabb, hogy a tinédzserek teljes fogyasztói gondolkodása változik meg fokozatosan, írja a Business Insider. A fiatalok ugyanis egyre inkább élményeket akarnak vásárolni, mintsem pusztán termékeket, és ezért még amikor ruhát vásárolnak, akkor is fontos, hogy ezek hogyan jeleníthetők meg a közösségi média felületein.

A megosztás ereje nagy. A fiatalok egész életét meghatározza, hogy ha valami nem megosztható, akkor "nem is történt meg", mondja az Ernst & Young stratégája, akinek szakterülete az 1990-es évek végén vagy azt követően született Z generáció és a kiskereskedelem kapcsolata. Szerinte az élményeik sokkal inkább meghatározza ezt a nemzedéket, mint a termékek, melyeket megvásárolnak.

Ebből pedig az következik, hogy ez a generáció már ruhát is úgy vásárol, hogy a termék lefordítható legyen az Instagramon, vagy a Snapchaten megosztható élményre. Ráadásul mivel ez a fogyasztói csoport limitált költségvetéssel rendelkezik, így sokkal nagyobb arányban választ olyan üzleteket, mint a Zara, vagy a H&M, amely gyorsan követi a divatirányzatokat, és mivel megfizethetők, megfelelő élményeket is nyújtanak a fiataloknak.
 

Az élmény mögött meghúzódó jelenség lényege, hogy ma már azonnal megismerhetők a legfrissebb és legmenőbb divatirányzatok, vagyis az olyan ruházati cégek képesek a legjobban érvényesülni, melyek üzleti modellje arra állt be, hogy ezeket gyorsan beépítse a készleteibe, és pillanatok alatt kövesse a kifutók trendjeit.

A nagy modellváltás a nagyoknál elmaradt, hiszen az olyan 80-as, 90-es években igazán sikeres klasszikusok, mint a Gap, csak úgy tudnának mindehhez alkalmazkodni, ha teljesen átalakítanák az üzleti modelljüket. Ezért pedig azzal kénytelenek ellensúlyozni a hátrányukat, hogy folyamatos akciókkal igyekeznek kiszórni a fogyasztói igényekkel már nem harmonizáló készleteket. Ez viszont egyrészt csökkenő bevételeket, másrészt pedig a márka egészének leértékelődését hozza a konyhára.

 

A szintén ezzel a jelenséggel harcoló Banana Republic előállt egy módszerrel, amely akár sikeres is lehet. Ebben a hónapban, a New York-i divathét alatt a Banana Republic lehetővé teszi a fogyasztóknak az újonnan bemutatott ruhák online megvásárlását, amint azok megjelentek a kifutón.

Egyre nagyobb a közösségi média szerepe a ruházati vásárlásokban is, ami hatalmas nyomást jelent a ruházati piacra. Ma már a feladatoknak az is része, hogy a közösségi médián keresztül is elérjék a legfiatalabbakat. Éppen az Ernst & Young egyik friss tanulmánya mutatta ki ugyanis, hogy a tinédzserek, a Z generáció rendelkezik a legmagasabb fogyasztói elvárásokkal, tehát ha őket sikerül elérni, akkor mindenkit sikerül. A ruházati cégeknek tehát fontos megérteniük a Z generáció igényeit. A régi nagyoknak ehhez a nemzedékhez kell alkalmazkodniuk.

(Investor.hu, 2016. február 15.)

 
 

blokkk.com │                                                 próbafülke │                                               f » blokkk.com │