blokkk.com próbafülke - bizsu                                            HíRKIRAKATTMUSTRA

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                      ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Illatszerben jók vagyunk

Rúzs, púder, dezodor, szemfesték: az illatszerboltok lapítják a leggyorsabban a pénztárcánkat.

                                                                                                                                                   blokkk.com

A szépségipar kíméletlenül törtet előre nálunk is. Világmárkák széles köre kínáltatja magát, úgy tűnik, nem is hiába. A magyar kereskedelem leggyorsabban növekvő szelete az illatszerboltok piaca.

 

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint az illatszerüzletek forgalma az elmúlt 10 év alatt több mint háromszorosára nőtt, az eladott szépségápolási cikkek (szemfesték, körömlakk, dezodor)  mennyiségét nézve. Történt mindez oly módon, hogy az elmúlt évtizedet együtt nézve a kiskereskedelem csak 10% körüli növekedést mutatott, amiben persze szerepet játszott a gazdasági válság is, amikor néhány évig nem nőtt, hanem zsugorodott a piac. Egy kivétel akadt, ez pedig a kozmetikumok, testápolási cikkek szaküzlethálózata, ahol folyamatos volt a piacbővülés, még a válság ellenére is.

 

Természetesen ezen a töretlenül felfelé ívelő ágon mozgó piacon is döntő szerepük volt a nemzetközi üzletláncoknak (a legnagyobbak a dm, Rossman, Müller), de a végső szót a vásárló mondta ki. Hozzátartozik a képhez, hogy 10 év alatt az illatszer üzletek száma csak keveset változott (2.600-ról 2.500-ra esett vissza), ugyanakkor alapterületük 165 ezer négyzetméterről 260 ezer négyzetméterre nőtt, az átlagos alapterület is 60 négyzetméterről 100 négyzetméter fölé ugrott, ami egyértelműen mutatja, hogy a kicsik helyett jöttek a nagyok.

 

Az illatszerüzletek forgalma 2004-ben mindössze 65 milliárd forint volt, ez 2014-re megközelítette a 200 milliárd forint értéket. A kozmetikai, testápolási cikkeket kínáló boltok köre persze szélesebb, hiszen az illatszerüzletek mellett az élelmiszer, napi cikkeket árusító helyeken is lehet vásárolni szépségápolási cikket, így ezt is figyelembe véve a teljes bolti piac értéke már nagyobb mint 300 milliárd forint, ez kétszeres a tíz évvel ezelőttinek.

 

A vásárlók bolti költekezésében  a testápolási, kozmetikai cikkek vásárlásának súlya jelenleg 3% körül mozog, ami nem olyan kevés, hiszen itt azért figyelembe kell venni azt is, hogy sok mindenre költenek az évi kilencezer forintot megközelítő bolti, áruházi beszerzés során: ruházati cikkekre például közel 500 milliárd forintot fordítanak a fogyasztók. Természetesen a weben is népszerű a kozmetikum, 10 milliárd forint felett mozog a piaci súlya (ez 10% feletti részesedést jelent a webpiacon).

 

A világ nagyjai, a kozmetikai világcégek, így mások mellett a L'Oreal, a Schwarzkopf, sok más iparághoz hasonlóan mind Kínában tolonganak, ma már a kozmetikumok javát ott állítják elő. A hamisítványok nagy részét is, mivel akad abból is bőven a piacon.

 

A szépségre persze nem csak a boltban költekeznek a szebbre vágyok, hanem a különböző szépészeti szolgáltató helyeken, ahol nagyságrendjét tekintve nem sokkal kevesebb pénzt hagynak, mint a boltokban, áruházakban.

 

(blokkk.com, 2015. május 28.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: próbafülke

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________