blokkk.com élelmiszeráruda - sarki fűszeres                                           HíRKIRAKATTMUSTRA

 

 

A magyar élelmiszerláncok alaposan belehúztak az importba

A Corvinus Egyetem kutatása szerint a magyar élelmiszerláncok több import terméket értékesítenek, mint a külföldiek.

                                                                                                                                                                                                                               blokkk.com

A Mindenár.hu ismertette annak a felmérésnek az eredményeit, melyből kiderül, hogy a magyarországi boltláncok kínálatában ugyan 2,7 százalékkal nőtt a magyar termékek aránya négy év alatt, így pedig már a termékek közel négyötöde magyar, de a hazai üzletek többet importálnak. Így a külföldi és magyar tulajdonú láncokat nézve az előbbieknél csak 75, utóbbiaknál azonban 85 százalékos a magyar termékek részesedése. A friss tejnél, méznél még kedvező a helyzet, a sonkáknál és joghurtoknál azonban lehangoló eredmény született.

A boltláncok - legyen az külföldi tulajdonú vagy magyar - szeretik reklámozni, hogy milyen sok magyar terméket árulnak, nyilván kedvében akarnak járni az éppen uralkodó politikai széljárásnak. A mostani dinnyeszezonban például a Lidl jelezte, hogy kizárólag magyar dinnyét árusít, de a többiek is rendre hangsúlyozzák sok termék esetében, hogy az magyar. Tényszerű kutatás azonban ritkán jelentik meg, amely megmutatja, hogy a boltláncokban összességében és termékkategóriánként pontosan mekkora magyar termékek aránya. A Corvinus Egyetem tett egy kísérletet.

A Corvinus Egyetem élelmiszer-tudományi karának kutatói arra jutottak, hogy nőtt a magyar termékek aránya a kínálatban: míg 2010-ben 75,5 százalékos volt a magyar élelmiszerek részesedése, 2014-ben már meghaladta a 78 százalékot, vagyis 2,7 százalékkal javult a hazai áruk aránya. Az összkép javulást mutat, a részletes eredmények azonban felemás képet festenek.​

A kutatók ugyanis azt is megvizsgálták, hogy a külföldi és magyar kézben lévő boltláncoknál hogyan állnak a magyar termékek. A végeredmény szerint 2014-ben a külföldi boltláncokban 75 százalékos volt a magyar élelmiszerek aránya, a magyar boltláncokban pedig 85 százalékot mértek, míg 2010-ben előbbieknél 73, utóbbiaknál pedig 82 százalékos mutatót produkáltak a magyar termékek. A kutatás nem tárt fel regionális különbségeket, azaz a különböző országrészekben lényegében azonos volt a magyar termékek aránya.

Vegyes eredmény született a különböző termékkategóriákban, a legjobban a friss tejek és a friss baromfi szerepeltek ebben az összevetésben, a lekvároknál, sonkáknál, joghurtoknál azonban nagyon rossz mutatókat értek el a magyar termékek. A következő felsorolásból kiderül, hogy a különböző élelmiszer-kategóriákban mekkora a magyar termékek aránya:

- friss (tálcás) baromfi 99,6 százalék
- friss tej 98,6 százalék
- tojás 92,5 százalék
- méz 92,1 százalék
- túró, tejföl, kefír 90,9 százalék
- csomagolt friss sertéshús 88,5 százalék
- párizsi, virsli 87,8 százalék
- kolbász, szalámi 77 százalék, ezt az eredményt a kutatók kevésbé jónak minősítették, mivel a sonkáknál mindössze 51,1 százalékuk volt magyar, ráadásul a külföldi láncokban az arányuk még alacsonyabb volt, 44,5 százalékot tett ki,
- a feldolgozott tejtermékeknél szintén kiábrándító eredmény született a magyar termékek szempontjából, amelyek a teljes kínálat kevesebb, mint felét adták, a joghurtoknál pedig 42,1 százalékos volt a magyar joghurtok részesedése, a nemzetközi boltláncokban pedig mindössze 33 százalékos volt az arányuk.


A kutatók megemlítik azt is, hogy a gyártók a szöveges információk mellett igyekeznek többféleképpen jelezni a származási helyet: például nemzeti zászló, országra jellemző motívumok, nemzeti színek alkalmazásával, de csak elvétve fordult elő, hogy a szöveges jelölés ellentmondott volna a szimbólumoknak. A kutatók a felmérésben elsősorban olyan termékeket vizsgáltak, amelyek Magyarországon megfelelő mennyiségben és minőségben előállíthatók.

(Forrás: Mindenár.hu, 2015. július 7.)

 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: élelmiszeráruda

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________