blokkk.com                                                         élelmiszeráruda » fogadó                                             hírkirakattmustra

 

Kína kell a Starbucksnak

Mert az a legnagyobb piac. Meg is kétszerezi üzletei számát.

______________________________________________________________________________________________________________________

A Starbucks tovább terjeszkedne Kínában, mivel a ma a világ második legnagyobb gazdasága hamarosan a világ legnagyobb piaca lehet számukra, ráadásul az amerikai óriásnak kedveznek az ország változó fogyasztásai szokásai is, számol be az Origo.


A Starbucks 2021-ig megduplázná üzleteinek számát Kínában, írja a Business Insider. Ráadásul 2016-ban a cég vezérigazgatója, Howard Schultz azt hangsúlyozta, hogy idővel Kína lehagyja az Egyesült Államokat, és a világ legnagyobb piacának fog számítani, mindazok közül, melyeken a társaság jelen van.

Az elemzők úgy számolnak, hogy a 2017 első negyedév végére feltételezett 2.542 Starbucks üzlethez képest a Starbucks öt éven belül megduplázhatja jelenlétét a világ második legnagyobb gazdaságában. Ez legalább 500 új üzletet jelentene évenként.

 

A Starbucks terveinek alapját a kínai kávéfogyasztási szokások megváltozása adja. A kávéfogyasztás ugyanis az elmúlt néhány évben háromszorosára nőtt az országban, a Starbucks pedig éppen ezt szeretné kihasználni. A kínai ráadásul vásárlók egyre nagyobb kedvvel isszák a Starbucks termékeit.

 

A kínai kávéfogyasztók 78 százaléka legalább minden második héten vásárolt kávézóban kávét az elmúlt 12 hónapban, szemben az USA-ban mért 61 százalékkal. Nem elhanyagolható emellett az sem, hogy a Starbucks a versenytársaihoz képest már is így nagy súllyal van jelen Kínában, mi több, a Starbucks rendelkezik a leghűségesebb fogyasztói bázissal is az országban.

 

A UBS kutatása szerint a Starbucks fogyasztóinak 50 százaléka mondta azt, hogy keresne egy másik Starbucksot, amennyiben a szokásos üzlete bezárna. A versenytársak fogyasztóinak körében ez az arány csupán nagyjából 30-35 százalékos volt.

Az elemzők becslése szerint a Starbucks tervei megvalósíthatók, hogy a társaság a következő öt évben háromszorosára bővítheti bevételét és működési eredményét Kínában.

(Origo, 2017. március 17.)

 

Olaszba rándul a Starbucks

Milánóban nyitja első üzletét 2017-ben. Közben Kínában is nyújtózkodik.

______________________________________________________________________________________________________________________

Az amerikai Starbucks kávéházóriás nagy húzására szánta el magát és 2017. elején megnyitja az első üzletét Olaszországban. Ezzel a kávéházi kultúra egyik legfontosabb szentélyében vetné meg a lábát. A Starbucks a tervek szerint 2017. elején megnyitja az első üzletét Milánóban olasz partnerével, a Percassival. A tervek szerint a későbbiekben fokozatosan terjeszkedne a Starbucks szerte Olaszországban.

Nagy kérdés, hogy az olaszok vajon mennyire lesznek majd vevők a Starbucks sajátos kávéira, de a cég sikert is arathat a piacon, különösen a turisták körében, például az ingyen Wi-Fi segítségével is.

Az olasz kávézók egyik sajátossága, hogy gyakran extra díjat számolnak fel az ülőhelyekért az állóhelyekkel szemben. A Starbucksnál ilyen nincs, sőt, azt is megteheti, hogy hosszabb ideig tart majd nyitva, mint a hagyományos, családi kézben lévő olasz kávézók.

Az Euromonitor számai szerint az olasz kávépiac 2015-ben éves alapon 2 százalékkal 1,7 milliárd eurósra (1,9 milliárd dollárra) bővült. 2015. és 2020. között az összesített kiskereskedelmi volumentől azonban már csak 1 százalékos éves növekedést várnak. Az olasz piacnak egyébként már van egy nagy szereplője, a Lavazza, amely 37 százalékos részesedéssel bír.
 

Az amerikai kávéházi kiskereskedelem a Statista számításai szerint 2015-ben 31 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, de hát a nagyjából 62 millió lakosú Olaszországgal szemben az USA-ban mintegy 321 millióan élnek.

A Starbucks a 2015. végén zárult első pénzügyi negyedévében (ők így számolnak) az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletek csupán 1 százalékos bevétel-növekedést értek el, szemben az amerikai földrészek 9 százalékos bővülésével.

 

A Starbucks egyszer már sikertelenül próbált meg betörni egy telített piacra, amikor 2013-ban nyitott üzleteket Vietnámban. Vietnám rengeteg olcsó, kisebb kávézóval és saját, előkelőbb láncokkal is rendelkezik, így nehéz helyzetbe jutott a Starbucks.

A Starbucks lendületes kínai terjeszkedésbe is belekezdett, ahol a cég 2015-ben mintegy 500 üzletet tervez nyitni.

A Starbucks 2015-ben 5,4 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenkénti 46 centes nyereséget ért el, ami éves alapon 12, valamint 29 százalékos visszaesést jelent. A profit mértéke ugyan meghaladta az elemzői várakozásokat, a bevételi oldal azonban elmaradt a várttól.
(Investor.hu, 2016. március 1.)

 
 

blokkk.com                                               élelmiszeráruda                                         fblokkk.com