blokkk.com                                                  autórengeteg » márkazuhatag                                         hírkirakattmustra

 

Szépen gurul a GM

De a Brexit betehet neki.

____________________blokkk.com

 

A General Motors ráérzett a piacra, mivel azokat a benzinfaló szörnyeket gyártja, amelyekre igazán igény van most a világban, ráadásul ezeket az autókat a kedvező finanszírozási környezet révén jó árakon tudja adni a vásárlóinak.

A General Motors 2016. második negyedévében közel 2,4 millió járművet adott el világszerte, ami szinte hajszálra (-0,1 százalékkal volt csupán kevesebb) megegyezett az előző év azonos időszakában mért értékesítési adatokkal. A gyártó tájékoztatása szerint a szerény visszaesés elsősorban a dél-amerikai és az észak-amerikai piacon mérséklődött keresletre vezethető vissza, amit a kínai és az európai autóeladások növekedése sem tudott ellensúlyozni.
 


A GM árbevétele 42 milliárd dollár volt 2016. második negyedévében, ami 11 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Ez döntően az SUV kategória népszerűségével volt magyarázható, mivel nagyobb darabszámban sikerült értékesíteni ezeket a drágább járműveket. Ráadásul a cégcsoport pénzügyi mérlegét felfelé húzta a kedvező finanszírozási környezet. Az árbevétel egyébként negatív devizahatás (-1 milliárd dollár) mellett tudott erősödni.

Az üzemi eredmény 3,9 milliárd dollár volt, ami jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi 2,9 milliárd dolláros értéket. A jó teljesítményben nagy szerepet játszott a már említett SUV-kategória, valamint a luxus-kategória népszerűsége, a drágábban eladható modelleken nagyobb profitot tudott elérni a gyártó. Az európai gyártás is nyereséges volt üzemi szinten.

A GM szerint tovább nőhet pénzügyi eredményük a közeljövőben, a cégcsoport ugyanakkor jelezte, hogy a brit népszavazás eredményének hatására komoly kihívásokra számítanak az Egyesült Királyságban, ahol az Opel-Vauxhall a második a gyártók rangsorában a Ford után a 2015. évi eredmények alapján.

(Portfolio, 2016. július 21.)

 

Jobb lett a GM

2015-ben, mint várták.

________________blokkk.com

 

A General Motors 2015. negyedik negyedévében 40 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami majdnem megegyezett az egy évvel korábbi értékkel és az elemzői várakozásokkal. Az üzemi eredmény 3 milliárd dollár volt, ami 7 százalékos üzemi marzsot (haszonkulcsot) jelentett. Az egy részvényre jutó eredmény viszont 1,4 dollár volt, ami 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket (19 centtel pedig jobb lett az elemzők várakozásánál is). 

 

Amerikában és Kínában nagyon népszerűek voltak a magasabb profittal eladható SUV és pickup járművek. A cégcsoport márkáinál egymást érik az új modellek, mely nyomán jól mentek az eladások, különösen Amerikában.

A GM 2017-ig kitolta a saját részvény visszavásárlási programját, mely során nem öt, hanem kilenc milliárd dollárt fognak elkölteni. Az egy részvényre jutó osztalékuk mértékét 6 százalékkal megemelték, így az iparág egyik legnagyobb osztalékhozamát kínálják a GM-részvények. A GM Europe 2016-ban már nyereséges lesz, így hosszú évek vesztesége után az Opel is profitot termelhet.

(Portfolio, 2016. január 3.)

 

Sunnyogott a GM

900 millió dolláros büntetéssel megúszta, pedig 1.380 ember megégette magát.

_____________________________________________blokkk.com

 

A General Motors végül 900 millió dolláros büntetést fizet azért, mert eltitkolta vásárlói elől azt a hibát, amiről tudott és bizonyíthatóan 1.380 ember súlyos sérüléséhez, vagy éppen halálához vezetett, a Portfolio beszámolója szerint.
 

A General Motors 900 millió dolláros bírság megfizetéséről állapodott meg az amerikai hatóságokkal annak érdekében, hogy megszüntessék a cég járműveiben alkalmazott hibás gyújtáskapcsolók ügyében indított nyomozást. A hibás gyújtáskapcsolók bizonyíthatóan 1.380 ember súlyos sérülését és halálát okozta.


A GM egyben elismerte azt is, hogy szándékosan titkolta el a hibát a nyilvánosság elől, pedig tudott a létezéséről és arról, milyen következményekkel járhat. A mostani megállapodás egyébként kedvező hír az amerikai autógyártónak abból a szempontból, hogy a Toyota korábbi 1,2 milliárd dolláros bírsága után a mostaninál nagyobb büntetésre számított mindenki. Emellett a megállapodás nyomán megszűnt a bizonytalanság pénzügyi oldalról a büntetés nagyságát tekintve, mivel most már látható, mennyire érinti majd a cég eredményét. A cég így beszámolóiban pontosan számolhat a visszahívás költségeivel és a büntetés összegével, melyek együtt milliárdos nagyságrendet jelentenek.

(Portfolio, 2015. szeptember 17.)

 

Lépett egyet a General Motors 2014-ben

Nyereség már volt 2014-ben, a bevétel azonban még csökkent.

_______________________________________blokkk.com

 

A General Motors nagyobb nyereséget ért el a vártnál 2014. negyedik negyedévében. Az egy részvényre jutó profit 1,2 dollár lett. Az árbevétel az egy évvel ezelőtti 40,5 milliárd dollárról 39,6 milliárdra csökkent ugyan, de ez még mindig több volt annál, amit az elemzők vártak.

 

A profit bővülése mellett 20 százalékos osztalékemelést jelentett be a GM, amely 4,1 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Kedvező, hogy a 2015-ös esztendő is kedvezően indult GM-nél. Az amerikai autóértékesítési statisztikák hét éve a legjobbak voltak az alacsony benzinárak miatt. A legnagyobb ütemben 2015. januárjában a General Motors eladásai emelkedtek, 18 százalékos növekedést könyvelt el a legnagyobb amerikai autógyártó, amivel az egyaránt 16-16 százalékos bővülést felmutató Fordot és Toyotát is megelőzte.

Gondot okoz ugyanakkor az amerikai autógyártónak, hogy európai egységében 2014-ben 1,4 milliárd dollár üzemi veszteséget kellett elszenvednie, egy évvel korábban pedig 869 millió dollár volt a gazdálkodás hiánya.

(Investor.hu, 2015. február 4.)

 

Nőtt 2013-ban a General Motors

A General Motors 2013-ban 4 százalékkal több autót adott el.

___________________________________blokkk.com

 

Közel tízmillió autót adott el 2013-ban a General Motors (GM) amerikai autógyártó. Észak-Amerikában és Kínában növekedtek az eladások, de Dél-Amerikában és Európában csökkentek.

A GM éves eladásai 2013-ban 4 százalékkal nőttek és elérték a 9,71 millió járművet. Észak-Amerikában 3,2 millió autót adtak el (7 százalékos növekedés), Európában 1,55 milliót (3 százalékos csökkenés), Dél-Amerikában 1,04 millió autót (1 százalékos csökkenés), a világ többi részén pedig 3,9 milliót. A GM-hez tartozó márkák közül Chevrolet autókból 5 milliót adtak el, Buick márkából 1,3 milliót, Cadillacből 251 ezret, az Opel és a Vauxhall márkákból pedig együttesen 1 milliót.

Piaci elemzők szerint az Egyesült Államokban 2014-ben is jók lehetnek az eladási mutatók, és még Európában is növekedhet a kereslet.

A GM csoportszinten személygépkocsi eladásokban megelőzte a Volkswagen csoportot, amely 9,5 millió autót értékesített előző évben. A japán Toyota autógyártó még nem közölt éves adatokat, de az elemzők szerint csak a Toyota van olyan helyzetben, hogy az eladásokban még megelőzze az amerikai gyártót.

(Napi Gazdaság, 2014. január 14.)

 
 

blokkk.com                                                  autórengeteg                                        fblokkk.com