blokkk.com                                                │ élelmiszeráruda » gazdabolt │                                                       │ hírkirakattmustra │          

 

 

Most meg emelkedik a cukor ára

Egyenlőre van elég cukor a piacon, ami visszafogja a durva áremelkedést.

_____blokkk.com

Az édesipari gyártók 2015. őszén kénytelenek voltak árat emelni. Az áremelkedés átlagosan 5-7 százalék között mozgott az előző évihez képest. Az édesipari termékek drágulása folytatódhat 2016. elején is, mely nyomán az áremelkedés akár a 10 százalékot is elérheti.

A cukor most, 2015. decemberében jellemző, kilogrammonként 200 forint alatti fogyasztói ára emelkedni fog a magyar piacon, mivel nagy ütemben emelkedik a nemzetközi jegyzési ár, már nyár óta. 2015. augusztusában a londoni börzén még tonnánként 333 dollárért vették a tisztított fehér cukrot, ezzel szemben december elején a cukorpiacon a legközelebbi határidőre is 405-407 dollár volt a jellemző jegyzés. Ez alig három hónap alatt több mint 20 százalékos drágulás. A tengerentúlon a jegyzési ár mintegy 40 százalékkal haladta meg a nyár eleji értéket.

A cukorpiacot 2009. óta túltermelés feszíti, jelenleg azonban a 170-180 millió tonna éves globális termelés és fogyasztás nagyjából egyensúlyban van. A 2015-16. évi szezonban azonban az igények 2,6 millió tonnával már meghaladták az előállított mennyiséget, ráadásul a kereslet az előrejelzések szerint a következő szezonra tovább nő. Az ár azért nem szabadult el teljesen, mert 2009. óta 25 millió tonna fölösleg halmozódott fel.

A jelenlegi helyzettel szemben ugyanakkor hosszabb távon nem kell berendezkedni a folyamatos drágulásra, mivel egyes folyamatok féken tartják a cukorárakat. India államilag támogatná a cukornádtermelőket, így az ázsiai országban fellelhető, amúgy jelentékeny felesleg megjelenhetne a világpiacon. Sok múlhat a dollár árfolyamán is, az amerikai fizetőeszköz felértékelődése szintén gátat szabhat a durva drágulásnak.

(Népszabadság, 2015. december 7.)

 

Esett az eső és a cukor ára

A cukor ilyen olcsó utoljára 2009. januárjában volt a világpiacon. Magyarországon a felére esett a cukor fogyasztói ára a 2008. évihez képest.

_____blokkk.com

A nyerscukorért a New York-i tőzsdéken már csak 12 dollárcentet kellett fizetni április elején, szemben a február eleji 15 centtel. Az áresést alapvetően az idézte elő, hogy a világ cukorkínálata a következő, 2015. október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban kevésbé marad majd el a kereslettől, mint ahogy arra a piac korábban számított.

 

A mintegy 179 millió tonnás éves globális termelésnél a vásárlói igények mindössze 2 millió tonnával lehetnek nagyobbak, szemben a korábban 5 millió tonnásra becsült többletkereslettel. A termelési kilátások javulása elsősorban annak köszönhető, hogy a világ legnagyobb cukortermelőjének számító Brazíliában az utóbbi hetekben sok csapadék hullott, ez pedig eloszlathatja a korábbi aggodalmakat, melyek szerint a dél-amerikai országban kevesebb cukornád teremhet. A második legnagyobb cukortermelő állam, India gyártását ezzel párhuzamosan ösztönözheti, hogy ott megemelték a cukornád hatósági felvásárlási árát. Brazília és India termelési többletei bőven ellensúlyozhatják, hogy Kína, a világ harmadik legnagyobb cukortermelője - termőterületei és terméshozamai csökkenése miatt - kevesebb édesítőt állíthat elő.

Mindezek mellett az is ösztönzően hathat a cukortermelésre, hogy a brazil fizetőeszköz, a reál az év eleje óta 18 százalékkal leértékelődött az amerikai dollárral szemben. Ez a cukor termelését kifizetődőbbé tette, elsősorban az etanollal szemben, miután a brazilok a cukrot főként exportra termelik, az etanolt pedig inkább otthon használják fel.

Hazánkban 22 százalékkal lett olcsóbb a cukor. A világpiaci árak esése miatt a cukor Magyarországon 2015. februárjában átlagban 22 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, így egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 185 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 238 forinttal. A kristálycukor kilójáért már csaknem feleannyit kell fizetni, mint a válság 2008. őszi kitörése utáni tetőpontján, 2011 márciusában.
(Magyar Nemzet, 2015. április 6.)

 
 

blokkk.com      élelmiszeráruda      f » blokkk.com