blokkk.com                                                                 iparospiac » komód                                                     hírkirakattmustra

 

Nagyobb lett a Lego

Nőtt az árbevétele és a profitja is 2016-ban. Ment a Lego Ninjago és a többi.

_______________________________________________________________________________

A dán játékgyártó cég 2016 évi árbevétele 38 milliárd dán korona volt a 2015-ös 36 milliárd korona után. A nyeresége a cégnek 9,4 milliárd korona volt, 0,2 milliárd koronával haladta meg az előző évit, tudósít a Napi.hu.

A Lego értékesítése Észak-Amerikában és Japánban enyhén visszaesett 2016-ban, míg az európai eladások nőttek, a kínai eladások pedig két számjegyű növekedést mutattak.

A Lego 2016 évi 38 milliárd korona (5,4 milliárd dollár) árbevétele épphogy elmarad a rivális amerikai Mattel játékgyártó (a Barbie babák gyártója) 5,45milliárd dolláros éves árbevételétől, azonban felülmúlja a szintén amerikai versenytárs Hasbro 5 milliárd dolláros bevételét.

A világszerte 16.800 ezer alkalmazottat foglalkoztató dán cég legnépszerűbb termékei tavaly a Lego Ninjago, Lego City, Duplo, Star Wars és Lego Friends szettek voltak. Az 1932 óta működő cég Magyarországon a nyíregyházi ipari parkban mintegy 2.400 embert alkalmaz.

A társaság 2016 novemberében megnyitotta első kínai gyárát, amely egyben az első Ázsiában is, így a mexikói Monterrey-ben, Nyíregyházán, a csehországi Kladnóban, valamint a dániai Billundban működő gyárak mellett immár Kínában is jelentős gyártókapacitással rendelkezik.

(Napi.hu, 2016. március 9.)

 

A Hasbro nyomta a Disney hercegnőket és a társasjátékokat

Nőtt az árbevétele és a profitja is 2016-ban az amerikai játékgyártónak.

_______________________________________________________________________________

 

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a Hasbro amerikai játékgyártó 2016. negyedik negyedévi forgalma és persze a profitja is. Nagyon keresték a vásárlók a Disney hercegnőket és a társasjátékokat, írja a Napi.hu.

 

A második legnagyobb amerikai játékgyártó 2016. év egészében valamivel több mint 5 milliárd dollár bevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 4,4 milliárd dollárral. A negyedik negyedéves bevétel 11 százalékkal 1,6 milliárd dollárra kúszott fel. A szakértők kisebb bevételt, 1,5 milliárd dollárt vártak.

 

A Hasbro 2016-ban 551 millió dollár profitot termelt, részvényenként 4,3 dollárt, egy évvel korábban pedig 452 millió dollárt. A cég adózott eredménye 193 millió dollárra emelkedett a december 25-én záródott negyedik negyedévben, az egy évvel korábbi 176 millió dollárról.

A vártnál jobb eredmények nyomán a Hasbro árfolyama sokat erősödött a New York-i tőzsdén.

(Napi.hu, 2017. február 6.)

 

A Lego Kínában dörömböl

Gyárat épít, boltokat is nyit a játékpiac fellegvárában.

_______________________________________________________________________________

A dán Lego játékgyártó megnyitotta első kínai gyárát, ami egyben az első üzeme Ázsiában is. A China Daily kínai napilap beszámolója szerint az ország keleti felében létesült gyár egy éven át 2016. decemberéig tesztüzemmódban működött. A 160 ezer négyzetméter alapterületű gyárban 1200 embert foglalkoztatnak, tudósít a fejleményekről az Origo.

A Lego kínai gyárában előállított játékokat elsősorban az ázsiai piacokon értékesítik majd. A dán játékgyártó a következő négy évben 40 kínai városban tervez boltot nyitni. A Lego egyébként 1993-ban jelent meg termékeivel a kínai piacon, ahol a 2015. évi forgalma 30 százalékkal lépte túl az egy évvel korábbit.

A Lego forgalma 2015-ben 14,1 milliárd koronáról 15,7 milliárd koronára (2,1 milliárd euró) emelkedett. A világszerte csaknem 18,5 ezer alkalmazottat foglalkoztató Lego 2016. első félévi adózott eredménye 3,49 milliárd dán korona (469 millió euró) volt, némileg alacsonyabb, mint az előző évi 3,55 milliárd koronás rekord.

(Origo, 2016. november 30.)

 

Jön a Hamleys

A világ legrégebbi játékboltja Angliából.

_______________________________________________________________________________

A világ legrégebbi játékboltja, brit hálózat Prágában nyitott meg, de hamarosan magyarországi boltot is indít a tervek szerint a több mint 250 éves Hamleys.

Első közép-kelet-európai boltját franchise rendszerben Prágában nyitotta meg a brit Hamleys játéküzlet, de terveik szerint hamarosan a magyar piacra is belépnek. A franchise rendszerben üzemeltetett prágai Hamleys játéküzlet az egyik legnagyobb játékbolt a világon. Két emeleten összesen 6130 négyzetméteren elterülő eladóterének (a hálózat ikonikus, londoni áruházának alapterülete 4500 négyzetméter) felét a játékok foglalják el, 45 százalék jut a szórakoztató programoknak és még 5 százalék az étel-ital árusításra.

A mester franchise partner Inexad cég franchise megállapodása öt európai piacra terjed ki, és a terv, hogy a következő 5 évben 15 üzletet nyissanak a cseh piac mellett Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, valamint Magyarországon. A hálózat első franchise áruháza csak 1987-ben (több mint 200 évvel az alapítás után) nyitott meg, mára azonban a Hamleys egy globális céggé vált: 22 országban rendelkezik összesen 75 üzlettel.

A most megnyílt prágai Hamleys áruház kialakításának teljes költsége végül közel 4 millió euróra (nagyjából 1,2 milliárd forintra) került, bár ez jóval magasabbnak számít az átlagnál, és a jövőbeli üzletnyitások előreláthatóan kevesebből is kijönnek majd. A brit áruházlánc névadója, William Hamley első üzletet még 1760-ban nyitotta meg Londonban. A Hamleys ezzel a világ legrégebbi játékboltja, de a cég a hivatalos játékbeszállítója például a brit királyi családnak is. Csak az első, a londoni Regent Streeten található Hamleys több millió vásárlót vonz minden évben, és egyidejűleg a város egyik látványossága is a turisták számára.

(HVG, 2016. május 11.)

 

A Star Wars felhúzta a Hasbrot

A lányos játékok is szépen nyomultak. A babákat a digitalizáció sem nyomja le.

_______________________________________________________________________________

A Hasbro, a Mattel mögött a második legnagyobb játékgyártónak számító cég jó üzletet kötött a Walt Disney-vel a Csillagok háborúja sorozat nyomán az új epizódban szereplő figurák és egyéb szuvenírek értékesítéséről, ami ugyanis jelentősen feldobta a bevételét. A Disney Princess hercegnőit mintázó játékok, valamint a Hókirálynő című mese alapján készített Jégvarázs című animációs film figurái is hozzájárultak ahhoz, hogy a tavalyihoz képest 80 százalékos bővüléssel közel 50 millió dollárra nőjön a játékgyártó adózott nyeresége 2016. első első három hónapja után. A forgalom ennél szerényebb mértékben, 16 százalékkal nőtt, de a 830 millió dolláros bevételre így sem rossz.

A Hasbro jót húzott, amikor a különböző játékfilmek figuráinak forgalmazásáról megegyezett a Disney-vel, de még a régebben bemutatott szuperhős-fantasy film, a Bosszúállók alakjainak értékesítéséből is sokmilliós bevétele jött, ugyanígy a Jurassic Park dinoszauruszaiból is. Az őslények életének megfilmesítéséből hasznot húzó társaság befektetői ezúttal elégedettek lehetnek, az elmúlt egy évben kereken 25 százalékkal drágultak a Hasbro részvényei.

A mesevilágból ismerős Hamupipőke-, a Hófehérke-figurák forgalmazási jogait 2015. végén szerezte meg a Hasbro a Mattel elől, azóta pedig számolatlanul dobja piacra a gyerekek kedvenceit. A kifejezetten lányoknak szóló termékek forgalma 40 százalékkal 165 millió dollárra nőtt ebben a negyedévben. A fiúk ezúttal lemaradtak, csak 24 százalékos bevételi pluszt hoztak a konyhára. A Monopoly társasjátékokból és a My Little Pony babafiguráiból befolyó bevétel is jól jött. Elképesztő, hogy a 2016-ban 60. születésnapját ünneplő Play-Doh gyurmajáték is 12 százalékkal nagyobb forgalmat hozott az egy évvel korábbinál.

 

Egyenlőre a Star Wars-őrület kitart, a film DVD-változatának tavaszi megjelenése is ébren tartja az érdeklődést, ahogy a decemberre ígért Rogue One: A Star Wars Story is dobhat majd a cég forgalmán. A Csillagok háborúja apropóján bevezetett NERF szivacslövő játékfegyverek is szépen nyomulnak az eladási listán a Hasbro adatai alapján.

A Hasbo játékgyárainak leglelkesebb vásárlói Észak-Amerikában élnek, az összbevétel fele onnan származik. A feltörekvő országokban 2016-ban eddig kevesebben hittek a mesékben, hát igen, 7 százalékkal estek a bevételek.

 

Úgy tűnik, hogy a hagyományos játékok reneszánszukat élik, a digitalizálódó világ nem tud kifogni rajtuk. Az NPD piackutató adatai szerint tavaly az Egyesült Államokban 7 százalékkal nőtt a forgalmuk, ilyen magas arányt egy évtizede nem mértek.

 

Két évtizede a Barbie babákról ismert Mattel ajánlatot tett a Hasbróra, amit akkor visszautasítottak. 2015. végén viszont a Hasbro látta úgy, hogy érdemes belenyúlni a zsebébe és megvenni a versenytársat, ám a tárgyalások azóta sem vezettek eredményre.

(Világgazdaság, 2016. április 19.)

 

Egy lenne a Mattel és a Hasbro

A fiús és a lányos játékokat egy cég kínálhatja majd.

_______________________________________________________________________________

A fiús és lányos játékok legnagyobb gyártói egyesülhetnek a jövőben, a Mattel és a Hasbro. A játékpiac két legnagyobb amerikai szereplője, a Mattel a lányok, a Hasbro főleg a fiúk játékok kiszolgálására szakosodott. A Mattel az amerikai játékpiac első, a Hasbro a negyedik helyezettje, de ha a fizikai játékokat nézzük, akkor a harmadik, hiszen a japán Namco Bandai második helye „virtuális”, mivel a cég a videojáték-piacon érdekelt.

A jelenleg még csak tervezett egyesülés a 24 milliárd dolláros amerikai játékpiac 5 milliárdos részét érintené, ezért előreláthatóan versenyjogi akadály sem merülhet fel a számok alapján. A két cég forgalmának döntő részét négy kereskedőláncon – Wal-Mart, Target, Amazon és Toys „R” Us – keresztül bonyolítja le. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kereskedők könnyebben egyezkednek egyetlen nagyobb szereplővel, ha a kínált választékot négy-öt cégtől tudják csak beszerezni. Ez pedig torzíthatja a versenyt.

Az egyesüléssel egy cégóriás jelenne meg úgy, hogy a többi játékpiaci szereplő jóval kisebb nála, ami viszont aggályokat vethet fel versenyoldalról.

A játékgyártók közötti tárgyalások 2015. végén kezdődtek, a kezdeményező a kisebbik fél, a Hasbro volt. Utóbbinak a piaci értéke 9,5 milliárd dollár, míg a Mattel jelenleg 11,3 milliárdot ér. Elemzők szerint végül is egyik cég számára sem létszükséglet a fúzió tető alá hozása, a korábbi nehézségeik legyűrése után ugyanis felszálló ágban vannak, mind forgalmukat, mind nyereségüket tekintve.

(Világgazdaság, 2016. február 8.)

 

A játékpiacon tarol a karácsony

Regio, Játéksziget: nekik is jó játék a karácsony.

_______________________________________________________________________________

A játékboltok éves bevételük nagyobb felét is elérhetik a karácsonyi szezonban, amit mutat, hogy az átlagos kosárérték az évközi 6.200 forintról 9.800 forintra emelkedik, a piac pedig 2015-ben tovább bővülhet. A teljes magyarországi játékpiac nagyjából 40-50 milliárd forint nagyságú, ebből a játékbolthálózatok 30, az online játékboltok 10 százalékkal részesednek, a maradékot pedig a hipermarketek dömpingárui fedik le.

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. felmérése szerint karácsonykor a nagyobb méretű és értékesebb termékeket pakolják a vásárlók a kosárba. A november elejétől december végéig tartó időszak a REGIO Kft. éves árbevételének felét adja. A cég 2015-ben karácsonykor az előző évinél 5-7 százalékkal nagyobb forgalomra számít, emellett pedig az új üzletek nyitása nyomán az éves bevétele várhatóan 30 százalékkal nőhet. A REGIO szerint a karácsonyi szezonban nincs különbség a vásárlók összetételében az év többi hónapjához képest, nagyjából 75 százaléka 25-44 év közötti nő. A slágertermékeket közül 2015-ben is népszerűek a kreatív és készségfejlesztő játékok, de kedveltek a családi társasjátékok is, emellett pedig az interaktív játékok.


A játékkereskedő és importőr Formatex Kft. megítélése szerint a játékboltok forgalma számít a leginkább szezonálisnak a kiskereskedelemben. A háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiból az összforgalomnak csupán mintegy 10 százaléka esik az év utolsó hónapjára, bizonyos műszaki cikkeknek a negyede jut a karácsonyi szezonra, az online kiskereskedelemnek epdig körülbelül 25 százaléka, szemben a játékboltokban tapasztalható 60-70 százaléknál. A második legfontosabb időszak a játékkereskedelemben a húsvéti, ami az éves forgalomnak akár 16-20 százalékát is jelentheti, majd azt követi a gyereknap, de az tíz százalék alatt marad. A Formatex szerint a karácsonyi forgalom 2015-ben 8 százalékkal nőhet a 2014. évihez képest, a 2015. évi teljes árbevétel pedig 8-10 százalékkal bővülhet.


A Játéksziget üzlethálózatot a Formatex üzemelteti. Az internetes játékvásárlás gyorsan fejlődik, így 2015-ben a Játéksziget a játékok 9 százalékát online értékesíti. Az online üzletágukban a 2014. évihez képest kiugró, 230 százalékos a növekedés.

(MTI, 2015. december 3.)
 

Barbie-baba 56 éves és nem fogy

A Mattel játékaiból kevesebbet vesznek.

_______________________________________________________________________________

2015. első negyedévében sokkal kevesebb Barbie-babát kapnak a gyerekek ajándékba, mint korábban. Az elemzők egyébként nagyobb esést vártak. A Mattel másfél éve könyvel el kevesebb bevételt.

A Barbie-babák eladása 14 százalékot csökkent 2015. első három hónapjában 2014. azonos időszakához képest. A babákat gyártó Mattel eladásai már másfél éve csökkennek, így nem csoda, ha a cég vesztesége pedig a négyszeresére nőtt, most már 58 millió dollár. A Mattel-csoport bevételének negyede a Barbie-babák eladásából származik.

A Barbie-baba 56 évvel ezelőtt lépett a piacra, de közben az évek múlásával jöttek a társai is a versenytársaktól, így a Hasbro és a Lego termékei, a filmekhez kapcsolódó játékok. Feltehetően a Barbie-babák gyenge üzletmenetében az is szerepet játszik, hogy az évek óta hódító, a gyereke körében igencsak kedvelt elektronikus eszközök a hagyományos játékokat háttérbe szorítják.

A Mattel mindennek ellenére bizakodó, a vezető márkáira építene, így a Barbie mellett a Fisher-Price-ra.

(Investor.hu, 2015. április 17.)

 

Szépen cseperednek a legós dobozok

A Lego 2013-ban 10 százalékkal növelte eredményét és 11 százalékkal árbevételét.

_______________________________________________________________________________

A dán cégcsoport 2013-ban 8,336 milliárd korona (1,118 milliárd euró) üzleti eredményt ért el, míg árbevétele 25,382 milliárd dán koronára (3,4 milliárd euró) nőtt. Az árbevétel-növekedés meghaladta a játékpiac általános forgalom-emelkedését, így a Lego tovább növelte világpiaci részesedését.

A cég az utóbbi évtizedben több mint négyszeresére növelte árbevételét, ami a folyamatos fejlesztésnek, az innovációnak köszönhető. A termékek közül öt világmárka ért el kétszámjegyű növekedést a múlt évben, közte egy 2012-ben piacra dobott játék, míg egy hatodik is stabil forgalmat ér el a nemzetközi szinten. A Lego Csoportnál a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak száma az elmúlt évben 13 százalékkal növekedett, 1355 új dolgozót vettek fel, így a létszám 11 755-re emelkedett.

 

Az árbevétel-növekedést a Lego egy enyhén csökkenő tendenciát mutató globális játékpiacon érte el 2013-ban. Az észak-amerikai és japán piacon az eladások csökkentek, az európai játékpiac stagnált, miközben a kínai tovább növekedett. Ezzel szemben a Lego minden világtérségben forgalomnövekedést ért el, amelynek mértéke a legtöbb helyen kétszámjegyű volt. A vállalkozás a következő években is szeretné túlszárnyalni a globális piac általános növekedését és piaci részesedésének további emelkedésére számít.

 

A Lego Csoport 2013-ban termelési kapacitásának fejlesztésére 2,6 milliárd dán koronát (354 millió eurót) költött. Csehországban és Mexikóban bővítette meglévő gyárát, míg Magyarországon új üzemet épít. Kínában szintén megkezdődött egy új gyár építése, amely 2016-tól az ázsiai piacot látja el.

(Figyelő, 2014. február 28.)

 

Nagyobb régióban a Regio

Játékokból épít piacot a játékkereskedő.

_______________________________________________________________________________

Több százmillió forintot fordít hazai hálózata bővítésére a Regio Játékkereskedelmi Kft.. A Regio 2013. végén a csődbe ment Gulliver 12 boltjának üzemeltetését vette át. A társaságnál 2014-ben az előző évhez képest 1,5 milliárd forint bevételnövekedéssel számolnak.

A 2013. évi ötmilliárd forintos bevétel után az idén 6,5 milliárd forintos forgalommal számolnak a Regio Játékkereskedelmi Kft.-nél. A cég a múlt év végén csődbe ment Gulliver hálózatából 12 boltot vett át, most ezekre alapozzák a számottevő fejlődést. Jelenleg 33 üzletük van országszerte, ez már akkora méret, amellyel a játékpiacon lefedhető Magyarország. A központi irányítás költségei így már jobban megoszlanak a hálózatban, így hatékonyabb a működtetés is. A Gulliver áruházak üzemeltetésének átvétele ugyanakkor több százmillió forints beruházást jelent, hiszen technikai eszközökkel, új pénztárgépekkel, arculati elemekkel is el kell látni a boltokat, de természetesen új árukészlettel is fel kellett tölteni azokat.

A Regio nem csak üzleteket vett át az egészen a múlt év végéig a hazai játékpiac meghatározó szereplőjének számító társaságtól, hanem a Gulliver régi hálózatában forgalmazott márkák hazai értékesítésére is megállapodást kötött a csődbe ment cég egykori beszállítóival. A jelentős fejlesztés a létszám növelésével is jár, nagyjából száz embert vesznek majd fel, az áruházakban dolgozó eladók mellett a logisztikai személyzetet is meg kell erősíteni.


A Regio webáruháza jelenleg egy nagyobb hagyományos üzlet forgalmát bonyolítja le, a következő években a cég folyamatos bővülésre számít az e-kereskedelem területén is. Ennek érdekében fejlesztették az internetes oldal megjelenését, az ügyfélkiszolgálást, marketing kampányt is indítottak. Az online forgalom felfutását segítheti az is, hogy a NAV egyre nagyobb figyelmet fordít a webáruházakra, így az eddig az áfával trükköző boltok visszaszorulásával versenyképesebbek lehetnek a jogkövető piaci szereplők. A Regio jövőbeli tervei között szerepel a hagyományos áruházak megújítása, a nyugat-európai trendeknek megfelelő újszerű boltberendezéssel és szakmailag csoportosított kínálattal.

A hagyományos játékpiacról egyre több vásárló vándorol át a nemzetközi üzletláncok játékosztályaira, ám itt szűkebb választékkal és az életkori sajátosságokat figyelembe vevő szakmai tanácsadás hiányával találkoznak, vélekedik a Regio, ezért kiemelt figyelmet fordít a hagyományos piaci értékekre, így a vásárlókkal folytatott közvetlen kommunikáció és a szaktudás megőrzésére is.

Az évekig a hazai játékpiac meghatározó szereplőjének számító Gulliver 2013. decemberben zárta be üzleteit, a társaság ellen január közepén indult meg a csődeljárás, majd felszámolás. A vállalat bevétele kiterjedt hálózatának köszönhetően 2010-ben még nőtt és megközelítette az ötmilliárd forintot, azonban ezt követően már csökkenni kezdett. Hatalmas zuhanást hozott 2012., 700 millió forinttal volt kisebb abban az évben a forgalom, mint egy évvel korábban és már alig haladta meg a négymilliárd forintot. Az utóbbi néhány évben folyamatosan veszteségről számolt be a cég.

(Világgazdaság, 2014. augusztus 31.)

 

Jó játék a játék

Jól megy a Játéknet.hu, egy játékokra specializált online webáruház.

_______________________________________________________________________________

A Játéknet számára a karácsony a főszezon, a forgalma ilyenkor megtízszereződik. A vállalkozás egy kis családi garázscégből az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai online webáruházzá nőtte ki magát, amelyet számos szakmai és közönségdíjjal is kitüntettek. A cég jelenleg 1,4 milliárdos árbevételt hoz össze 30 alkalmazottal, évi 150 ezer rendeléssel. Eddig minden évben megduplázták a bevételeiket.

A webáruház nem minden vállalkozási előzmény nélkül jött létre. A Játéknet előtt az alapító két házaspár egyik fele számítástechnikai webáruházat működtetett, így járatosak voltak a technológiai háttérben. A játékforgalmazásra 2006-ban álltak át. Az indulás után összesen kétmillió forintos forgalmat csináltak két hónap alatt, úgy, hogy 400-500 terméket forgalmaztak. Kezdetben úgy működtek, hogy a vásárló megrendelte tőlünk a játékot, ők beszereztük és kiszállították neki. Az indulás után másfél évvel átálltak a készletezésre, a termékek raktározására. A készletezés egyik legnagyobb kihívása a játékkereskedelemben, hogy a karácsonyi játékrendeléseket – novemberi szállítással – márciusig kell elküldeni a nagykereskedőknek, jól kell tehát eltalálni, hogy miből, mennyit rendelnek és milyen ütemben.

A cég saját szoftverrel kezdte figyelni az eladásokat, elemezték a játékpiacot. Tapasztalatuk szerint a legkedveltebb termék mindig az, amit a gyerekek a tévében látnak. A nagy játékgyárak – Hasbro, Mattel, Lego – általában filmet készíttetnek a mesefiguráikból, hogy jobban fogyjon a termék. A készletezésre átállás jó üzletfejlesztési döntésnek bizonyult, amely megteremtette a későbbi fejlődés alapjait. Gyorsabban, több terméket tudtak eladni, ennek köszönhetően 2009-ben elérték a 100 milliós árbevételt, 2010-ben pedig már a 200 milliót. Bővítették a létszámot is akkor 12 főre, főként beszerző, csomagoló, vevőszolgálatos munkatársakkal. Ekkor döntöttek úgy, hogy elfogadják fő konkurenciájuk, az akkori online játékáruház piacon második legnagyobb cég, a Tulli egyesülési ajánlatát, 2011. novemberben bejegyezték a fúziót. A szervezeti egyesülés ugyanakkor hosszú és nehéz folyamat volt, amely számos új problémát is hozott.


A Játéknet.hu a Tullival való egyesüléssel piacvezető online játékáruházzá fejlődött. Rajtuk kívül csak 2-3 nagyobb "offline áruház" van a piacon. Ráadásul 2013. karácsonyi szezonjában bedőlt a legnagyobb játék nagy- és kiskereskedő, a komoly bolthálózattal rendelkező Gulliver is, így a Játéknet versenyelőnye tovább nőtt. Az egyesüléssel fenntarthatóvá vált a gyors ütemű fejlődés. Tőke áramlott a cégbe, új piacot és vevőket szereztek. A cég megkapta az Ország Boltja 2013-díjat, továbbá az Év Internetes Kereskedője-díjat is.

Az első időszakban nem költöttek marketingre. A második évtől Google Adwords hirdetéseket használtak, erős konverziós szemlélettel, vagyis csak olyan hirdetésre költenek, ami közvetlen vásárlót hozhat. A cég gyorsan növekedett, az új vásárlók főként az offline világból érkeznek, így 2013-ban – a felerősített online megjelenések mellett – offline kampányba is kezdtek. A cél az, hogy brandet építsenek, azaz azt szeretnék elérni, hogy az emberek fejében a játékvásárlás egyet jelentsen a Játéknettel. A teljes marketingköltség 2013-ban az éves árbevétel 3 százalékát érte el.
(HVG, 2014. január 29.)

 
 

blokkk.com                                               iparospiac                                                   fblokkk.com