blokkk.com                                                 autórengeteg » magyar szalon                                         hírkirakattmustra

 

Lada Vesta Magyarországon

Menni fog a Lada Vesta.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

(Fotó: Adrián Zoltán, Origo)

 

A Lada 2015-ben tért vissza a magyar piacra, de csak 2017 márciusától kapható az az autó, ami formájával és technikájával is méltó versenytársa az olcsó nyugati szedánoknak. A Renault-segítséggel kifejlesztett Vesta tágas és jól felszerelt, de már nem annyira diszkontajánlat. Az új Lada Vesta csak Magyarországon új, Oroszországban már két éve bemutatták, és másfél éve forgalmazzák is, tudósít az Origo.

Az AvtoVAZ csúcsmodellje pont annyira modern, hogy a nevesebb európai gyártók legolcsóbb, legegyszerűbb modelljeivel (Citroën C-Élysée, Peugeot 301, Dacia Logan, Fiat Tipo és a Skoda Rapid) egy napon lehessen említeni, amit az alig több mint kétmillióért árult Kalináról és a Grantáról még nem lehetett elmondani. A formatervét az a Steve Mattin rajzolta meg, aki a Volvo XC60-ast és a Mercedes ML-t is tervezte.


Milyen is
A moduláris padlólemez kifejlesztésében segített az anyacég, az ötfokozatú kézi váltó a Renault-tól, az elektromos rásegítésű kormánymű pedig a Nissan Qashqaiból származik, de a karosszéria, a rossz utakra felkészített futómű, az ötfokozatú robotváltó és a motor is Lada-fejlesztés.
 

 

Az Európának szánt Vesták hasa 2 centivel közelebb lesz az aszfalthoz, mint az orosz belpiacos modelleké, de a 15 cm még így is átlag feletti, akárcsak a 30 centis gázlómélység.

A motor a kisebb Ladákból ismert és kedvelt, egyszerű 1,6-os szívó 105 lóerővel, de átdolgozták a Vesta számára, hogy mérsékeljék a fogyasztását, és hogy teljesítse az Euro 6-os normát. Az üresen 1.250 kilós Vesta 11 másodperc alatt gyorsul fel százra, a végsebessége 180 km/h, a vegyes átlagfogyasztása az európai mérési ciklus szerint mindössze 6,1 liter.

Az ajtók rendkívül könnyen járnak, és olyan finom hanggal csukódnak, mintha egy prémiumautón lettek volna. A műszerfal olyan, mintha egy öt-tízéves koreai kocsiból származna, de így is hatalmas előrelépés a Grantához, Kalinához képest. Ez az első Lada, amiben hossz- és tengelyirányban is állítható a kormánykerék, nem is kis tartományban.

A második, Comfort felszereltségi szinttől állítható magasságú és deréktámaszos a vezetőülés, és a tükröket is elektromosan lehet állítani. Puha tömésű, kissé rövid ülőlapú a nem sok oldaltartást adó vezetőülés, de így is kényelmesebbnek tűnt a Daciáénál, és a kárpitozása is kellemes tapintású. 480 literével a csomagtartó tágas és jól használható, igaz, az összes vetélytársnak nagyobb van, és azoknál a borítás nélküli zsanér sem nyújt ilyen szomorú látványt. Más autóban még nem láttam olyat, mint a Vestában: a kívülről csak kulccsal nyitható, meglehetősen nagy nyílású csomagtérfedél két rugóját több pozícióban lehet rögzíteni, így a lecsukáshoz szükséges erő változtatható. Öblös a csomagtartó, alacsony a rakodóperem, és szedánhoz képest nagy a nyílása.


Klíma nélkül kereken hárommillió forintért a Vesta alapmodellje két elektromos ablakot, távirányíthatatlan központi zárat, állítható kormányt, lejtmeneti elindulássegítőt, fedélzeti számítógépet, teljes méretű pótkereket, négy légzsákot és ESP-t ad.

Légkondicionáló csak az 500 ezer forinttal drágább Comfort csomagban van (az alapmodellhez sajnos felárért sincs), amely ezen felül automata fényszórót, hátsó elektromos ablakokat, esőérzékelős ablaktörlőt, fényezett tükröket és kilincseket, ülésfűtést, kormányról vezérelhető rádiót, ködlámpát, távirányítós központi zárat, riasztót, tempomatot, tolatóradart és könyöktámaszt is kínál.

2018-ban érkezik a nagy rakterű kombi változat, amely Cross néven, terepjárós kiegészítőkkel, tanulmányként már bemutatkozott a tavalyi moszkvai autószalonon. Emelt futóműves, műanyag védőelemekkel ellátott Cross kivitel a széria kombiból is lesz, sőt, még a négyajtós karosszériával is kínálnak majd ilyet.

A kombinál hamarabb érkezik meg viszont a fronthajtású Lada Xray szabadidőautó, amely műszakilag a Vestára épül.
 

Még nem tudni, hogy itthon is forgalmazzák-e majd a Vesta Sportot, amely tanulmányként már bemutatkozott Oroszországban. Ezt egy 150 lóerős 1,8-as szívómotor hajtja a dízel Renaultból átvett, de rövid végáttételű kézi váltón és önzáró differenciálműn keresztül. A Sport változat emelt oldaltartású sportüléseket, 2,5 centivel leültetett futóművet, 17 colos könnyűfém felniket, sportosabb lökhárítókat és légterelőket is kap.

 

Lada Hungary
Már több mint egy éve kaphatóak újra Magyarországon a Ladák, eddig 1600 autót sikerült értékesíteni, ezzel Európában nálunk a legmagasabb a márka piaci részesedése, de az eladott mennyiséget tekintve is a második helyen vagyunk a kontinensen.

(Origo, 2017. március 1.)

 

 

blokkk.com                                          autórengeteg                                                 fblokkk.com