blokkk.com autórengeteg - márkagála                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Kik is az igazi tulajok a guruló márkaerődökben?

A világ legnagyobb autógyártóinak tulajdonosi körei olyanok, mint a csalamádé, van bennük minden.

                                                                                                                                                   blokkk.com

Nem érdemes sokat vacakolni. Megjegyzés csak annyi szükséges, hogy a közkézhányad, ami igencsak jellemző, a részvénysorozat azon része, amely tulajdonosainak egyenként a sorozat teljes névértékének 5%-ánál kevesebb értékpapír van a tulajdonában.

 

BMW
A BMW legnagyobb tulajdonosa a Quandt-család, a cég részvényeinek 46,7 százalékát birtokolják. A Susanne Klatten név ne tévesszen meg senkit, Johanna és Herbert Quandt lányáról van szó, aki a 46,7 százalékos részarányból 12,6 százalékot tulajdonol.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Daimler
A Daimler tulajdonosai között az intézményi befektetők dominálnak. Rajtuk kívül meghatározó részesedése van Kuvaitnak és a Renault-Nissanak. Utóbbinak köszönhetően egyre szorosabbra fűzi a két vállalatcsoport az együttműködését. Ennek eredményeként hamarosan piacra dobják a Nissan Navara alapokra épülő Mercedes pickupot a világ több piacán.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Volkswagen
A Volkswagen legnagyobb tulajdonosa a Porsche. Biztos sokan emlékeznek még arra, hogy 2008-ban a luxusautó-gyártó megpróbálta bekebelezni a Volkswagent, az akció végül csúfos kudarcba fulladt és a Volkswagen olvasztotta végül magába a Porsche-t. A Volkswagen részvényeiből két sorozat van forgalomban: 180,6 millió darab elsőbbségi részvény és 295 millió darab törzsrészvény. A legfrissebb elérhető adatok alapján a szavazati arányok az alábbi ábra alapján alakulnak.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Renault
A Renault döntően befektetők kezében van. Őket követi a francia állam, aki a mostani részvényvásárlási akciójával 19,7 százalékos részesedést szerzett az autógyártóban. Illetve fontos szava van még a társaság működését illetően két másik autópiaci szereplőnek, a Nissannak és a Daimlernek.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Peugeot
A csőd szélére került Peugeot tulajdonosi struktúrája alaposan átrendeződött az elmúlt években. A társaság megmentésében a francia állam mellett Kína vállalt meghatározó szerepet. A segítségért persze nagy árat kellett fizetni, mindkét szereplő jelentősen növelte tulajdonrészét a francia autógyártóban, aminek hatására elsősorban a Peugeot-család befolyása csorbult.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Fiat Chrysler Automobiles
Az FCA, a Fiat Chrysler Automobiles legnagyobb tulajdonosa az Agnelli-család. Vagyis az egykori alapító, Giovanni Agnelli leszármazottai, akik annak ellenére meg tudták tartani meghatározó pozíciójukat a vállalatban, hogy pénzügyileg többször is nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Érdekesség még, hogy a kínai állam az olasz-amerikai autógyártóba is beférkőzött már.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

 

Toyota
A világ vezető autógyártójának, a Toyotának a tulajdonosi struktúrája rendkívül felaprózódott. Elsősorban vállalati és intézményi befektetők tulajdonolják, amelyek közül a legnagyobb részesedése is alig haladja meg a 6,5 százalékot.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

Ford
Az amerikai autógyártókról is elmondható általánosságban, hogy tulajdonosi szerkezetükön belül jelentős a közkézhányad. A Ford esetében is néhány nagyobb vállalat és intézményi befektető emelhető ki csupán. Közülük a legnagyobbak az Evercore Trust Company és a Vanguard-csoport.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?

General Motors
A General Motorsnál pont nemrég történt jelentős változás a tulajdonosi szerkezetben. A kanadai állam 4,7 százalékos részesdését ugyanis megvásárolta a Goldamn Sachs, ezzel pedig a harmadik legnagyobb részvénytulajdonossá lépett elő.
Kik állnak a világ legnagyobb autógyártói mögött?
(Forrás: Portfolio.hu, 2015. április 9.)
 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: autórengeteg

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________