blokkk.com                                              │ próbafülke » úriszabó │                                                    │ hírkirakattmustra │         

 

Olvadoznak a ruhamárkák

Egyes ruhamárkák összementek a nagy gyűrődésben.

_________________________________________________________________blokkk.com

Kisebb lett az utóbbi időben a Prada tekintélye, de a A Ralph Laurené is. Az Hugo Boss villogása nem változott, a Hermes viszont kivétel, mivel erősödni tudott, tudósít róla az Origo.

Végül is romlott a divatmárkák helyezése az Interbrand 2016. évi márkarangsorában. A listát a brandek „tekintélye" alapján állítják össze. A gyengébb teljesítmény fő oka a divatcikkek keresletének csökkenése, főleg Kínában. A Prada egészen a 81. helyig esett vissza a 2015. évi 69-dikről, a Ralph Lauren pedig a 98-dikra a 91-dikről. Az Hugo Boss pedig már a 100-as listáról is lemaradt.
 

Az Interbrand rangsorát egy sajátos index alapján állítják össze, amiben szerepel a brandek pénzügyi teljesítménye, piacra gyakorolt hatása és a termékek felára, amit a márka puszta neve, értéke dob fel.

Minden szektorban vannak hullámzások, de összességében elmondható, hogy azok teljesítenek jól, amelyeknek letisztult és következetes a márkaüzenete, a rangsort összeállítók szerint.

Értékelésük alapján a divatmárkákra rájár a rúd. Egyetlen kivétel volt 2016-ban, a Hermes, amely 7 helyet javítva a 34. lett, ami elsősorban következetességük elismerése. Ezzel szemben a Prada például ott rontott a helyzetén, hogy túlságosan szerteágazó lett.

Íme az első 10 helyezett, amiből kitűnik, hogy a ruhamárkákkal szemben a technológiai ipar foglalja el a márkák rangsorának legelőkelőbb helyeit:
1 Apple
2 Google
3 Coca-Cola
4 Microsoft
5 Toyota
6 IBM
7 Samsung
8 Amazon
9 Mercedes-Benz
10 General Electric

A márkalista közel egyharmadát az autó- és a tech szektor adta (fent van a listán első alkalommal a Tesla is, ami valahol mindkettőbe beletarozik). Öt helyet zuhant vissza a Volkswagen, nyilván főleg a 2015. évi emissziós botrány miatt. A leggyorsabban növekvő (Facebook) és a lista első 2 helyezettje is (Apple, Google, immár 4 éve) a tech szektorból érkezett.
 

Ötvenkét amerikai cég van a Top100-ban, Németországot 10, Franciaországot pedig 8 vállalat képviseli.

(Origo, 2016. október 5.)

 

 

blokkk.com │                                              próbafülke │                                            f » blokkk.com │