blokkk.com élelmiszeráruda - sarki fűszeres                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Ellenszer? Á, dehogy, sokkal inkább ugyanazt csinálják!

A diszkontok ellen a diszkontok fegyverét dobják be: diszkont lesz itt mindenki?

                                                                                                                                                   blokkk.com

Több európai ország kiskereskedelmi piacán ott vannak a német diszkont áruházláncok, az Aldi, a Lidl és a Penny Market. Egyes elemzők úgy vélik, hogy Franciaországban megtalálták az ellenszert a térnyerésük ellen. Kérdés, hogy valójában mihez is lehet kezdeni?

Tény, hogy az elmúlt években alaposan megrázták az európai élelmiszerpiacot a német diszkont áruházláncok, a közvélekedés szerint elsősorban az Aldi és a Lidl. Nagy-Britanniától kezdve Spanyolországon át Olaszországig jelentős versenyt robbantottak ki, számottevő nagyságú piacokat halásztak el a versenytársak elől, Franciaországban azonban most fordult egyet a kocka.

A nagyobb francia kiskereskedelmi láncok növekvő forgalomról számoltak be hazai piacukon a 2014-es esztendőt értékelve, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen nem lebecsülendő. Franciaországban 2014-ben csökkentek ugyan 0,6 százalékkal az élelmiszer árak, de ettől még a háztartások nem kezdtek el többet vásárolni (a bérek alig emelkedtek, az adók annál inkább). Ennek ellenére a francia élelmiszer kereskedők növekvő értékesítésről adtak számot. Ennek révén a diszkontláncok piaci részesedése 12 százalékra csökkent, a korábbi 15 százalékról.

Ellenszert találtak a franciák? Alaposabban szemlélve semmi mást nem csináltak, mint maguk a diszkontok. Elsőként is csökkentették a fogyasztói áraikat, ennek érdekében a saját márkás termékek arányát növelték, de mellette a termék kínálatukat szűkítették. Így versenyképességük sokat javult a diszkontokkal szemben, egyszerűbben szólva ők is olcsók lettek.

 

A másik húzásuk az volt a franciáknak, hogy a nagy élelmiszer áruházak a megszokotthoz képest jóval kisebb területű boltokat nyitottak a belvárosokban. A vásárlói szokások ugyanis megváltoztak az elmúlt években, miután a vásárlók inkább a belterületeken elhelyezkedő szupermarketeket részesítik előnyben, elkerülve ezzel a gyakran városok szélén elhelyezkedő nagyobb hipermarketeket. Hasonlóképp tett a Carrefour is, amely 2014-ben a spanyol DIA-lánc belvárosi üzleteit vette meg. A német diszkontokkal így több fronton vették fel a harcot, külső területeken és a belvárosokban egyaránt.

Robbantottak a francia láncok az online értékesítésben is, elsősorban a klikk és vidd szolgáltatás elindításával. A vásárlóknak csak annyi a dolguk, hogy az interneten keresztül megveszik a kívánt termékeket, de a boltból már ők viszik haza az előre elkészített csomagokat. Ez már nem diszkont fogás ugyan, de bevált.

A francia kiskereskedők az előbbieken túl közös beszerzési társaságokat hoztak létre, amelyek révén olcsóbb beszerzési árakat lehet elérni, így mások mellett a Match a Carrefourral ült egy csónakba.

Az Aldi és a Lidl rohamának egyik legnagyobb vesztese a Tesco volt, amely 2014-ben már nem is tudta összeszámolni, hányszor is figyelmeztette befektetőit, hogy kevesebb lesz a forgalma és a nyeresége a 2015. februárjában záruló üzleti évben. Nos, a Tesco stratégiája is a költségek visszafogásáéra és az árak csökkentésére irányul.

 

Úgy tűnik, csodák nincsenek a kereskedelemben, a verseny pedig jótékony hatással van a vásárló pénztárcájára. Magyarországon a CBA, a COOP, vagy éppen a REAL üzletláncok éppen a közös beszerzési rendszerüknek köszönhetik, hogy a piacon maradhattak. Ez most mindössze puszta tény.

(Forrás: Investor.hu, 2015. január 25.)

 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: élelmiszeráruda

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________