kirakatles₪plázarítus

Hosszú pünkösdi hétvége: tömeg a Balatonon

Letámadták a pihenni vágyók pünkösdkor a Balatont. 

– Töretlen Siófok népszerűsége: 2015 óta évente több mint egymillió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, és azóta évenként nő az ide látogatók száma. Mindezek után 2018 kora nyarán is optimisták lehetünk, mert a turizmus erősödése feltehetően városunk vendégforgalmát is élénkíti az idén – vélekedett Siófok polgármestere a „nyári főváros” nagy strandján rendezett pünkösdi szezonnyitón, ahol szimbolikusan átvette a Balaton aranyozott kulcsát, írja a Magyar Idők.

Lengyel Róbert elmondta, biztatóak az idei szálláshely-előfoglalások, ami azt is igazolja, hogy Magyarországon belül Siófok is biztonságos hely.

Nagy Bálint, Keszthely fideszes alpolgármestere lapunk kérdésére elmondta: június elsejétől megújult strandok és színes, minden korosztály érdeklődésére számot tartó programok várják a Keszthelyre látogatókat. Május 19-én megtartották a Mol Nagyon Balaton nyitórendezvényét is, amely csaknem negyven, május és szeptember közötti időszakra tervezett programot népszerűsít.

Az élénk érdeklődést az is mutatja, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén nagyon nagy forgalom volt a magyar tenger körül. Nem csupán a Balatonra vezető autóutak teltek meg, a tömegközlekedési eszközökön is sokan utaztak kikapcsolódni. A fővárosból Siófokra tartó vonatokon fürtökben lógtak a hátizsákos fiatalok, akiknek ráadásul egyelőre nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, mivel a szállodákban és a magánszállásokon még előszezoniak az árak.

Egy háromcsillagos tóparti hotelben reggelivel együtt 15 200 forintot számláztak a hét végén egy kétágyas szobáért, a Galerius fürdő melletti apartmanházban például 11 ezer forintot kértek egy ugyancsak kétágyasért. Az egyik legszebb siófoki panzióban 7.600 forintért kínáltak egy kétágyas szobát, de több helyütt ennél olcsóbb szálláshelyek is várták a Siófokon pünkösdölőket.

Kell a reklám is

Elkezdődött a Magyar Turisztikai Ügynökség új tavaszi-nyári belföldi kampánya is, amely mellett a térség államaiban a vidéki úti célokat, a legfontosabb küldőpiacokon pedig Budapestet népszerűsítik. Közölték: a belföldi kampány új programokra és kevésbé ismert úti célokra hívja föl a figyelmet, hogy az utazni készülők újragondolják a nyaralásukat, és minél többen kapjanak kedvet nyári felfedezésekhez. A Balaton, a Sopron–Fertő és a Tokaj–Nyírség–Felső-Tisza vidékét ajánló kampányhoz már több mint háromszáz szálloda és vendéglátóhely csatlakozott, valamennyien különleges nyári ajánlatokkal és kedvezményekkel várják a vendégeket augusztus 20-ig.

(Magyar Idők, 2018., május 22.)

 

2017 turisztikai települése: Tiszafüred

De nyert az Utazó majom is. 2017-ben Tiszafüred lett az Év turisztikai települése, a békéscsabai Luxus Wellness Apartman az Év szállása és a Nyíregyházi Állatpark az Év turisztikai attrakciója.

A Szallas.hu portál öt éve elindított versenyén az elismerések végső sorrendje 161.490 szavazat, 679.700 vendégértékelés és a szakmai zsűri véleménye alapján állt össze, közölték a szervezők az MTI-vel.

A 2017-es Év szállása verseny bizonyítja, hogy az egyediség és mintaszerű működés nem mindig a mérethez és nagy szobaszámhoz köthető. A 2017-es Év szállása verseny abszolút fődíját elnyerő békéscsabai Luxus Wellness Apartman egyedi megvalósítása példaértékű lehet bármely kategóriában, amit a kimagasló értékelések is alátámasztanak - emelte ki Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője közleményükben. 

Az Év turisztikai települése díjat 2017-ben a Tisza-tó "fővárosa", Tiszafüred kapta. Tiszafüred mintapéldája, hogy képes összefogni az egész város az ideérkező vendégek kényelme érdekében. Ennek eredménye a kimagasló forgalomban és kiváló vendégértékelésekben is tetten érhető, Tiszafüred egy egész régiót tett újra vonzóvá - emelte ki Szigetvári József. 

2017-ben az Év turisztikai attrakciója a szavazatok közel felét elnyerő Nyíregyházi Állatpark lett. A 30 hektáros területen sokszínű állatvilág több mint 500 faja, és több mint 5.000 egyede él, melyek között olyan különlegességekkel találkozhatnak a látogatók, mint a fehér tigris, az afrikai elefánt vagy a jegesmedve.

Az Év konferencia hotele elismerést a herceghalmi négycsillagos Abacus Business & Wellness Hotel kapta.

Az Év szállása verseny 2016-ban bővült az ifj. Papp Imre-emlékdíjjal, amelyet újszerű utazási terméket bevezető személynek ítélnek oda. Az elismerést 2017-ben Tóth Ákos, az Utazómajom elindítója kapta a turizmus területén bevezetett merész, újító megoldásáért.

(MTI, 2017. november 30., fotó: tiszafured.hu galéria)

 

A bulinegyednek annyi lehet, de most mégsem

Február 18-ra tűzte ki a VII. kerületi Helyi Választási Bizottság Belső-Erzsébetváros, vagyis a bulinegyed vendéglátó egységeinek nyitva tartásáról szóló népszavazást. Frissítés: érvénytelen lett.

A kérdés az Erzsébet körút, a Király utca, a Károly körút és a Rákóczi út által határolt területre vonatkozik, ahol, ha nyernek az igenek, akkor a helyeknek éjfél és reggel hat között zárva kell tartaniuk. Ez a döntés nemcsak a kiskereskedelmi egységek életét, de hosszabb távon az egész belvárosi ingatlanpiacot átalakítaná, írja a Portfolio.

"Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút- Király utca- Erzsébet körút- Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 0.00 és reggel 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?" - hangzik a helyi népszavazásra kiírt kérdés. Amennyiben az igen válaszok kerülnek többségbe, az a teljes Kazinczy utcát és a szomszédos utcák romkocsmáit is érinteni fogja.

Lenne felfordulás az ingatlanpiacon

Az esetleges korlátozás leghamarabb a kiskereskedelmi egységeknél éreztetheti hatását, az ott működő egységek ugyanis bevételük jelentős részét éppen az érintett időszakban termelik meg. Bár romkocsmák más kerületekben is vannak, közel sem akkora számban, mint a VII. kerület belső részein. Amennyiben éjfélkor az összes egységnek be kellene zárnia, az a buliturizmust is visszavetné, annak pozitív és negatív hatásaival együtt.

A turisták számának csökkenése tovább gyűrűzne az Airbnb piacára is, ami a lakáskiadással elérhető hozamokat is negatívan befolyásolná, aminek következtében befektetési szempontból már korántsem lenne akkora előnye a rövid távú turisztikai célú lakáskiadásnak a hosszabb távúval szemben.

Lakásvétel most? Jobb kivárni

Abban az esetben, ha valaki most tervez Airbnb célra lakást vásárolni, mindenképpen érdemes megvárnia a februári népszavazás eredményét, az ugyanis nagyban befolyásolhatja a terület jövőbeli lakáspiaci hozamait. A VII. kerület azon részén egyébként is az elmúlt négy év egyik legnagyobb lakásár-emelkedése ment végbe, így mostanra néhány kilométerrel kijjebb ugyanabból a pénzből kétszer akkora vagy két hasonló méretű lakást is tudunk vásárolni, ami hosszú távú lakáskiadásban gondolkodva már versenyképes opció lehet. 

A Portfolio azt mondja

Az eredetileg alternatív hasznosításként létrejött romkocsmákra mostanra szinte hungarikumként tekintenek a külföldi turisták, a város fejlődésével és a belváros felértékelődésével azonban elkerülhetetlen, hogy folytatódjon a terület funkcióváltása. Noha a belvárosban évek óta folyamatos a vita a helyi lakosok és a turisták érdekeiről, a mostani döntés rengeteg vállalkozó, befektető és a turizmusban érdekelt szereplő számára negatív hatásokkal járna, a kérdés, hogy a másik oldalon lenne-e, ami kompenzálja mindezt. A népszavazás érvényességére természetesen nincs garancia, mint ahogy az igenek többségére sem.

(Portfolio, 2018. január 2., fotó: Portfolio)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.