blokkk.com                                                  │ iparospiac » benzinkút │                                                       │ hírkirakattmustra │         

 

A MOl vett 17 benzinkutat

Szlovéniában. Ővé az Eni Slovenia.

__________________________________________________________________blokkk.com

A Mol sikeresen lezárta az Eni Slovenia felvásárlását, ezzel 17 Agip töltőállomással bővül a Mol kiskereskedelmi hálózata. A két cég 2015-ben írta alá a szerződést az Eni teljes szlovéniai kis- és nagykereskedelmi üzletágának megvásárlásáról. A leányvállalat átvételével a Mol immáron 57 töltőállomást üzemeltet Szlovéniában. A tervek szerint minden töltőállomás a Mol márkanevet használja majd, a jelenlegi AGIP helyett.

A magyar olajkonszern a három legnagyobb kiskereskedelmi piaci résztvevő egyike Szlovéniában, a mostani felvásárlás pedig egyúttal lehetőséget nyújt a ljubljanai piacra lépésre is.

Az Európai Bizottság versenyhivatala 2016. áprilisában hagyta jóvá a tranzakciót, megállapítva, hogy az Eni Slovenia felvásárlása nem kelt versenyjogi aggályokat, tekintettel az érintett cég kis méretére. Az érintett piacokon továbbra is erős versenytársak maradtak a Bizottság értékelése szerint.

A vételárat a Mol üzleti titokra való hivatkozással nem közölte.

(Origo, 2016. június 30.)

 

MOL lesz az Agipból

A Gazdasági Versenyhivatal persze még beleszólhat a buliba, hiszen így a piac fele egy kézben lenne.

                                                                                                                                          blokkk.com

A Mol megveszi az olasz ENI tulajdonában lévő 183 Agip-kutat, a Népszabadság tudósítása szerint. Ezzel a hazai olajtársaság a magyarországi töltőállomások közel felét tarthatja kézben. A versenyhivatal persze beleszólhat az ügyletbe, de akár még zöld jelzést is adhat. A vételárat nem közölték. Az olajtársaság a lépést térségi terjeszkedési terveivel indokolja.


Az ENI többkörös, nem nyilvános eljárása során a Mol, valamint a lengyel PKN Orlen tulajdonában lévő cseh Unipetrol állt versenyben a magyarországi Agip-kutakért. A szerződés nem vonatkozik az ENI kenőanyag nagykereskedelmére. A tranzakció zárásához többek között a versenyhatósági jóváhagyás is kell.


A Mol 2014-ben már megvásárolta az ENI 208 cseh, román és szlovák kútját. 2014. augusztusában a Lukoil közel száz kútja nem közvetlenül a Molhoz, hanem egy hozzá közel állónak nevezhető új szereplőhöz, a Normbenzhez került. A Mol 364 kútjával ugyanis eleve messze a magyar piac legnagyobb szereplője. A Magyar Ásványolaj Szövetségtől (MÁSZ) adatai szerint a második a közel kétszáz kúttal a Shell, mögötte pedig rögtön az Agip jön. A piac első és harmadik szereplőjének összeolvadása  ütközhet a versenyjoggal, mivel túlzott mértékű, versenyt korlátozó súlyt adhat bár a több mint ötszáz Mol-kút még mindig nem tenné ki az összes hazai egység számának felét. A Versenyhivatal akár az egész ügyletet megtilthatja, de a hatóság az engedély fejében bizonyos kutak eladására, vagy bezárására is kötelezheti a Molt.


(Népszabadság, 2015. október 21.)

 

 
 

blokkk.com │                                            iparospiac │                                               f » blokkk.com │