blokkk.com                    │ próbafülke » szerkóméret │                             │ hírkirakattmustra │          

 

 

Bukott a Prada

Csökkent mindene, bevétele, profitja.

_____blokkk.com

A Prada nettó eredménye 46,5 millió euróra rúgott a 2015. augusztus-októberi időszakban, ami 38%-os zuhanást jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez az elemzői várakozásoktól elmarad, a Thomson Reutersnél közel 78 millió eurós profitra számítottak. A visszaesés elsősorban a kínai értékesítések csökkenésének számlájára írható. Egyedül Európában és japánban tudott némi növekedést elkönyvelni a luxuscég.

A Prada bevétele 6%-kal esett az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva, de a devizaárfolyam-változások hatásait kiszűrve már 10%-kal csökkentek a bevételek. A bevételek csökkenésében nagy szerepe volt Kínának, ahol 26%-kal zuhant az értékesítés. A gazdasági lassulás közepette hanyatlott a kereslet a luxuscikkek iránt az ázsiai országban, a Kínából érkező turisták pedig a jüan gyengülése miatt nem vásároltak a nagy vásárlóközpontnak számító Hongkongban.

A piaci körülmények még mindig nagyon bonyolultak a Prada értékelése szerint, bizonytalanok a pénzügyi piacok, valamint a globális biztonsági kockázatok árthatnak a turizmushoz kötődő bevásárlásnak.

A Prada azt tervezi, hogy csökkenti az árkülönbségeket az egyes régiók között, így a vásárlóinak kevésbé éri meg elutazni azokba az országokba, ahol olcsóbban juthatnak a termékeihez. Rombolhatja azonban a cég profitját, ha az olyan nagyobb haszonkulccsal működő régiókban csökkenti az árakat, mint például Ázsia. Ezért a cég üzletbezárásokat is tervez és korlátozza az új üzletek nyitását is: legfeljebb 10 új üzletet nyit majd a következő évben, míg ezt megelőzően még több mint 50 boltot nyitott.
(Portfolio, 2015. december 16.)

________________________

 

Döcögősre váltott a Prada

Esett 2014-ben az európai és az ázsiai piaca a luxusipari cégnek, a nyeresége pedig nagyot olvadt.

_____blokkk.com

2014-ben a csendes-óceáni térségben 3 százalékot esett a Prada árbevétele, főként Hongkong és Makaó hozott gyenge eredményeket. Ez a térség a Prada legfontosabb piaca, ahonnan árbevételének 36 százaléka jön. A makaói kereslet visszaesésében komoly szerepet játszhatott, hogy Kínában visszaesett a luxuscikkek kereslete. A luxusipari vállalkozások értékesítése egyébként 14 százalékkal esett vissza 2014-ben, ezzel pedig 200.3 óta először csökkent a piacuk.

A közel-keleti régióban azonban 10 százalékkal növekedett a Prada értékesítése, Japánban pedig 8 százalékkal.

A cégcsoport márkái közül egyedül a Prada néven futó termékek eladása csökkentek (igaz, csak 1,7 százalékkal), azonban pont ez a brand hozza az edményének 83 százalékát. A cég Miu Miu márkája 4 százalékkal, a Church’s közel 15 százalékkal,  a Car Shoe pedig 12 százalékkal bővült, az árbevételt nézve.

 

Nagy csapás, hogy 2014-ben 28 százalékkal esett vissza az olasz luxusipari Prada nettó profitja a januárban zárult üzleti éve során, többek között a cég a túl drága és nem sok újdonságot felvonultató termékkínálata miatt. A cég ezért kínálata komoly átalakítását tervezi. A hongkongi tőzsdén jegyzett olasz luxuscég 451 millió eurós nettó profitja ráadásul az elemzők 468 millió eurós eredmény előrejelzésétől is alaposan elmaradt. A Prada 2014. negyedik negyedéves eredményei is elmaradtak a várakozásoktól és az egy évvel korábbi számoktól is.

A Prada a jövőben a korábban tervezettnél kevesebb új bolt megnyitását tervezi, emellett több 1.000 és 1.200 dollár közötti új táskamodell piacra dobásával akarja növelni árbevételét. Az Exane BNP Paribas elemzője szerint ezekkel a lépésekkel akarja a túlságosan drága termékkínálat és az újdonságok hiánya miatti veszteségeket lefaragni.

(Investor.hu, 2015. március 30.)

________________________

 

Kopik a Prada nyeresége

Már a luxuscikkek sem fogynak úgy, mint régen, azaz jól.

_____blokkk.com

A Prada 2014. harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint nyeresége a felére zuhant. A cég indoklása szerint az értékesítések felfuttatását célzó üzletpolitika rontott a profitabilitáson.

Pontosan a felére zuhant a harmadik negyedévben a luxuscikkeket forgalmazó Prada nettó profitjal. Az október 31-én zárult negyedévben 74,5 millió eurós nyereséget könyvelt el a cég, míg egy évvel ezelőtt még 132 millió eurós profitja volt. Bevétele közel 6%-kal esett az időszakban, így az értékesítés felfuttatása úgy tűnik, még várat magára.

A luxuscikkeket forgalmazó olasz cég bőrtermékei mellett az olyan márkákról ismert, mint a Miu Miu, vagy a Car Shoe, botladozik a piacon. A cég számára legfontosabb régiókban csökken a luxuscikkek iránti kereslet. Ezért a Prada mindent bevetett az értékesítések fellendítésére, ami nemcsak rontotta a profitabilitást, de be sem jött, hiszen csökkent a bevétel. A társaság gyengélkedése a tőzydei árfolyamon is nyomot hagyott, 2014-ben több mint 30%-ot veszítettek értékükből a részvények.

(Portfolio.hu, 2014. december 6.)

 
 

blokkk.com      próbafülke      f » blokkk.com