blokkk.com                                                      │ iparospiac » gyártósor │                                                     │ hírkirakattmustra │         

 

Most a profitja robbant a Samsungnak

Hároméves csúcson lépett túl a dél-korai gyártó.

_________________________________________________blokkk.com

 

A Samsung több mint három éve nem ért el akkora profitot, mint 2016. utolsó negyedévében. A cég nyeresége 50 százalékkal nőtt 2016. negyedik negyedévében, derült ki a dél-koreai gyártó beszámolójából, amelyről az Origo számolt be a Reuters nyomán. Az előrejelzéseket is meghaladó növekedés hatására a cég részvényárfolyama is erősödött.

A 2016. október–decemberi időszakban a Samsung üzemi eredménye 9,2 billió dél-koreai von (7,8 milliárd dollár, 2.250 milliárd forint) lett, az előzetes számítások szerint. Ez a legmagasabb negyedéves nyereség 2013. harmadik negyedéve óta.

Az elemzők szerint az is előmozdította a magas profitot, hogy az utolsó negyedévben a dél-koreai von 9 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Dollármilliárdokban mérhető ugyanakkor a robbanó mobilaksi. A korábbi előrejelzéseiben a Samsung azt közölte, hogy
a Note 7 visszahívása várhatóan 2 milliárd dollárral veti vissza az utolsó negyedéves profitot. A dél-koreai gyártó 2016. szeptemberében kezdte visszahívni ezt a típust, miután több Note 7-es akkumulátor felrobbant.

A Samsung hírnevét azonban nem csak a robbanó akkuk tépázták meg az elmúlt időszakban, mivel a cég a dél-koreai államfőig érő korrupciós botrányba is belekeveredett.

(Origo, 2017. január 6.)

 

Vett egy nagyot a Samsung

Nyolc milliárd dollárért vett egy amerikai céget.

_____________________________________blokkk.com

 

A Samsung Electronics 8 milliárd dollárért megveszi az amerikai Harman International Industries céget, amely minden idők legnagyobb dél-koreai vállalatfelvásárlása a tengerentúlon, számol be az üzletről az Origo.

A Harman az internetre kapcsolt autós szórakoztató rendszerek gyártója. A világon csaknem 30 millió autóban használják a Harman termékeit. A Harman egyike a száz legnagyobb első körös autóipari beszállítónak a világon.

A Harman árbevétele a szeptember végével végződött 12 hónapban 7 milliárd dollár volt, ennek csaknem 65 százaléka az autóiparhoz kötődik. A Harman már több mint húsz éve van jelen Magyarországon, ahol prémiummárkás autókba gyárt navigációs berendezéseket, szórakoztató elektronikát, akusztikai rendszereket és erősítőket.

A Harman, amely mintegy 30 ezer embert foglalkoztat, a jövőben a Samsung önálló leányvállalataként működik tovább, és a céget továbbra is Dinesh Paliwan vezérigazgató irányítja.
(Origo, 2016. november 14.)

 

Most a mosógépe robban a Samsungnak

Ha nem is robban, de a fedele lerepül. Működés közben, de csak Észak-Amerikában.

_________________________________________________________blokkk.com

 

Az amerikai történelem legnagyobb mosógép visszahívását jelentette be a robbanó telefonokat gyártó Samsung, tudósít a 444.hu. A gépek, ha nagyobb cuccokat mosnak bennük, annyira vibrálni kezdhetnek centrifugázás közben, hogy némelyik akár szét is eshet. A cég 733 fogyasztói bejelentést kapott, 9 vásárlója pedig konkrétan megsérült az elszabadult mosógépek miatt. Akadt állkapocstörés és kificamodott váll a listán, de voltak olyanok, akik a táncoló mosógéppel lelökött tárgyaktól sebesültek meg.

 

Volt gép, amelyik felrobbant és a szétrepülő darabjai okoztak sérülést, valamint kitépték a falból a csatlakozót. A visszahívás 34, 2011. márciusa és 2016. novembere között eladott felültöltős modellt érint, elöltöltőseket nem, Észak-Amerikában.


A vásárlók három lehetőség között választhatnak, így a Samsung szerelőt küld hozzájuk, aki ingyen megerősíti a gépet és egy évet hozzáír a garanciához. A 30 napon belül vásárolt gép ára visszajár, ha ezt választja a vásárló. A régebben vásárolt mosógépek esetében készpénzt kérhető egy új mosógép vásárlásához, legyen az Samsung, vagy más márka. A Samsungot választók 150 dollárral többet kapnak.
 

A Samsung arról tájékoztatta 444-et, hogy a magyar vásárlók nincsenek veszélyben. A Samsung Electronics Magyarország közölte, hogy ez a probléma az Észak-Amerikán kívül értékesített felültöltős mosógépeket nem érinti.

(444.hu, 2016. november 5.)

 

5 milliárdot kell benyelnie a Samsungnak

Dollárt. Ennyit robbantottak a Note 7 aksijai. Itthon is visszacserélnek.

_________________________________________________blokkk.com

 

 

Egyre súlyosabb veszteségekre derül fény a Samsungnál a Note 7 aksik fiaskója nyomán. Pár napja már közzétett egy figyelmeztetést a cég a harmadik negyedévre, most pedig kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj, összesen 5,3 milliárd dollárba is kerülhet a termékvisszahívás, így összegzi a fejleményeket a Portfolio.

A jelenlegi ismeretek szerint ennyibe kerülhet a Samsungnak, hogy mindössze két hónap után ki kellett vonnia a forgalomból legújabb csúcsmobilját, ennek a lépésnek pedig lesz hatása a profitra is.

A 2016. szeptemberében lezárult negyedév eredményeit 2,3 milliárd dollárral csökkentheti a robbanó mobilaksi, a következő két negyedévre pedig további 3 milliárd dollár körüli profitveszteséget vár a cég. A Samsungnál 2016-ban összesen 25 milliárd dolláros eredmény várható, így a robbanó aksik a profit ötödét vihetik el.

A Samsung még a visszahívási költségek ellenére is bőven nyereséges lesz, de ami sokkal veszélyesebb (és egyelőre nehezen számszerűsíthető), hogy milyen hatása lesz az esetnek a Samsung márkanevére. Az egyelőre kérdéses, hogy a többi modell értékesítését hogyan befolyásolja majd a Note 7-botrány.
 

A Note 7 visszahívásával kieső bevételeket némileg azzal tudja pótolni a Samsung közölte, hogy igyekszik felpörgetni a Galaxy S7 és a Galaxy S7 edge értékesítését. Természetesen jelentős változások vezet be a minőségbiztosítási folyamatokban.


Ez minden idők legsúlyosabb termékvisszahívása a technológia-szektorban, pont egy egyébként is mozgalmas időszakban. Elemzők szerint a Samsung mobilgyártó üzletága számára kulcsfontosságú lesz, hogy sikerül-e visszanyerni a bizalmat és vissza tudja-e szerezni a vásárlókat a következő csúcsmobil tavaszi bemutatásáig. A visszahívás hírére egyébként estek a cég részvényei a tőzsdén.
(Portfolio, 2016. október 14.)

 

Bezuhant megint a Samsung

Profitja sehol. Hiába, nyomulnak a kínaiak.

__________________________________blokkk.com

 

A visszaeső okostelefon értékesítések megviselik a Samsungot is, profitja 40 százalékkal csökkent a 2015. negyedik negyedévében. A kilátások sem biztatóak.

A dél-koreai elektronikai óriás, a Samsung 2015. negyedik negyedévi árbevétele összességében alig változott, 53 milliárd wont tett ki. A társaság az időszak során 2,7 milliárd dollár nettó profitot termelt, ami 40 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi azonos időszak profitjánál. Ez alulmúlta a piaci várakozásokat is.

Az egyes üzletágakat tekintve a chipgyártás stabil növekedést mutatott 2015-ben, ellensúlyozva a mobil üzletág meredeken eső profitját. Jelenleg azonban a chip üzletág is problémákkal szembesül, a piaci túlkínálat miatt az árak esnek, ez pedig már az alaptevékenységet is rombolja.

A mobil üzletágban továbbra is az olcsó kínai gyártók előretörése okoz problémákat, ami csökkentette a részleg eredményességét és a Samsung okostelefon piaci részesedését.

A kilátások sem éppen bíztatóak, a Samsung az idei évben nehéz üzleti környezetre számít, mivel általánosságban véve az IT-termékek iránt csökken a kereslet.

A Samsung a világ legnagyobb memóriachip gyártója. Előrejelzések szerint (végleges adatok csak később lesznek) 2015-ben a chip eladások 1,9 százalékkal csökkentek a világpiacon, ami 2012. óta az első visszaesés.

(Portfolio, 2016. január 28.)

 

Kettéfűrészelte a nyereségét a Samsung

Majd a chipgyártás rángathatja előre?

_______________________________________________blokkk.com

 

A felére esett a Samsung profitja 2014. harmadik negyedévben, elsősorban a mobilpiaci nehézségei miatt. A cég a marketing erősítésével próbálja piaci helyzetét javítani, ami viszont költségekkel jár. A Samsung kevesebb okostelefont adott el a harmadik negyedévben, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul az értékesített készülékek átlagára csökkent az erős verseny nyomán. Kínában a Xiaomi már leelőzte a Samsungot az okostelefon értékesítésben. Kína pedig fontos a mobilgyártóknak, hiszen mostanra a világ legnagyobb okostelefon-piacává vált.

 

A Samsung bevétele 20%-kal csökkent, működési eredménye 60%-kal, nettó eredménye közel 50%-kal az előző év azonos időszakához képest. A nettó eredmény 49%-kal esett, 4200 milliárd dél-koreai won lett. A mobilgyártás 74%-os profitcsökkenést mutatott, nyeresége 1750 milliárd won lett.

Az erős verseny az Apple-lel és a kínai okostelefon-gyártókkal mind a felső kategóriás, mind az olcsóbb készülékek piacán lehúzta a Samsung eredményeit.  A Samsung (a cég pontos értékesítési számokat nem közöl a gyorsjelentésben) a Strategy Analytics becslése szerint 78-81 millió darab okostelefont adhatott el a július-szeptemberi időszakban, szemben az egy évvel ezelőtti 88 millióval.

A mobilgyártásban bizonytalanok a Samsung kilátásai a következő hónapokban. A marketingköltségei megugorhatnak a negyedik negyedévben, a karácsonyi vásárlási szezonban. Az év utolsó hónapjai a legerősebbek a fogyasztói elektronikai cikkek piacán. A Samsung stratégiája arra irányul, hogy az alsó-középkategóriában növekedjen gyorsan, új termékeket dobva piacra. A cél eközben fenntartani a kétszámjegyű profit marzsokat a készülékgyártásban.


A mobil üzletág gyengélkedését ellentételezheti a chipgyártás. A Samsung ebbe az irányba terjeszkedik, ennek érdekében 15 milliárd dolláros beruházást jelentett be, amelyből Dél-Koreában építene új gyárat. A harmadik negyedévben a chipgyártás profitja meghaladta a mobilgyártásét a Samsungnál. A divízió működési eredménye az egy évvel ezelőtti 2100 milliárd wonról 2300 milliárd wonra emelkedett.

(Portfolio.hu, 2014. október 30.)

 

Samsung még mindig nyomott hangulatban

A Samsung dél-koreai óriás profitja csökkent 2014. első negyedévében, a 2013. utolsó negyedévi időszakhoz hasonlóan.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

A legnagyobb tőzsdei értékű dél-koreai vállalat működési nyeresége 2014. első negyedévében éves alapon 3,3 százalékot csökkent, 8500 milliárd dél-koreai vonra. Piaci elemzők 8400 milliárd vonos nyereségre számítottak. A fogyasztói elektronikai eszközöket gyártó üzletágnál 18,2 százalékkal csökkent a működési profit, az információtechnikai és mobilkommunikációs üzletágnál 1,3 százalékkal, de az elektronikus chipgyártással foglalkozó részlegé 1 százalékkal nőtt.
 

Elemzők szerint a Samsung számára bizonytalan lehet a 2014-es év, mert olcsó mobiltelefonjait minőségi szinten kezdik beérni a kínai gyártók készülékei, míg a drágább és nagyobb okostelefonjaival egyre jobban veszik fel a versenyt az Apple termékei. Az okostelefonok gyártásánál egyre kisebb a haszonkulcs, ráadásul már a piac se bővül olyan dinamikusan a fejlett országokban, mint korábban. Elképzelhető, hogy éves szinten csökken a Samsung nyeresége, bár a cégnél bíznak az áprilisban megjelent Galaxy S5 okostelefonban, az eladásoktól a nyereségmutatók javulását várják.

 

Bízik abban is a Samsung, hogy a brazíliai focivébé megdobja a televíziókészülékek és a mobileszközök keresletét.

(Napi Gazdaság, 2014. április 29.)

 

Csökkent a Samsung profitja

A Samsung dél-koreai mobilóriás profitja csökkent a 2013. szeptember-decemberi időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Ezzel a kilenc negyedéve tartó emelkedő trend tört meg:

- 5%-kal növekedett a Samsung negyedik negyedéves bevétele év/év alapon, ami 2011 harmadik negyedéve óta a leglassabb dinamika.
- A működési eredmény csökkent, amire kilenc negyedéve óta nem volt példa.
- 91 millió okostelefont adhatott el a Samsung az időszakban, ami 4%-os növekedésnek felelne meg a harmadik negyedévhez képest.
- A Galaxy S4 értékesítései csökkenhettek az erős piaci verseny közepette.
- Továbbra is a mobilgyártás a fő profit driver, ami a cégszintű működési eredmény háromnegyedét adhatta a szeptember-decemberi időszakban.

Csalódást okozott a Samsung, mivel az elemzői várakozásoktól elmaradó számokat közölt a lezárt negyedévre. A dél-koreai mobilpiaci óriás bevételei 5,3%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami 2011 harmadik negyedéve óta a leglassabb növekedési ütem. Az elemzők ennél valamivel erősebb növekedésre számítottak.

A Samsung a működési eredmény szintjén már csökkenésről számolt be, amivel a kilenc negyedéve tartó emelkedő trend tört meg. A negyedévben 8300 milliárd dél-koreai won működési eredményt könyvelt el, ami számottevően alulmúlja az elemzői várakozásokat, ugyanis 10 000 milliárd won profitra számítottak a szakértők. Az elemzők alulbecsültek olyan költségeket, mint például az év végi bónuszkifizetések, ennek az eredménye volt, hogy a negyedéves profit elmaradt a várttól. A szeptember-decemberi időszakban összesen 700 milliárd wont fizethetett ki a Samsung a dolgozóknak bónusz címén becslések szerint.

A profitcsökkenésben szerepet játszott az is, hogy erős verseny folyik a felső kategóriás okostelefonok piacán. A társaság csúcsmobilja, a Galaxy S4 értékesítései lassultak. A Galaxy S4 készülékből 13 millió darabot adhatott el a Samsung a negyedik negyedévben, míg a július-szeptemberi időszakban még 17 millió darabot értékesíthetett elemzők számításai szerint. A nagy rivális, az Apple szeptemberben piacra dobta legújabb csúcstelefonját, az iPhone 5S-t, valamint az olcsóbb iPhone 5C-t, emellett a feltörekvő kínai gyártók folyamatosan nyomás alatt tartják a piac nagy szereplőit olcsó készülékeikkel.

Elemzők szerint a Samsung 91 millió okostelefont adhatott el 2013. negyedik negyedévben, ami mindössze 4%-os növekedést jelent a harmadik negyedévhez képest, pedig a negyedik negyedév hagyományosan erős a mobilgyártók számára a karácsonyi vásárlások miatt.

A fogyasztói elektronikai üzletág, amely a televízió-értékesítéseket is tartalmazza, profitcsökkenést könyvelhetett el az időszakban: 40%-kal eshetett a nyeresége. Az egész globális televízió piac lejtmenettől szenved, az IDC becslései szerint 2014-ben csaknem 5%-kal csökkenhettek a televízió-értékesítések.

A mobiltelefonok mellett a chipgyártás a profit másik húzóereje a Samsungnál, a társaság nem csak saját készülékei számára gyárt chipeket, de nagybeszállítója többek között az Apple-nek is. Az üzletág jó negyedévet zárhatott, miután az SK Hynix egyik gyárában kitört tűz miatt a mobil chipek ára három éve nem látott magasságba emelkedett. A becslések szerint a divízió működési eredménye duplázódhatott.

(Portfolio.hu, 2014. január 7.)

 
 

blokkk.com │                                               iparospiac │                                          f » blokkk.com │