blokkk.com                                                 │ próbafülke » fogadó │                                                 │ hírkirakattmustra │         

 

Megy el a Marks&Spencer

Magyarországon bezár. Bajban a cég. A franchise megy nála.

_________________________________________________________________blokkk.com

Bajban van az 1884-ben alapított Marks&Spencerk, ami nem újdonság a cég életében. Hat magyarországi üzletét be is akarja zárni. A cég 1992 óta van jelen Magyarországon, ahol a hat boltjában 129 alkalmazottja dolgozik. A Marks & Spencernek Magyarországon az Alleeban, az Arenában, a Duna Plazában, a Mammutban, a Váci utca 27. szám alatt és a West Endben van boltja.


A Marks & Spencer átfogó vizsgálatnak vetette alá 466 saját tulajdonú nemzetközi üzletét, számol be az Origo. A Marks & Spencer nemzetközi érdekeltségei két részre oszlanak: saját tulajdonban álló részre, amely számos piacon veszteséget termel, és nyereséges franchise modellre, amely a tavalyi évben 87 millió angol font nyereséget termelt.

2015-ben a csoport saját tulajdonú üzletei tíz országban összesen 45 millió angol font bevétel mellett 171 millió angol font veszteséget termeltek,  ráadásul néhány piac ezek közül az utóbbi öt évben folyamatosan veszteséges.

A cégcsoport vizsgálata kimutatta, hogy ennek számos oka van: többek között a saját tulajdonú üzletportfólió elaprózottsága és a méretgazdaságosság hiánya, tehát sok helyen kicsi a hálózata a gazdaságos működéshez. Emellett ezeken a piacokon korlátozott a jövőbeli növekedés lehetősége is.

A cég a saját tulajdonú üzletei bezárását javasolja Kínában, Franciaországban, Észtországban, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Hollandiában, Belgiumban és Magyarországon.

A Marks & Spencer javaslatai a nemzetközi érdekeltségek átfogó vizsgálata alapján születtek, beleértve a magyar piaci teljesítményük és lehetőségeik részletes értékelését. A vizsgálat megmutatta, hogy az elmúlt három évben Magyarországon a befektetés nem térült meg, ezért nem folytatható tovább a magyarországi kereskedés.

A jövőre nézve a Marks & Spencer azt célozza meg, hogy kevesebb százszázalékos tulajdonban lévő üzlettel működjenek tovább, ezzel szemben pedig nagyobb teret kapjanak a közös vállalkozások és a franchise-társulások.

(Origo, 2016. november 8.)

 

 

blokkk.com │                                             élelmiszeráruda │                                           f » blokkk.com │