blokkk.com                                         │ élelmiszeráruda » húsosfazék │                                                │ hírkirakattmustra │         

 

Egybekel a Szentkirályi és a Kékkúti

Egy cég lesz a két ásványvizes, a nevük pedig Szentkirályi-Kékkúti.

__________________________________________________________________blokkk.com

Megindult a jogi folyamat, amelynek eredményeképpen egy cégbe olvad össze a magyar ásványvízpiac két vezető szereplője, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt.

A 2015-ben a Central European Mineral Water Holding létrehozásával közös tulajdonba került két cég 2016. november 1-től Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. néven működik tovább.

A Szentkirályi és a Kékkúti közös története 2015. tavaszán kezdődött, amikor a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Közép-Európa legnagyobb ásványvíz-palackozó vállalatát, a cseh Karlovarské Minerální Vody Csoportot (KMV) tulajdonló olasz Pasquale család stratégiai megállapodásának keretében létrejött a Central European Mineral Water Holding (CEMW). A tranzakció nyomán a Holding tulajdonába került a hazai ásványvízpiac két meghatározó társasága, a piacvezető Szentkirályi Ásványvíz Kft. és az egyik legtradicionálisabb magyar ásványvíz-vállalat, a Kékkúti Ásványvíz Zrt.


A Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt. az ásványvízpiaci növekedést meghaladó, 13 százalékos erősödéssel zárta a 2015-ös évet. 2016-ban további 10 százalékos bővülést várnak, amelyet az év első három hónapjának mindegyikében sikerült is elérni. Az integráció része a két cég egyesülése, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. létrehozásával. Az Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. várható éves árbevétele megközelítőleg 15 milliárd forint lehet majd, alkalmazottainak létszáma pedig 310 fő lesz a tervek szerint.

(Világgazdaság, 2016. május 23.)

 

Pezseg az ásványvíz piac

A Szentkirályi is olasz lett, a Kékkúti után.

__________________________________________________________________blokkk.com

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. beolvadt az olasz érdekeltségű Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), a cél pedig a közös terjeszkedés Magyarországon és a régióban. A CEMW így közös vállalkozás lett, mivel a Szentkirályi tulajdonrészt is kapott benne. Része még a csoportnak Közép-Európa legnagyobb ásványvíz palackozója, a cseh Karlovarské Minerální Vody (KMV) társulása is, a fő tulajdonos pedig az olasz Pasquale családn.       

 

A megállapodás értelmében a Szentkirályi töltheti be a CEMW elnöki tisztét, meghatározó kisebbségi tulajdonosként. A KMV egyébként 2015. márciusában a CEMW-n keresztül megvásárolta a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-t a Nestlétől. A mostani tranzakcióval 25 év után ismét magyar tulajdonos jelent meg a Kékkútiban, a Szentkirályi révén, de azért ehhez hozzá kell tenni, hogy a meghatározó az olasz befektető.

 

A Szentkirályi célja évek óta az volt, hogy magyar bázisú, stabil tőkéjű multinacionális céggé építsék, azonban a megfelelő szakmai tőkebefektetőt Magyarországon nem találta meg, ezért esett választása az olasz Pasquale családra. A Szentkirályit mások is meg akarták már vásárolni, de a Pasquale volt az egyetlen, akivel szakmai befektetőként lehetett tárgyalni és egyenrangú félként gondolkoztak az üzlet továbbfejlesztéséről, a Szentkirályi megítélése szerint.     

 

A jövőbeli tervek része, hogy mindenképp kapacitásfejlesztésre lesz szükség, amihez szükséges pénzt a tulajdonosok teremtik elő. A termékportfolió bővítése, a magyar márkák exportja és közös felvásárlások is szerepelnek  a tervekben.

 

A Szentkirályi ásványvizet 1993. óta forgalmazzák Magyarországon. A Szentkirályi 2006. óta a magyar piacvezető ásványvíz márka, a cég árbevétele 2014-ben 8 milliárd forint volt, piaci részesedése 20 százalékos. A KMV a legnagyobb ásványvíz- és forrásvíz-gyártó Csehországban és Közép-Európában, jelenleg 20 országba exportál. A Pasquale az olasz piacot vezető Acqua Vera márka felépítésével és a KMV-n keresztül a több mint százéves cseh Mattoni márka újbóli felvirágoztatásával vált meghatározóvá az európai ásványvíz piacon.
(MTI, 2015. április 29.)

 
 

blokkk.com │                                        élelmiszeráruda │                                               f » blokkk.com │