blokkk.com                                           │ autórengeteg » magyar szalon │                                                   │ hírkirakattmustra │         

 

Nyomják a reklámot a szalonok

2015-ben 30 milliárd forintnyi reklámot rendeltek a magyar autókereskedők.

__________________________________________________________________blokkk.com

A Magyarországon az eladott autókra számítva több százezer forintnyi reklámrendelés van van, de, van olyan márka is, amely értékesített autónként több mint 5 millió forintot szánt erre a célra. A Magyarországon forgalmazó és hirdető autómárkák összesen 29,2 milliárd forint értékében rendeltek 2015-ben reklámot, a Kantar Media listaárai szerint.

2015-ben 77 ezer új autót adtak el Magyarországon, így egyetlen egy autó mögött átlagosan közel 380 ezer forint értékű reklámrendelés van. Ezt a reklámrendelést a reklámok listaárai alapján számolták ki, így a végül a kifizetett hajszálpontos összegek nem ismertek, azok egyébként is többnyire üzleti titkok: a reklám listaárakból sokszor komoly kedvezményeket szoktak adni, így az előbbi összegnél kisebb a kifizetett díj, térítés.

A tíz legkeresettebb márka Magyarországon lefedi a teljes magyar újautó-piac 72 százalékát, viszont a összes reklámfelhasználásnak csak a 67 százalékát: a legtöbb autót értékesítő márkák összesen mintegy 20 milliárd forint értékű reklámot rendeltek 2015-ben, a listaárak szerint. Így a legmenőbb márkák árában autónként átlagosan 351 ezer forint értékű hirdetés van (amit a szalon lehet, hogy végül olcsóbban kapott meg).

A legnagyobb reklámozók a listaárak alapján az Opel és a Ford, 3-3 milliárd forinttal, ami autónként 344 és 389 ezer forintos reklámköltséget jelenthet. Eladott autónként a legnagyobb reklámmegrendelést a Renault érte el, amely listaáron közel 800 ezer forint értékű hirdetést vásárolt meg (ki tudja, mennyiért).

A jelentősebb márkák közül - amelyekből legalább ezer darabot eladtak - a legnagyobb autóértékesítési növekedést a Suzuki érte el, hiszen közel háromezer új autóval többet adtak el 2015-ben, mint egy évvel korábban. A 7.500 eladott autó mögött összesen 2 milliárd forint értékű reklám áll, ami autónként 282 ezer forintot jelent.

A Mitsubishi költhette a legkevesebbet reklámra, hiszen 1.118 eladott autója mellé mindössze 17 millió forintos reklámérték párosul, ami autónként csak 15 ezer forint, ami igen kedvező.

A német prémiummárkák közül az Audi adta el a legtöbb új kocsit, 2.194 darabot - ezzel a 12. legnépszerűbb márka volt Magyarországon -, nem sokkal megelőzve a BMW-t (2.091 darab) és a Mercedes-Benzt (2.044 darab). Közülük a legtöbbet a BMW költhette reklámra, reklám listaáron 950 millió forintot (autónként 454 ezret), míg a Mercedes csak 276 millió forintot (autónként 135 ezret). Az Audi 550 millió forint értékű reklámot használt, ami kocsinként 250 ezer forintot jelent.

A Magyarországon kevésbé népszerű márkák között a SsangYong 2015-ben 82 autót tudott eladni, néggyel többet, mint egy évvel korábban. A Kantar Media adatai szerint ehhez listaáron 418 millió forintot költhetett reklámra.

A luxusmárkák közül a Porsche 79 eladott autó mellet 30 milliót költhetett reklámra, átlagosan 390 ezer forintot. A 35 eladott Jaguarhoz több mint 80 milliós reklámérték kellett, míg a 12 darab Maseratihoz mindössze 4 millió forint.
(Origo, 2016. február 7.)

 
 

blokkk.com │                                             autórengeteg │                                              f » blokkk.com │