blokkk.com                                               próbafülke » divatkunyhó                                               hírkirakattmustra

 

Szívja a pénzt a divatparádé

Milliárdokat keresnek a legmenőbb modellek. Divattervező, stylist, fotós, sminkes, fodrász milliókban számolhat.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

A divatvilág egyik legfontosabb rendezvénye, a manhattani Fashion Week, amit minden esztendőben két alkalommal is megrendeznek. A Fashion Week évi 900 millió dollárt hoz New Yorknak, írja az Origo a CNBC összegzése nyomán.

A város lakosságának egyébként az 5 százaléka a divatszakmában dolgozik, és összesen nagyjából 11 milliárd dollárt keresnek.

A modellek közül a brazil Gisele Bündchen kaszálja a legtöbbet, évi több mint 30,5 millió dollárt (8,8 milliárd Ft.). Őt a szintén brazil Adriana Lima (10,5 millió dollár - 3 milliárd Ft), majd Kendall Jenner és Karlie Kloss (egyaránt 10 millió dollár - 2,9 milliárd Ft.) követi a sorban.

A világ 20 legjobban futó modellje összesen 154 millió dollárt keresett egy év alatt a Forbes adatai szerint. Bündchen 2002. óta vezeti a rangsort. A kevésbé ismert modellek éves jövedelme 18 ezer és 300 ezer dollár között mozog (5 millió és 87 millió forint között).

A divattervezőknél is nagy a szórás. Tom Fordok, Dolce és Gabbanák milliókat szakítanak, de a szakma átlagos éves jövedelme 93 ezer dollár körül van, ez nagyjából 27 millió forint. Ez nem sokkal több, mint a PR-osok 92 ezer dollárja.

A divatmagazinok szerkesztőinek pénzügyi csúcsán a Vogue főszerkesztője, Anna Wintour áll a maga 2 millió dollárjával (kb. 580 millió forint) a New York Times szerint. Az asszisztense viszont „csak" 40 ezer dollárt visz haza, ez nagyjából 11 millió forint. A több évtizede a divatszakmában dolgozó szerkesztők éves fizetése átlagosan 78 ezer dollár, mintegy 22 millió forint.

A stylistok átlagos bevétele ennél valamivel alacsonyabb: 69 ezer dollár (közel 20 millió Ft), a fotósoké 62 ezer (18 millió Ft.), a sminkeseké 60 ezer (17 millió Ft.), a fodrászoké pedig 42 ezer (12 millió Ft.).

(Origo, 2017. február 10.)

 

 

blokkk.com                                            próbafülke                                             fblokkk.com