blokkk.com élelmiszeráruda - sarki fűszeres                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Mit eszünk a saját márkán?

Jó húzás: add a neved, viszik mint a cukrot.

                                                                                                                                                                                                                               blokkk.com

A kereskedelmi láncok saját márkás termékeinek piaca Nyugat-Európában a legfejlettebb, ahol a vásárlók a csomagolt napi fogyasztási cikkek vásárlásánál nagyjából minden harmadik eurót kereskedelmi márkás árukra költik a Nielsen legfrissebb felmérése szerint. Jó, de mi is az a saját márka? A kereskedők, persze csak a nagyok tehetik ezt meg, a saját nevüket adják egyes termékeknek, nem pedig a gyártóét. Így az üzletlánc neve ott virít a csomagoláson, ami egy olyan reklám, mely mindvégig a vásárló szeme előtt lebeg, a vásárlás pillanatától kezdve a csomagolás otthoni lefejtéséig. Ez egy erős reklám, ráadásul a kereskedő nevét viselő saját marka olcsóbb is a gyártó hasonszőrű termékénél. A gyártó márkanevének értékét már nem fizetteti meg a kereskedő a vásárlóval, cserébe viszont pótolja őt a saját márka reklámértéke.

(Napi.hu, 2014. december 29.)

 

Saját márka: hasít a diszkont

A diszkont láncok egyre több saját (kereskedelmi) márkás terméket értékesítenek. Mi is az a saját márka, más szóval kereskedelmi márka: a kereskedelmi márkás árucikkeket csak egyetlen lánc üzletei forgalmazzák. Általában a cég nevével jelzik őket, mint például CBA, Coop, Spar vagy Tesco. Sokszor fantázianevet is kapnak a csak egy cégnél kapható saját márkás termékek (például a Sparnál S-budget, a dm-nél Denkmit).

 

Az élelmiszerboltok bevétele a láncok saját márkás termékeiből kis mértékben nőtt idén 2013. első féléve során, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Kereskedelmi márkás élelmiszerekből az áruházak mintegy 168 milliárd forint forgalmat értek el az első félévben, míg háztartási vegyiárukból és kozmetikumból több, mint 27 milliárd forintot.

 

Az élelmiszereknél a termékek negyede kereskedelmi márkás: a vásárlók pénzének 25 százaléka jutott kereskedelmi márkákra, ugyanannyi, mint tavaly. Háztartási vegyiáruból és kozmetikumból az áruházak bevételének 18 százaléka származott kereskedelmi márkás termékek eladásából.

 

A láncok nem csak alacsony áron kínálnak kereskedelmi márkás termékeket, hanem egy részüket magasabb árszinten találják meg a vásárlók. Az élelmiszerek között legalacsonyabb a saját márkák részaránya alkoholos italoknál, 14%, édességeknél pedig 18%. (Ennek megfelelően ezekben a termékcsoportokban legmagasabb a gyártói márkák súlya.)

 

Néhány területen csökkent a kereskedelmi márkák részaránya. Ez a gyártói márkák erősödését jelzi, többek között szénsavas üdítőitaloknál, tejfölnél, margarinnál, édes keksznél és jégkrémnél. A háztartási és vegyiáruk, kozmetikumok között a háztartási papíráruknál javult a gyártói márkák piaca. A diszkontok bevételük közel kétharmadát kereskedelmi márkás termékekből érik el. Arányuk az élelmiszernél 65, a háztartási vegyiárunál és kozmetikumnál pedig 62 százalék, magasabb, mint tavaly.

 

A hipermarketekben és a láncok nagy eladóterű élelmiszerüzleteiben csökkent a kereskedelmi márkák részaránya élelmiszerekből, valamint háztartási vegyiáruból és kozmetikumból is.

(Portfolió.hu, 2013. szeptember 8.)

 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: élelmiszeráruda

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________