blokkk.com                                                │ autórengeteg » sztrádagála │                                                 │ hírkirakattmustra │         

 

Esik a román autógyártás

Az import azonban szépen nő.

__________________________________________________________________blokkk.com

2016. első hét hónapjában 8 százalékkal csökkent Romániában a járműgyártás volumene, a román autógyártók és importőrök egyesületének adatai szerint.


A vizsgált időszakban 231 ezer járművet gyártottak Romániában, ebből több mint 205 ezer a francia Renault tulajdonában levő Dacia. A többi 26 ezer jármű az amerikai Ford craiovai üzemének gyártósorain készült. A Ford egyetlen modellt, a B-Maxot szereli össze romániai üzemében.


A Dacia modelljei közül a Duster hobbiterepjáró iránt mutatkozik nagy kereslet, ebből 15 százalékkal többet, 120 ezret gyártottak.

A romániai járműexport 8 százalékkal, 209 ezerre csökkent 2015. első hét hónapjához mérten. A Dacia Dusterből 16 százalékkal többet exportáltak, a többi modell esetében viszont visszaesést jegyeztek. A Romániában gyártott járművek 90 százalékát exportálták, ez az arány megegyezik a 2015. évivel.

Miközben a Romániában előállított járművek eladása mintegy 8 százalékkal esett vissza a román piacon, az importból származóké csaknem 24 százalékkal nőtt 2015. első hét hónapjához mérten.

(HVG, 2016. augusztus 17.)

 

Csökkent az autógyártás Romániában

Az export is csökkent, de a román autóvásárlások nőttek.

__________________________________________________________________blokkk.com

2014. első nyolc hónapjában 8,4 százalékkal csökkent a gépkocsigyártás Romániában, a román autógyártók és -importőrök egyesületének adatai szerint. A statisztikai adatok alapján az első nyolc hónapban 252 ezer darab járművet gyártottak, amelynek 85 százalékát a francia Renault tulajdonában lévő Dacia márka adta, közel 15 százalékát pedig a Ford.

A legtöbb példányt a Dacia Dusterből gyártották, több mint 101 ezret. Külföldre 232 ezer autót exportáltak Romániából, ami 2,2 százalékos visszaesést jelent az előző év hasonló időszakában jegyzett adathoz képest. Külföldre a Dusterből adtak el a legtöbbet (96 ezer járművet), majd a Dacia másik típusa, a Logan (46 ezer) és a Ford B-MAX (38 ezer) következik.

Az új gépkocsik eladása Romániában 29,2 százalékkal, 64 ezerre nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az eladott gépkocsik 71 százalékát jogi személyek vásárolták meg, így főleg a cégek húzzák a román gépkocsi piacot.
 

Még mindig sok használt autót iratnak forgalomba a románok, ezekből háromszor több közlekedik az utakon, mint az új járművekből.

(Magyar Nemzet, 2014. szeptember 17.)

 

Hullámzik a román autópiac

Az értékesítés nőtt, a gyártás csökkent.

__________________________________________________________________blokkk.com

Romániában egyharmaddal nőtt az új autók eladása 2014. első félévében, ugyanakkor az autógyártás több mint 6 százalékkal csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A romániai autógyártók és -importőrök egyesületének adatai szerint 2014. első hat hónapjában 47 ezer új járművet adtak el Romániában, ami 32,4 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A személygépkocsik értékesítése 35,7 százalékkal nőtt, összesen 39 ezer autót adtak el a 2013. évi 29 ezerhez képest. A többi járművet a nagy- és kisbuszok, továbbá a haszongépjárművek és a teherautók teszik ki.

A román autópiac növekedése elsősorban a jogi személyeknek köszönhető, mert az eladott új autók 72 százalékát ők vásárolták meg annak ellenére, hogy júniusban kiegyensúlyozottabb volt - 64-36 százalék - a gépkocsit vásárló jogi és a magánszemélyek közötti arány.

A magánszemélyek esetében az eladásokat a roncsautóprogram ösztönzi, amelyet a román kormány 2014-ben is folytat.

Az első félévben a román gépkocsigyártás 6,3 százalékkal esett vissza, miután 210 ezer járművet állítottak elő. Ennek 85 százalékát a Dacia gyártotta, csaknem 15 százalékát az amerikai Ford és négy teherautót a brassói Roman gyár. A román gépkocsi kivitel 2,5 százalékkal nőtt, 193 ezer autót értékesítettek külföldön.

(HVG.hu, 2014. július 16.)

 

Román roncsautóprogram: folyt. köv.

Húszezer autó lecserélése 2014-ben, félmillió forint támogatással, egyébként 2005. óta 240 ezer régi autót cseréltek így újra.

__________________________________________________________________blokkk.com

Az idén is lesz Romániában roncsautóprogram, amelynek keretében nemcsak a tíz éves vagy ennél idősebb autókat lehet leadni, hanem már a nyolc éves gépkocsikat is be lehet váltani értékjegyre, ami új jármű vásárlására használható fel - idézi az MTI Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter nyilatkozatát.
A magánszemélyek keddtől jelentkezhetnek a gépkocsiforgalmazóknál, ahol beiratkozhatnak a programba. Ennek keretében új autót vásárolhatnak, felhasználva azt a 6500 lejes (446 ezer forint) értékjegyet, amit régi autójukért kapnak az államtól. A román hatóságok 17 ezer ilyen értékjegyet bocsátanak ki. Egy új gépkocsi megvásárlásakor egyetlen értékjegy használható fel, de azok, akik úgy döntenek, hogy a lehető legkörnyezetkímélőbb autót vásárolják meg, egy úgynevezett 500 lejes (34 300 forintos) zöldbónuszt is kapnak.

A jogi személyek és az állami intézmények számára mintegy 3 ezer értékjegyet utal ki a programot felügyelő, minisztériumi fennhatóságú környezetvédelmi alap. Számukra várhatóan április 20. után rajtol a program. Ez azt jelenti, hogy a román kormány az idén a fogyasztás felpörgetését és 20 ezer elöregedett autó forgalomból való kivonását reméli.
Romániában 2005-ben indították el a programot, amelynek keretében eddig összesen csaknem 480 ezer, tíz évnél öregebb járművet vontak ki forgalomból, és mintegy 239 ezer új gépkocsit vásároltak. Tavaly év végén a román gépkocsipark 5,98 millió járművet számlált, ami 4,73 százalékkal több a 2012-es képest.
(Index, 2014. április 7.)

 

Száguldó Dacia

2013-ban az előző évinél 19,3 százalékkal több Dacia gépkocsit értékesítettek a világon. 2013-ban az eladott Dacia járművek száma 429,5 ezer volt.

__________________________________________________________________blokkk.com
A Dacia a Sandero járműből adott el a legtöbbet, több mint 150 ezret, így ez a típus volt a legnépszerűbb. A legtöbb járművet Románián kívül értékesítette a francia gyártó, összesen 404 ezret. Ebből 290 ezret Európában adtak el, ami 2,11 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

Továbbra is Franciaországban a legnagyobb a Dacia népszerűsége, ott 94 ezret értékesítettek, ami 4,3 százalékos piaci részesedésnek felel meg, Németországban 47 ezret (1,5 százalékos részesedés), majd Algéria, Törökország, Spanyolország és Marokkó következik több mint 30 ezer eladott járművel. 2013-ban Nagy-Britanniában is elkezdték forgalmazni a Dacia két típusát, a Dustert és a Sanderot, amelyekből 17 ezret adtak el.

Romániában a gyártó több mint 12 százalékkal növelte eladásait 2012-hez képest, összesen csaknem 25 ezer gépkocsit értékesítettek, amivel a Dacia mintegy 32 százalékos szeletet hasított ki magának a román autópiacból.

Az európai gépkocsigyártók egyesülete adatai szerint tavaly a Dacia növelte legnagyobb mértékben eladását az Európai Unióban.

(Napi Gazdaság, 2014. január 21.)

 
 

blokkk.com │                                              autórengeteg │                                            f » blokkk.com │