blokkk.com                                               │ autórengeteg » sztrádagála │                                                  │ hírkirakattmustra │         

 

Sok autót vesznek a csehek

2016. májusában harmadával nőtt a piac.

__________________________________________________________________blokkk.com

2016. első öt hónapjában 16 százalékkal nőtt az új személygépkocsik eladása Csehországban, a cseh autóipari szövetség adatai szerint.

2016. január-május között a cseh piacon 107 ezer új személyautót adtak el. A legjobb hónap a május volt, amikor 24 ezer új autó talált gazdára. Éves összehasonlításban májusban az eladás 34 százalékkal emelkedett.


A legkeresettebb személygépkocsi továbbra is a hazai Skoda, amelyből az első öt hónapban több mint 35 ezer darab kelt el, a piac egyharmadát ez a márka tette ki. A második helyen a német Volkswagen áll 10 ezer eladott autóval, míg a harmadikon a Hyundai 8 ezer értékesített személygépkocsival. A további helyeket a Ford, a Dacia és a Peugeot foglalja el.

A modellek közül a legnépszerűbb változatlanul a Skoda Octavia, amelyből az öt hónap alatt 12 ezer darabot adtak el. A második helyet a Skoda Fabia kiskocsi foglalja el 9 ezer személyautóval, míg a harmadikat a prémium kategóriájú Skoda Superb közel ötezer autóval. A további sorrend: Skoda Rapid, Hyundai i30, Skoda Yeti.

A hazai gyártmányú Skoda gépkocsik eladása két és fél éve töretlenül emelkedik. A Skoda esetében is rekord volt a májusi 7.768 darab eladott autó. Az értékesített személygépkocsik 54 százaléka benzinmotoros, 43 százaléka gázolajmotoros volt. A cégek vásárolták meg az eladott autók 74 százalékát.

 
A motorkerékpárok eladása az első öt hónapban 6 százalékkal hét és félezer darabra emelkedett, a haszonjárműveké pedig 12 százalékkal nőtt, ugyancsak hét és félezer darabra.

(Világgazdaság, 2016. június 4.)

 

Nagyot dobott a cseh autópiac

Nem rossz eredmény, közel 200 ezer autót adtak el.

__________________________________________________________________blokkk.com

Csehország fennállása óta 2014-ben adták el a legtöbb új gépkocsit, 192 ezer darabot, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Skoda piaci részesedése harminc százalékra nőtt, a legnagyobb előrelépést azonban a Dacia érte el, amely a két évvel ezelőtti kilencedikről 2014. végére az ötödik helyre jutott. Az új járművek 65 százalékát cégek vásárolták meg.

(Népszabadság, 2015. január 6.)

 

Nem áll csehül a cseh autópiac

Több autót vásárolnak a csehek is.

__________________________________________________________________blokkk.com

2014. első kilenc hónapjában 18 százalékkal emelkedett az új személygépkocsik eladása Csehországban. Január-szeptember között összesen 140 ezer személygépkocsit adtak el a cseh vásárlóknak. Szeptemberben éves szinten 19 százalékos a növekedés.

A legnagyobb a kereslet a hazai gyártmányú Skoda iránt. A Skoda márkából 43 ezer darab kocsi kelt el, ami a piaci részesedés 30 százaléka. A második helyre ezúttal a Hyundai került 14 ezer autóval, míg a Volkswagen visszaesett a harmadik helyre 13 ezer eladott kocsival. Piaci elemzők szerint az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az egész évi eladás 15 százalékkal lehetne magasabb a 2013. évinél.

Az idei év részleges eredményei jobbak, mint korábban. Jelentősen megnőtt a lakosság, a cégek és az állami szektor kereslete egyaránt az új személyautók iránt. Az új személygépkocsik 64 százalékát a cégek vették meg. A legnagyobb érdeklődés a középkategóriás kocsik iránt nyilvánult meg, ezek tették ki a céges beszerzések 27 százalékát. Az adatokból az is kitűnik, hogy az autóeladás Csehországban kétszer olyan gyorsan növekszik, mint Európában. A legkeresettebb modell továbbra is a Skoda Octavia.

(Figyelő, 2014. október 6.)

 
 

blokkk.com │                                            autórengeteg │                                               f » blokkk.com │