blokkk.com                                               élelmiszeráruda » gazdabolt                                               hírkirakattmustra

 

A pékek tönkremennek

Egyre kevesebb a pék, utánpótlás semmi.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

A kötelező béremelések, a rájuk rakódó járulékok, pótlékok alaposan megnövelték a sütőipari vállalkozók költségeit. Különösen a délután, illetve az éjszakai műszak lökte meg a költségeket. Ráadásul az ágazatban jelentős a garantált szakmai bérminimumon foglalkoztatottak aránya. Az átlagbér 2016-ban bruttó 165 ezer forint volt a pékségekben, vagyis a bértorlódás miatt további emeléseket kellett kigazdálkodniuk 2017. elején. Erre pedig nem sok esélyük van az 1-2 százalékos adózás előtti nyereségből. Egyre nagyobb teher a túlóra kifizetése is, hiszen a sütőiparból is folyamatos az elvándorlás. Már nem csak a hagyományosnak nevezhető német nyelvterületre, vagy Nagy-Britanniába utaznak hosszabb-rövidebb időre a hazai szakemberek, de Dániában is felbukkantak a magyar pékek. Emellett a Gabonaszövetség bejelentése szerint a liszt ára is emelkedik 5 százalékkal, ami úgyszintén a pékeket sújtja, összegzi a Népszava.

Az utóbbi 4-5 évben alig mozdultak a bolti kenyérárak, miközben a minimálbér és a garantált bérminimum évente emelkedett, ha nem is a mostani brutális mértékben. A hazai pékségek helyzetét tovább rontotta az utóbbi évtizedben Magyarországon megtelepedő 500-600 albán versenytárs. A szakember szerint ezeknek a vállalkozásoknak egy jelentős részének nem kifejezetten erőssége az adófegyelem.

A Népszavának nyilatkozó sütőipari szakértő szerint szó sincs arról, hogy a pékek lenyelték volna a lefelé araszoló gabonaárakból adódó "nyereséget". A nagy láncok, a pékségek legjelentősebb partnerei ugyanis az átvételi árakkal többnyire követték a mérséklődő felvásárlási árakat. Ráadásul egyre több láncnak, közöttük magyar tulajdonúnak is van saját péksége, amivel erősítheti ártárgyalási pozícióit.

Az egykor 1.400-1.500 pékségből megmaradt ezernél is kevesebb vállalkozásból újabb cégek húzhatják le a redőnyt. A sütőipart sújtja az is, hogy 2-3 éve megszüntették a pék-cukrász szakképzést. Ezzel nagyjából az utánpótlás is megszűnt, azaz évente 450-500 kezdő szakmunkástól fosztották meg a sütőipart. Ígéretet ugyan kaptak a szakoktatás vissza állítására, de eddig semmi nem történt.

2016-ban egy sütőipari-malomipari szakmai napon a gazdasági tárca egyik képviselőjétől ígéretet kaptak, hogy a kormányzat két éven keresztül támogatást ad a béremelés miatti költségnövekedés mérséklésére. Ezt az ígéretet később visszavonták.

A gazdálkodás körülményei miatt a 750-800 kis- és közepes pékség közül akár 200 is bedőlhet.

(Népszava, 2017. február 9.)

 

 

blokkk.com                                            élelmiszeráruda                                             fblokkk.com