blokkk.com                                            │ élelmiszeráruda » fogadó │                                                        │ hírkirakattmustra │         

 

Lenyelték a sört az áruházak a pubok elől

Angolhonban annyi a kocsmavilágnak: több sör fogy az áruházakban.

__________________________________________________________________blokkk.com

Komoly veszély fenyegeti a világhírű brit kocsmakultúrát: évek óta csökken a vendégek sörfogyasztása a kocsmákban, olyannyira, hogy 2015-ben első alkalommal a vásárlók több pénzt pénzt költöttek sörre a szupermarketekben, mint pubokban.

2015-ben 44 millió hektoliter sört adtak el az Egyesült Királyságban az Origo beszámolója szerint, ebből viszont 51 százalékot főleg a szupermarketekben szereztek be a vásárlók, a brit sör és kocsma szövetség (BBPA) számításai alapján. A maradék 49 százalékon a pubok, klubok, bárok és más alkoholárusítási engedéllyel rendelkező helyek osztoztak.

A boltok súlyának növekedése a sörvásárlásban évek óta tart, a kocsmák pedig képtelenek a nagy láncok agresszív akcióival versenyezni, különösen, ha a népszerűbb márkákról van szó. 2000-ben még az eladott sör több mint kétharmada kocsmákban talált ivócimborára, 1990-ben pedig még 80 százalékban uralkodtak a vendéglátósok.

A BBPA számai szerint a jelenség összefonódott a kocsmában eladott sör árának növekedésével is. A tíz évvel korábbi árszinthez képes átlagosan 38 százalékos a növekedés, ami csak tovább nehezíti a vendéglátósok helyzetét.

A vendéglátósok szövetsége azt sem hallgatta el, hogy az áruházak mellett az alkoholfogyasztási szokások változása is hozzájárul az irányzat erősödéséhez, egyre több bort isznak ugyanis a britek és a cider, valamint az alkoholos üdítők népszerűsége is növekszik.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egyébként a magyarok inkább sört isznak, 71 litert évente, de a borfogyasztás sem gyenge, abból is lecsúszik 30 liternyi. Tekintettel a hazai fogyasztók szélsőséges árérzékenységére, vélhetően ezek nagyobb részét áruházban veszik meg.

(Origo, 2016. szeptember 26.)

 
 

blokkk.com │                                            élelmiszeráruda │                                            f » blokkk.com │