blokkk.com                                  │ élelmiszeráruda » sarki fűszeres │                                                 │ hírkirakattmustra │         

 

Lipóti és Cserpes: a maga útján

A Lipóti csak saját magának, a Cserpes csak másoknak termel.

 

Csaknem fél évvel ezelőtt különvált a Lipóti Pékség és a Cserpes Sajtművek. A Lipóti Pékség saját tejüzemében és alvállalkozókkal gyárt magas minőségű tejtermékeket, amelyeket kizárólag saját bolthálózatában forgalmaz. A Cserpes másoknak szállít termékeiből, foglalja össze a fejleményeket a Napi.hu.

 

A Lipóti egy debreceni tejüzemet vásárolt és korszerűsített, mivel a franchise-lánc forgalmából évente egymilliárd forintot a tejtermékek tesznek ki. Így már a saját tejüzemében készül a joghurt, a túró és a tejföl, ezek számítanak a vezértermékeknek. Az ivójoghurtokat és ízesített tejeket viszont alvállalkozók szállítják be. A saját és a kihelyezett gyártás aránya 60:40 százalék, tudta meg a Napi.hu.

A válást követően a Lipótinál a tejtermékek forgalma ugyan 15-20 százalékkal csökkent, ám a tervek szerint az év végére, 2017. elejére viszont ismét elérhetik a korábbi forgalmat. A Lipóti üzletfilozófiája szerint a tej és a kenyér eladása "kéz a kézben" jár, ezért fontos nekik a tej minősége. Ennek szellemében 60 millió forintos beruházással korszerűsítették a debreceni tejüzem, ahol napi 7 ezer liter tejet dolgoznak fel.

A Lipóti országos franchise-hálózata továbbra is 220 mintaboltból áll, 2017-ben pedig az eddig számukra fehér foltnak számító Kelet-Magyarországon próbálnak terjeszkedni. A debreceni ipari parkban vásároltak egy 1500 négyzetméteres csarnokot, a helyi új péküzemnek. A Lipóti Pékséghez tartozó cégek 2015. évi árbevétele egyébként meghaladta a 10 milliárd forintot.

A Cserpest cégcsoport, amely 2015-ben 10 milliárdos forgalom mellett 600 milliós eredményt tudott elkönyvelni, mintegy kétezer boltban teríti termékeit, ebből 170-et tett ki a Lipóti hálózata. Saját hálózattal, néhány tejivón kívül, nem rendelkeznek. A minőségi pékáruk beszerzése a saját boltokba viszont egyelőre megoldatlannak látszik, mivel a "tej-kenyér" árupárosba egyelőre egy pécsi pékségből szállítanak, a Lipótitól ugyanis már nem szereznek be árut. A cég - piaci információk szerint - idén 300 új eladási pont belépésével számol - ezek jelentős része külföldi tulajdonban lévő áruházlánc, ahol közismerten nagy az árverseny, főleg a tejtermékek körében.

A Cserpes Sajtműhely Kft. 2015-ben 4,2 milliárdos árbevételt ért el. Az üzleti eredményt 777 millió forint volt, amelyből 700 milliót osztalékként fizettek ki - hasonló nagyságú osztalékot vettek ki a tulajdonosok a 2014-es év után is.

(Napi.hu, 2016. október 6.)

 

 

blokkk.com │                                              élelmiszeráruda │                                            f » blokkk.com │