kirakat₪láz

Dagadó vitorlával és pénzesővel turistáskodás

2019-ben ismét rekordot döntött a magyar turizmus. 

2019-ben ismét rekordot döntött a magyar turizmus, a vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken elérte a 12,8 milliót, a vendégéjszakák száma megközelítette a 31,3 milliót, írja az Origo. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj bevétele 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a szálláshelyi összbevétel meghaladta az 550 milliárd forintot, ami 8,8 százalékos növekedést jelent 2018-hoz viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2019-es december önmagában is rekord hónapnak nevezhető a külföldi vendégforgalom szempontjából, hiszen a korábbi évek decembereiben soha ennyi külföldi vendég nem volt még Magyarországon, mint az év utolsó hónapjában.

A SZÉP-kártya felhasználása tavaly elérte a 30 milliárd forintot, a panziókban 34,4 százalékos, a szállodákban 46,4 százalékos növekedést tapasztaltak. Az év utolsó hónapjában pedig 2,4 milliárd forintot költöttek SZÉP-kártyáról a kereskedelmi szálláshelyeken, ami kimagasló, 93,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

 FORRÁS: ANDRAS_CSONTOS/SHUTTERSTOCK

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) értékelése szerint még mindig kiegyensúlyozottan oszlik meg a külföldi és a belföldi vendégek száma, valamint az eltöltött vendégéjszakák száma is.

2019-ben az összes vendégéjszaka felét, 15,6 millió éjszakát a belföldi turisták, 15,7 milliót a külföldi vendégek töltötték el Magyarországon. Kiemelték, hogy 2019 decembere önmagában is rekord hónapnak nevezhető a külföldi vendégforgalom szempontjából. A korábbi évek decembereiben ugyanis soha ennyi külföldi vendég nem volt még az országban, mint a tavalyi év utolsó hónapjában.A beutazó turisták száma 14,7 százalékkal emelkedett, akik 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon. Jelentősen nő az országba érkező, jellemzően magas költésű vendégek száma, tavaly decemberben ugyanis két számjegyű növekedést tapasztaltak az amerikai, angol, olasz, izraeli, kínai turisták körében az előző évhez képest.

2019-ben éves összehasonlításban az Izraelből érkezők 10,3 százalékkal, a Romániából érkezők 8,3 százalékkal, az Egyesült Királyságból érkezők pedig 4,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon.

Közölték, 2010 óta másfélszer több vendég másfélszer több vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ami 2,5-szer nagyobb szállásdíj bevételt eredményezett 2019-ben. A magyar turizmus erősödését mutatja az is, hogy bizonyos mutatószámok tekintetében a növekedés üteme meghaladta Ausztria teljesítményét, és közelíti Csehországét is.

Az elmúlt években végrehajtott és a jelenleg is zajló összehangolt ágazati fejlesztések Magyarországot vonzóbbá tették, ami tovább erősíti az ország pozícióját a világ turisztikai térképén. A 2019-es eredmények igazolják a magyar turizmus versenyképességét. A lendület 2020-ban is folytatódik, közelebb kerülve ahhoz a célhoz, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen - olvasható az MTÜ közleményében.

Áráradat

A szállodai szobák 2019 egész évi átlagára 7,9 százalékkal 22 ezer 400 forintra emelkedett, decemberben 10,4 százalékkal 24 ezer 300 forintra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A szállodák egy szobára jutó szállásdíj bevétele (REVPAR) 2019-ben 8,8 százalékkal 13 ezer 800 forintra, decemberben az egy évvel korábbihoz képest 14,8 százalékkal 13 ezer 100 forintra emelkedett. A szobák kihasználtsága éves átlagban 61,7, decemberben 54 százalékos volt, az egész évet tekintve 0,5 százalékponttal, decemberben 2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az egy szállodai szobára jutó összes árbevétel (TREVPAR) az egész évben átlagosan 8,5 százalékkal, decemberben 13,5 százalékkal nőtt, 23 ezer 500, valamint 23 ezer 200 forint volt. 

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron az előző évinél 8,8 százalékkal több, 556,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A külföldiektől 11,4 százalékkal több, 207,4 milliárd forint szállásdíjbevétel származott, a belföldi vendégek 5,6 százalékkal többet, 122 milliárd forintot fizettek ki szál lásra. Az összes szállásdíj bevétel 9,2 százalékkal, a vendéglátásból szerzett bevétel 12,1 százalékkal 329,4 milliárd forintra, valamint 137,2 milliárd forintra nőtt, amihez 89,9 milliárd forint egyéb bevétel is társult, ami 3,2 százalékkal több az előző évinél. 

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken összességében 30 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok az elmúlt évben, ami 45,4 százalékkal több az előző évinél.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 15,5 százalékkal emelkedett, és elérte a 43,8 milliárd forintot, közölte a részletes adatokat a KSH.

(Origo, 2020. február 7.)

 

Horvátországban 3,3 millió vendégéjszakát töltöttünk

Soha nem nyaralt annyi magyar Horvátországban, mint 2019-ben.

Rekordot döntött 2019-ben a magyar turisták száma és a vendégéjszakák mennyisége is Horvátországban, ezzel folytatódott az évek óta tartó tendencia - írja az Index az MTI nyomán.

A Horvát Turisztikai Közösség budapesti képviseletének igazgatója azt közölte, hogy 2019-BEN TÖBB MINT 644 EZER MAGYAR TURISTA CSAKNEM 3.276 EZER VENDÉGÉJSZAKÁT TÖLTÖTT HORVÁTORSZÁGBAN.

A vendégszám 3,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma 2,3 százalékkal haladta meg a 2018-ast. Az adatok alapján a legtöbb magyar a Kvarner-öböl valamelyik településén vagy szigetén töltötte az idejét, 191 ezer turista csaknem 916 ezer éjszakát. A második legnépszerűbb úti cél az Isztriai-félsziget volt, a harmadik pedig Split térsége, amitől alig lemaradva Zára (Zadar) térsége következik a sorban.

Településekre lebontva a legtöbben a magyarok közül Crikvenicát keresték fel, ahol 36,1 ezer vendég 170,1 ezer éjszakát tartózkodott. A vendégszámot tekintve Rovinj szerepel a második helyen 23,6 ezer fővel, Vir pedig a harmadikon 22 ezer látogatóval. A legtöbb időt azonban Virben töltötték, összesen 167,7 ezer éjszakát, míg Rovinjban 115,7 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak.

A további leglátogatottabb település sorrendben Zágráb, Abbázia (Opatija), Porec, Medulin, Zára, Rab és Umag volt, az ott töltött éjszakák alapján azonban Rovinj, Medulin, Porec, Rab, Lopar, Zára, Vodice és Abbázia a sorrend.

A magyar turisták túlnyomó többsége - 441,6 ezer vendég - egyénileg kereste fel Horvátországot, nem egészen 202,6 ezren pedig utazási irodák szervezésében jártak az adriai államban.

(Index, 2020. január 17.)

 

Nyaralási szokásaink

Így nyaralnak a magyarok.

Az elmúlt évtizedekben az utazás és a turizmus egyre nagyobb méreteket öltött és sajátított ki magának a gazdasági szektorból: a világ GDP-jének 10 százalékát teszi ki. Sok embernek a turisták jelentik a legfőbb bevételi forrást, ami egyrészt pozitív hatással bír, másrészt egyes helyeknek – például Velence vagy Dubrovnik – kifejezetten problémát okoznak az odalátogató turisták, írja a Világgazdaság.

Nem csoda, hiszen manapság a világ egyik pontjáról a másikra utazni könnyebb, mint bármikor valaha – így az emberek is többször kelnek útra. A World Tourism Organization előrejelzése szerint a turisták érkezéseinek száma (azaz, megérkezés) 2030-ra eléri az 1,8 milliárdot. Európa még mindig a legnépszerűbb desztinációk között szerepel, de Ázsia évről évre egyre kedveltebb és növekvő érdeklődést mutatnak a térség irányába a turisták.

Vajon ezek a trendek milyen hatással vannak a magyar utazókra? A Picodi elemzői ennek mélyére ástak: a szokásokat és preferenciákat vették górcső alá.

Ezt kedveljük

Fotó: Picodi

A kérdőíves felmérésből kiderült, a magyarok többsége (64 százalék) a belföldi, 36 százaléka pedig inkább külföldi pihenést részesíti előnyben.

Leginkább belföldi pihenést preferálnak Indonéziában, Olaszországban, Törökországban és a Fülöp-szigeteken élők.

Annyiszor azért nem

Fotó: Picodi

Mikor mennek nyaralni, pihenni a magyarok? A szezon előtti és utáni hónapok továbbra is hódítanak világszerte, hiszen a jóidő még szinte garantált, az árak viszont alacsonyabbak. Ebbe a trendbe illik a magyaro százalék a (nyári) szezon ideje alatt, a maradék 17 százalék pedig csak az árat veszi figyelembe, és minél olcsóbban szeret utazni.

Ezek után a kérdés adott: mennyit szánnak/tudnak költeni a magyarok pihenésre? A válaszokból kiderül, átlagosan 155 ezer forintot költenek egy-egy utazásra. 12 százalék azt mondta, nem célja a spórolás, a többiek viszont ügyes trükkökkel kedvezményekre, vagy nagyobb ajánlatokra tettek szert. 49 százalék például jó előre megveszi az utazáshoz szükséges jegyeket, 50 százalék pedig idejekorán lefoglalja a szállást.

Fotó: AFP

Úgy tűnik, a magyarok a hosszabb kikapcsolódás mellett teszik le a voksukat: a válaszadók 55 százaléka körülbelül egy hétre, 27 százalék két hétre vagy még hosszabb időre, 18 százalék pedig csak pár napos (kevesebb, mint egy hét) időre szakad el a munkától. További érdekesség, hogy 51 százalék évente csak egyszer megy nyaralni, 33 százalék kétszer vagy annál többször, 16 százalék pedig kevesebb, mint évente egyszer indul útnak.

Kivel utaznak legszívesebben? A többség családdal vagy partnerrel/házastárssal (53 százalék és 32 százalék ), 13 százalék barátokkal, 2 százalék pedig egyedül szeret nyaralni.

Majd én

Fotó: Picodi

Azt már tudjuk, hogy mikor és mennyiből utaznak a magyarok, de vajon ki szervezi utazásaikat? Az elsöprő többség azt válaszolta (91 százalék), hogy önmaga intéz mindent és csak 9 százalék veszi igénybe az utazási irodák szolgáltatásait.

Szeretnének ugyanis a magyar turisták mindent a saját igényeikhez igazítani és így olcsóbban is jönnek ki – derült ki a felmérésből (59 százalék és 33 százalék). Azok, akik utazási irodával, vagy szervezett utazáson vesznek részt azt mondták, azért választják ezt a formát, mert kényelmesebb és biztonságosabb (28 százalék és 54 százalék).

Fotó: Picodi

Utánajártunk, hogy a magyarok a már jól ismert helyekre szeretnek visszatérni, vagy új helyet szeretnek-e felfedezni. A felmérés szerint a többség (67 százalék) inkább új helyeket részesít előnyben és csak 33 százalék választ olyan célirányt, ahol már járt korábban.

Vajon a nők és a férfiak másképp szervezik-e utazásaikat? Úgy tűnik, a nők spontánabbak és önállóbbak, ha utazásról van szó. A nők és a férfiak ugyanakkor abban egyetértenek, hogy jó előre meg kell szervezni mindent (79 százalék és 77 százalék).

Napozás Balin, Párizs zegzugos utcái, vagy Ausztrál partok? Amikor azt kérdeztük, hová utaznak a legszívesebben, a magyarok több mint fele (59 százalék) tengerpartot, kedvenc tevékenységeként a strandon henyélést jelölte meg. Ezt követi a városnézés (28 százalék) és az aktív pihenés (például sport) 13 százalék.

Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak – tartja a népszerű mondás. Ugyanakkor ez a nyaralások alkalmával változhat, kifejezetten a közlekedést és az ételeket illetően. A válaszadók 68 százaléka jelölte csak meg a helyi tömegközlekedési eszközöket, mint preferált eszközt, 20 százalék inkább autóbérlés mellett teszi le a voksát és 10% ül csak taxiba. Az ételek kapcsán 43 százalék mondta, hogy a helyi specialitásokat részesíti előnyben, 23 százalék ismert ételeket kínáló helyeket választ és 12 százalék magának készít harapnivalót.

A nyaralás – elvileg – a pihenésről kell, hogy szóljon és a legkevésbé sem a munkáról, ügyintézésről. Ugyanakkor úgy tűnik, a magyarok 14 százaléka képtelen elszakadni munkájától és még szabadságuk alatt is ellenőrzi e-mailjét vagy bonyolít munkával kapcsolatos telefonhívásokat.

Na és ők

Fotó: Picodi

39 ország lakóinak utazási szokását vettük szemügyre – ezen belül a költéseket is. A válaszok alapján felállított lista szerint a magyarok átlagosan 155 000 forintot költenek (ami euróban ez körülbelül 482) – ezzel a középmezőnyben végeztek. A lista élén az ausztrál turisták állnak, ők 1350 eurót költenek szabadságukra, őket követik a Hongkongból és Finnországból utazók.

A legkevesebbet az indiai és a pakisztáni turisták tudnak utazásra fordítani, 185 és 170 eurót.

(Világgazdaság, 2019. június 22.)

 

Jól tekernek a futóversenyek

Milliárdokat futnak össze a külföldiek.

A futóturizmus mára Magyarországon is iparággá nőtte ki magát, a hazai kínálat a cseh mellett a legerősebb a régióban, írja a Világgazdaság.

Több mint háromszorosára nőtt a futóturisták száma Magyarországon az elmúlt évtizedben – derül ki az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, valamint a Budapest Sportiroda (BSI) Világgazdaságnak megküldött statisztikájából. 2018-ban már csaknem 25 ezer külföldi vett részt ilyen hazai szervezésű eseményen, szinte valamennyien a három nagy budapesti futóversenyre – Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton – érkeztek, 2007-ben még csupán nyolcezren voltak.

A növekedés nem csak a létszámban látszik meg, lecsapódik az itt eltöltött vendégéjszakákban és a futóturizmus generálta költésekben is: az előbbi 2018-ban meghaladta a 80 ezret, az utóbbi pedig a négymilliárd forintot. Ezeken a sorokon a 2007-es bázisévben 21 ezer vendégéjszaka és 600 millió forint keletkezett.

A BSI ügyvezetője, Kocsis Árpád arról beszélt, hogy a futóturizmus Magyarországon mára iparággá nőtte ki magát, és a régióban Csehországgal versenyez az elsőségért. „Évente mintegy ezer futóversenyt rendeznek nálunk, nagyjából 150 hivatalos futóklub létezik, a felmérések szerint 850 ezer magyar fut rendszeresen” – emelte ki.

A már említett három fővárosi rendezvényre (ezeket a BSI a Run in Budapest projekt keretén belül szervezi) mintegy 80 ezer nevezés érkezett az előző évben, a legnépszerűbbnek a kétnapos SPAR Budapest Maraton bizonyult a maga 33 ezret meghaladó résztvevőjével. Nagyobb eseménynek számít még az Ultrabalaton és a vasárnap lebonyolított Aldi Női Futógála, mindkettő tízezer körüli rajthoz állót tudott felmutatni. A magyarországi futóversenyek zöme azonban ezer alatti nevezővel zajlik.

(Világgazdaság, 2019. május 21.)

 

Húsvét: szállodákban teltház

Már a Balaton is készülődik.

Megérkeztek a vendégek a belföldi szálláshelyekre, a húsvéti ünnepekre valamennyi nagyobb hotel és más szállástípus telítődött az egyes régiókban, ahová előzetesen foglalást küldtek a családok, írja a Magyar Nemzet. Telt ház van a hétvégén országszerte a szállodákban, panziókban – közölték a Magyar Nemzettel iparági körökből. Úgy tűnik, 2019-ben a korábbiaknál is többen keltek útra, köszönhetően a meleg tavaszi időjárásnak, és annak, hogy évről évre nő azok száma, akik megengedhetik maguknak a fizetős szolgáltatást a kereskedelmi szálláshelyeken.

Úgy a készpénzes, ahogy a Szép-kártyás forgalom is erősnek mutatkozik húsvétkor, a béren kívüli juttatás által még több munkavállaló pihenheti ki az év eddigi fáradalmait szállodai körülmények között.

Leginkább a felső kategóriás wellness-szállodák telítődtek már az ünnepi időszak elején, ahol a négynapos hosszú hétvégén, valamint az iskolai tavaszi szünet végéig becslések szerint az átlagos, egyébként élénkebb áprilisi látogatottsághoz mérten is a négyszeresére nő a vendégforgalom, és mindenképpen jócskán meghaladja az idei első, március közepi hosszú hétvége szobakihasználtságát.

A szállodai vendégek java része vidéken magyar, de akadnak külföldi utazók is, akik kifejezetten az itteni lehetőségeket keresték az ünnep körüli kikapcsolódásra, felfigyelve a korábban beharangozott vidéki élménykínálatra. – Aki teheti, útnak indul legalább egy- vagy kétnapos kikapcsolódásra az ünnepek alatt.

A tematikus tavaszköszöntő vagy hagyományőrző programokon való részvétel, a közeli települések felkeresése, a természetben a gyalogos, hajós, kerékpáros kirándulások, továbbá a kulturális, népművészeti és vallási események is sokakat vonzanak. Így az ünnepi időszakra tervezett rokonlátogatások, családi utazások mellett az egész országban élénk jövés-menés jellemző az ünnepi napokban, amit a közutakon, vonatokon, távolsági buszokon és a fővárosi repülőtéren is érzékelni lehet – foglalták össze friss tapasztalataikat a Magyar Nemzetnek a megkérdezett piaci szereplők. Előzetesen úgy számoltak, hogy a 2018-as húsvéti árbevételben mért forgalmat bizonyosan meghaladja a piac mostani eredménye.

Megjegyezték azt is, a megnövekedett érdeklődés miatt egyes szolgáltatásoknál, előre meghirdetett programoknál a várakozási, bejutási idő is hosszabb lehet. A biztonság továbbra is igazolja vonzerejét: Budapesten ugyancsak telt ház van a 4-5 csillagos szállodákban, és a középkategó­riás házakban, sőt információk szerint a közösségi szállásmegosztó helyeken, vagyis az Airbnb típusú lakásokban is nőtt az elérhető szabad ágyak kihasználtsága.

Indulnak a balatoni ladikok is

Húsvétkor megkezdődik a balatoni hajózási szezon, az első járat április 20-án 9 órakor hagyja el a siófoki kikötőt. Füreden Keszthely, Siófok, Balatonfüred polgármestere köszönti a Szent Miklós hajóval érkező vendégeket. Egy órával később fut be a füredi kikötőbe az első menetrendi járat, amely ingyenes sétahajózásra indul az ünneplőkkel.

A kompokon 2019-ben is ugyanannyit kell fizetni, mint a múlt évben, a személygépkocsik szállítása viszont 1.700-ról 1.900-ra, a kerékpároké 300-ról 400 forintra emelkedett. A hajójegyárak átlagosan 100-200 forinttal drágultak, amit elsősorban az elavult eszközállomány pótlásának szükségességével, és a hajók felújításának költségeivel indokol a Balatoni Hajózási Zrt. Változatlanok maradtak viszont az utazási kedvezményekre vonatkozó jogosultságok a 14 éven aluliak, a nyugdíjasok, a diákigazolvánnyal rendelkezők és a régió állandó lakosai számára.

Eközben elsőként a tó körül megnyílt a zamárdi Mirabella kemping, és a népszerű sátortábor strandját is megnyitották a korai fürdőzést kedvelők számára – közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A Balaton többi strandján javában zajlanak a szezon előtti felújítási munkálatok.

(Magyar Nemzet, 2019. április 21.)

 

Nyaralni is tudni kell

Görögország és Egyiptom húzza legjobban a magyarok pénztárcáját.

Általában a nők azok, akik az utakat kiválasztják, majd megvásárolják. A 2018-as csúcsot augusztus 18-a tartja, mert ezen a napon utazott a legtöbb magyar turista külföldre, írja a Világgazdaság.

Ha nyaralásról van szó, a magyarokat leginkább Görögország és Egyiptom vonzza. Tavaly az utazók 45 százaléka választotta az egyiket a két úti cél közül. A legnagyobb hazai online utazásközvetítő iroda, az Invia.hu friss, saját adatain alapuló elemzése szerint a honfitársaink a legszívesebben a repülős, ötcsillagos szállodai elhelyezéssel járó, all inclusive ellátást biztosító, nyolc napos utazásokra költenek.

A 2018-ban a legkedveltebb utazási időpont az augusztusi hosszú hétvége volt, amikor egyszerre legalább 2.500 magyar turista tartózkodott külföldön. A Invia kínálatában szereplő legdrágább 2018-as utazás pedig 8,8 millió forintba került, ami egy atom meghajtású jégtörő hajóval az Északi-sarkon eltöltött vakációt tartalmazott.

„A legnépszerűbb úti célok közt Görögország áll az első helyen, ahol a megrendelt utak alapján a magyarok 23 százaléka töltötte a nyaralását. Ezen belül is a legtöbben Krétát és Zakhyntost keresték fel. A második legkedveltebb célpontnak Egyiptom számított, amit a hazai turisták 22 százaléka választotta, ott is elsősorban Hurghadát és Sharm-el Sheikhet“ – mondta Zakar Jozef, az invia.hu ügyvezetője.

A szakember hozzátette, az utasok ezeket a célállomásokat a magas minőség, a rendezett strandok, a tiszta tenger és a kiegészítő szolgáltatások széles választéka miatt választják, de a bekerülési költség sem volt utolsó szempont.

Egy felnőtt görögországi utazásának átlagára 150.575 forinttól, míg egy egyiptomi üdülésé 184.531 forinttól már elérhető volt.

Fotó: Pixabay

Az említett úti célokat népszerűségben Törökország, Tunézia, Horvátország és Olaszország követték.

A legnagyobb utasforgalom 2018-ban a júniustól szeptemberig tartó időszakra esett. Az Invia.hu adatai szerint ez a magyaroknál már megszokottnak is tekinthető. 2018-ban a turisták 76 százaléka erre az időszakra foglalta le az átlagosan nyolc napot felölelő utazásait.

A közlemény szerint a magyarok az all incluse ellátást és az ötcsillagos hotelek kényelmét részesítik előnyben. A preferencia rangsorban ezt követik a négy csillagos szállodai foglalások, valamint a félpanziós étkezések. Az Invia.hu ügyvezetője szerint ezek hátterében a légi közlekedés térnyerése áll. A legtöbb nyaralóhelyre ugyanis repülővel jutnak el az utasok. Beszédes adat, hogy az egyéni utak száma – amely a ranglétrán a második helyet foglalja el a légi közlekedés után – tízed annyi, mint az eladott repülősöké.

A Invia.hu adataiból, ami több mint száz utazási iroda összes ajánlatát tartalmazva a teljes magyar piacra ad rálátást, az is kiderült, hogy az utazási irodát választók többségének életkora a tavalyi évben 42 és 44 év között volt. Általában a nők azok, akik az utakat kiválasztják, majd megvásárolják. Elemzésük szerint a 2018-as csúcsot augusztus 18-a tartja, mert ezen a napon utazott a legtöbb turista külföldre.

(Világgazdaság, 2019. január 18.)

 

Szépen lépeget a falusi turizmus

Egyre többen keresik a falusi turizmus gyöngyszemeit.

Óriási bővülést mutatott 2018-ban a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek – írja a Magyar Idők. 2018-ban 0,5–1 millió között alakult a vidéki szállodákon kívül értékesített vendégéjszakák száma, amely a 2012-es mélypont után jelentős piacbővülést mutat. Eközben a hagyományos hotelek látogatottsága is történelmi rekordot döntött, a felfutó tendencia pedig 2019-ben folytatódik.

Fél–egymillió között lehet azon értékesített vendégéjszakák száma, amelyeket 2018-ban vettek igénybe a turisták a vidéki Magyarországon jellemző falusi turizmusban, a vendégek 80 százaléka belföldi volt – mondta a Magyar Időknek a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke.

Szabó Géza, aki a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség elnöke is, felidézte: a piac hét évvel ezelőtt volt a mélypontján, amikor a válság következtében mindössze 470 ezer vendégéjszakát sikerült értékesíteni a kisebb, jellemzően magánszemélyek, családi cégek által üzemeltetett vidéki házakban, mostanra azonban – noha a hivatalos forgalmi adatok az évi egyszeri adatszolgáltatás miatt csak jóval később derülnek ki – a szövetség úgy tapasztalja, hogy számottevően bővült a vidéki pihenőhelyek látogatottsága.

– A regisztrált forgalom 2018-ban 500-600 ezer értékesített vendégéjszakát tehetett ki, de a valós értékesítés becslésünk szerint fél- és egymillió éjszaka között alakult a falusi turizmusban – mondta Szabó Géza.

Vázolta: a főszezon tavasztól késő őszig, a borgasztronómiai események végéig, illetve jellemzően Márton-napig tart, ezt követően a legtöbb falusi szolgáltató visszavonul, és fejlesztéseket, belső munkálatokat végez, készülve a következő évi szezonra. Tavaly azonban több helyütt nagyon komoly látogatottság volt a főbb üdülőkörzetek vagy például a gyógyfürdők, borvidékek környékén még decemberben is, illetve az ünnepek alatt.

– Mivel a falusi turizmus a hazai kultúrát is közvetíti, leginkább a magyarok körében népszerű ez a pihenési forma, ráadásul tavaly azt tapasztaltuk, hogy szélesebb körben megjelent az igény a vidék sajátosságainak megismerésére, a hagyományos hazai értékek ápolására, továbbá a háztáji termékek fogyasztása iránt – mondta a szakember. Szavai szerint egyfelől a magyar bort főleg a magyarok keresik, ehhez több helyen már a hagyományos, fahordós borkészítés rejtelmeibe is beavatják a vendégeket, ami nagy csáberő a turistáknak. Emellett keresik a mézeket, a lekvárokat, a szörpöket, a sajtokat, a szürke marhából és a mangalicából készült ételeket egy-egy tájegységen. Ezeknek ugyancsak kialakult a hagyományuk, például Baranyában is egyre több termelőt látogatnak meg emiatt az ország minden pontjáról. Nagy vonzerőt jelentenek továbbá a különféle fesztiválok, melyeket ugyancsak a helyi termékekre, gasztronó­miai értékekre alapozzák, illetve a borra, pálinkára – tavaly több mint kétszáz ilyen eseményt tartottak a vidéki turizmusban.

– Oldódik a szezonalitás ezen a pia­con is: a kiemelt üdülőkörzetekben egész évben nagy a mozgás, és egyre több a decemberi, ünnepi program. Mecseknádasdon évek óta például Mikulás-napi pincejárást tartanak, amikor a kóstoltatás mellett a borász kiválasztja a karácsonyi bort. Ez a program annyira népszerű volt tavaly, hogy telt házzal üzemeltek a környékbeli vendégfogadók – mondta a FATOSZ alelnöke. Hozzátette, hogy az év végén Egerben, Sárváron és környékén, Bükfürdőn, a baranyai borvidékeken, Orfű környékén, Hévízen, illetve az észak-balatoni részen, továbbá a Zselicben jelentős vendégforgalmat bonyolítottak a falusi turisztikai szolgáltatók, vagyis nem csupán a hagyományos szállodákban volt telt ház az ünnepek alatt.

– Kiváló évet zárt a falusi turizmus 2018-ban, és látva a 2019-re tervezett vidéki programokat, 2019-ben is várhatóan nagy forgalmat bonyolítanak, miközben a szolgáltatóknak egyre több pénzük van fejlesztésekre, bővülésre – mondta az ernyőszervezet képviselője.

A hagyományos piacon is folytatódik az emelkedő tendencia: lapunknak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének új elnöke azt mondta, biztos, hogy sikerült rekordot állítani tavaly a hazai szállodákban, vagyis történelmi csúcsot döntött 2018-ban a magyarországi turizmus.

– Ahogy azt a Magyar Turisztikai Ügynökség előzetesen jelezte, a vendégéjszakák száma elérhette éves szinten a 31 milliót, amivel minden idők legjobb évét könyvelhettük el. Szállodáink karácsonykor és szilveszterkor 10-15 százalékkal haladták meg a tavaly mért ünnepi forgalmat – mondta Flesch Tamás. A szállodaszövetség vezetője szerint a belföldi lendület január első hetében is kitart, illetve a következő időszakban is élénk lesz főként a főváros látogatottsága.

– Habár sokan meghosszabbították az év végi pihenésüket, vidéken most visszafogottabb a vendégjárás, azonban közeledik a farsangi időszak, illetve például a március 15-i hosszú hétvége, amikor várhatóan ismét felfut a hotelek foglaltsága, mert érzékelhetően továbbra is élénk a belföldiek utazási kedve – jelezte. Mint mondta, a forgalom élénkítésében a turisztikai ügynökség országos téli kampánya is szerepet játszik, emellett a Szép-kártya is bővíti a szálláshelyek látogatottságát, amely megmaradt kedvezményes adózású béren kívüli juttatásnak. Flesch Tamás ennek kapcsán megjegyezte, hogy a sajtóban több helyütt megjelent, miszerint az év végén a kormány megemelte a kibocsátók által felszámolt forgalmi jutalék összegét, azonban nem tartanak attól a beváltóhelyként is működő piaci szereplők, hogy ez veszteséget okoz nekik.

– A forgalom növekedése, a stabillá vált vásárlóerő miatti többletbevételek kompenzálják a költségnövekedést – szögezte le a szállodaszövetség elnöke.

(Magyar Idők, 2019. január 6.)

 

Legszívesebben otthon utazgatunk

Nálunk még a belföldi turizmus az erősebb. Legszívesebben az unión belül utaznak az európaiak.

November 7-e az európai turizmus napja, ebből az alkalomból az Eurostat összegyűjtött néhány érdekes információt az európaiak üdülési szokásairól, írja a Világgazdaság.

2017-ben az európai uniós állampolgárok 1,2 milliárd alkalommal utaztak turisztikai céllal, túlnyomó többségében az Európai Unió határain belül, gyakran saját országukat sem elhagyva. Az utazások mindössze 6 százaléka irányult az európai közösségen kívüli úti célokra az Eurostat szerint, az európaiak tehát – úgy látszik – ragaszkodnak az EU-s célpontokhoz.

Az uniós turisták 2017-ben összesen 3,1 milliárd éjszakát töltöttek el a 28 tagország valamelyik szálláshelyén, ez 5,2 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

Ennek felét a belföldi turizmus adja, a vendégéjszakák 52 százalékát ugyanis hazai szálláshelyeken töltik az európaiak. Az éjszakák harmadát (35 százalék) uniós utazók töltik más uniós tagállamokban, ez mintegy egymilliárd éjszakát jelent. Különösen a német és a brit turisták élvezik az unión belüli utazást, a más EU-tagországban eltöltött minden harmadik éjszaka hozzájuk köthető. Az EU-n kívülről érkező turisták a vendégéjszakák mindössze 13 százalékát teszik ki.

Horvátország igazi nemzetközi turistacélpont
Fotó: AFP

A belföldi turizmus súlya Lengyelországban, Romániában és Németországban a legnagyobb, ezekben az országokban ötből négy éjszakát a hazai pihenni vágyók töltik el utazgatásuk során.

Igazi nemzetközi turistacélpontnak számít ugyanakkor Ciprus, Málta, Horvátország és Luxemburg, itt a belföldi turisták még a szálláshelyforgalom tizedét sem adják, de Görögországban is csupán a forgalom ötödét adják a hazai üdülők.

A máltai turizmus támaszkodik leginkább az uniós tagországokból érkező külföldi pihenőkre, ugyanis a vendégéjszakák 84 százalékát más EU-országok állampolgárai foglalják.

Az EU-s országok közül Lengyelországban (6 százalék) és Romániában töltik a legkevesebb időt az unión kívülről érkező utazók, a legtöbbet pedig Cipruson (36 százalék).

Itthon pedig

Magyarországon a belföldi turizmus valamivel még mindig valamivel nagyobb az Eurostat adatai szerint, a szálláshelyforgalom kicsivel több mint felét a magyarok adják, az unióból érkező turistákra három vendégéjszakából egy jut, az EU-n kívüli turisták által eltöltött idő mintegy 15 százalékot tesz ki.

Az Eurostat adatai szerint a magyarországi szálláshelyeken 2017-ben 31,6 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami az uniós forgalom valamivel több, mint egy százaléka.

2018 első nyolc hónapjában több mint 22 millió vendégéjszakát regisztrált Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ez 4 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek 3,1 (10,7 millió), a belföldi vendégek 4,8 százalékkal több (11,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Budapest ragyogásban

Budapest népszerűsége töretlen, a turisztikai forgalom mintegy harmadát a magyar főváros adja: 2018 január és augusztus között a Budapesten eltöltött külföldi vendégéjszakák száma meghaladta a hatmilliót, 2,5 millió külföldi vendég összesen 6 millió vendégéjszakát töltött el a fővárosban a KSH adatai szerint. A fővárosi külföldi és belföldi vendégforgalom megközelítette a hárommilliót az első nyolc hónapban, a vendégéjszakák összesített száma pedig közel jár a hétmillióhoz.

(Világgazdaság, 2018. november 7.)

 

Balaton: hőség miatt megtelt

Vannak, akik az autójukban alszanak.

Az augusztus eleji hétvégén rekordot döntött a balatoni strandok látogatottsága, és a tó körül csaknem lehetetlen szállást találni – írja az Index az MTI nyomán, a szállás-, kemping- és strandüzemeltetők információi alapján. Hoffmann Henrik, a 23 tagszervezetet, illetve közel 3 ezer, turizmusban érdekelt balatoni vállalkozót tömörítő Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke szerint pedig

2018-ban AKÁR KÉT SZÁMJEGYŰ IS LEHET A VENDÉGFORGALOM NÖVEKEDÉSE A BALATONNÁL.

Rendkívül felértékelődtek és keresettek lettek a magán szálláshelyek, így a tótól távolabbi települések is jobban részesülhetnek a turizmusból. Hoffmann szerint nagyon nehéz ezekben a napokban szállást találni a Balatonnál,akadnak, akik kocsikban alszanak, vagy sátrat vernek fel a kocsijuk mellé.

A szálláshelyek bővülésére 2020-tól lehet számítani, így a következő időszak sürgető feladata lesz a régió közlekedési, parkolási gondjainak megoldása.

1,2 milliót kért havonta és saját lakrészt, de az alapvető fogások sem mentek neki. Nincsenek könnyű helyzetben a vendéglátósok, vannak balatoni éttermek, amik bezártak, de sokan bizakodnak is.

Hoffmann túlzónak nevezte a nyár eleji, munkaerőhiány miatti aggodalmakat, hiszen szerinte a vendéglátóhelyek egyre magasabb színvonalon, felkészülten teljesítenek.

A forgalomnövekedés nemcsak a hőségnek, hanem annak is köszönhető, hogy „sok az izgalmas, színes program", a strandok, közterek fejlesztései miatt a régió egyre vonzóbb. És nem utolsósorban

A BALATON VÍZMINŐSÉGE ANNAK ELLENÉRE IS HIBÁTLAN, HOGY SZÁZEZREK FÜRDŐZNEK BENNE.

A balatoni strandok óriási hétvégi forgalomról számoltak be. A keszthelyi strandok látogatottsága például rekordot döntött szombaton, az átlagoshoz képest mintegy 30 százalékkal többen váltottak jegyet, a 3.500 ember befogadására alkalmas Városi Strandon szombaton telt ház volt. A Helikon Strandon – amelyet többnyire a helyiek látogatnak – az átlagosnál mintegy 30 százalékkal többen fürödtek ezen a napon.

Siófokon az esőzések miatt a város két fizetős strandjának eddigi forgalma valamivel elmaradt a tavalyitól, de ezt még ellensúlyozhatja, ha augusztusban száraz, meleg marad az idő. A hétvégéken 60 százalékkal több a strandoló, mint hétköznap, főleg hőségriadó idején. A legutóbbi hétvégén csaknem megtelt a 13.500 főt befogadni képes Nagystrand, a Plázs.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek azt írta, hogy hőség idején megnőnek a legutolsó pillanatokban leadott foglalások az olyan szállodáknál, amelyeknek van medencéjük, vagy a közelükben strand található – a tavaly augusztusi foglalásokkal összehasonlítva 5-10 százalékkal nőtt az ilyen szálláshelyek kihasználtsága.  Az utóbbi egy-másfél hétben megszaporodtak az akár csupán három napon belüli foglalások, amelyek egyébként ritkák a szállodáknál.

A hotelek is mennek

A Balaton déli partjának legnagyobb szállodája, a 271 szobás, 4 és 5 csillagos minősítésű szálláshelyeket adó hotel Azúr értékesítési igazgatója, Sternóczky Balázs arról számolt be az MTI-nek, hogy a kapacitáskihasználtságuk eddig a tavalyi évhez hasonlóan alakult, a bevételük azonban nőtt, mivel átlagosan 8 százalékkal emelték az árakat. A külföldi vendégek aránya valamivel csökkent, jelenleg 35 százalék. Továbbra is a német turisták száma a legmagasabb, és a korábbi éveknél többen jönnek Szlovákiából, Cseh- és Lengyelországból.

Lengyel Ernő, az Anna-bálokat rendező, négycsillagos, százszobás, vendéglőt is üzemeltető balatonfüredi Anna Grand Hotel tulajdonos vezetője arról számolt be, hogy szerény, 3-4 százalékos forgalomnövekedést terveztek erre az évre, amit eddig teljesítettek. Az áraikat átlagosan egy-két százalékkal emelték. Az éttermi áfacsökkentést teljes egészében a bérek emelésére fordították. A szakképzett munkaerőhiány és az emelkedő munkabér komoly probléma – jelezte Lengyel Ernő, hozzátéve: az idén eddig még sikerült megoldaniuk, de nincs a rendszerben több tartalék. Júniusban 80, júliusban 90 százalék körül alakult a kapacitáskihasználtságuk, a hétvégén viszont már telt házzal üzemeltek. Vendégkörüknek tíz éve még a fele, az idén mintegy 35 százaléka külföldi, a legkülönbözőbb országokból.

Székely Ferenc, a nyolc kempinget üzemeltető Balatontourist Kft. általános igazgatóhelyettese az MTI-nek azt emelte ki, hogy egyre több a környékbeli programokhoz, fesztiválokhoz kapcsolódó szállásigény. Az idén eddig több mint 80 ezer vendég mintegy 300 ezer vendégéjszakát töltött el az egységeikben. Az augusztus 5-ig összegzett adatok szerint

A VENDÉGSZÁM 0,4 SZÁZALÉKKAL, A VENDÉGÉJSZAKÁK SZÁMA 1,5 SZÁZALÉKKAL NŐTT A TAVALYI ÉV HASONLÓ IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST.

A külföldi vendégek aránya az idén 40 százalék, ami csekély emelkedést mutat. A legtöbben Németországból, Dániából, Hollandiából, Csehországból, Lengyelországból és Ausztriából érkeztek.

 

Többet csavargunk itthon

Nagyot ment a belföldi turizmus 2018 második negyedévében. A legjobban tetszett: egri vár, Miskolctapolcai Barlangfürdő és a Hévízi Tófürdő.

Óriási fejlődést produkált a belföldi turizmus a második negyedévben: több mint 13 százalékkal bővült a szálláshelyek forgalma a magyarok élénk vendégjárása miatt – derült ki a Szállás.hu adataiból. Jelezték: a bővülés nem csak forintban hozott többet, ugyanis április–júniusban összesen 16 százalékkal több foglalást regisztráltak tavalyhoz képest, írja a Magyar Idők.

A szállásközvetítő cég forgalma a hazai szolgáltatók esetén 20, míg a külföldieknél 35 százalékkal emelkedett, ami ugyancsak azt mutatja, hogy a turizmus fejlődése továbbra is gyors ütemű. Ez annak is köszönhető, hogy a lakosság pihenésre fordítható jövedelme hónapról hónapra stabilan emelkedik. A második negyedévben az is hozzájárult a kiemelkedő eredményekhez, hogy ebben az időszakban két négynapos és egy háromnapos hosszú hétvége volt, ami tovább ösztönözte a családokat, hogy útra keljenek. A második negyedév legforgalmasabb napja április 28-a, szombat volt, ami a május elsejei négynapos hosszú hétvégére esett.

Ettől függetlenül az adatokból kiderül: továbbra is az egy éjszakával igénybe vehető kikapcsolódások a legnépszerűbbek, amelyek tavasszal a foglalások 43 százalékát adták. Az üdülések harmada kétéjszakás, minden tizedik pedig hároméjszakás volt a második negyedévben. Még mindig az apartman, a vendégház és a panzió a legkeresettebb szállástípus, a foglalások majdnem kétharmada szólt ilyen helyekre.

A Szállás.hu kiszámolta: a 4-5 csillagos hotel kategóriában 82 ezer forintot fizettek a vendégek egy-egy szobáért április és július között. Ennél jóval olcsóbban megúszta, aki apartmanban, vendégházban vagy panzióban hajtotta álomra a fejét, ők 31 ezer forint alatti összeget róttak le egy éjszakáért a recepciónál. – Az átlagos foglalási érték az összesített adatok szerint 36.400 forint volt a vizsgált időszakban – közölte a portál. Nagyjából minden ötödik foglalást Szép-kártyával rendeztek, szállásonként átlagosan 58 ezer forint értékben.

A három legnépszerűbb úti cél a második negyedévben a főváros, Siófok és Eger volt, de Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Szeged is a keresettek közé tartozott. A látványosságok közül az április–júniusi szezonban a legtöbben az egri várra, a Miskolctapolcai Barlangfürdőre és a Hévízi Tófürdőre voltak kíváncsiak. A legjobb tíz úti célt felsoroló listára Pécs, Gyula, Debrecen és Miskolctapolca is feljutott, megyei bontásban pedig Pest, Somogy és Veszprém volt a legvonzóbb tavasszal.

Nyáron a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi utazásokat népszerűsítő kampánya is ráerősít arra, hogy jelentősen bővüljön a szállásadók forgalma, ezzel együtt immár a külföldi nyaralásokra is több pénzt tudnak elkölteni a magyarok, ami iparági jelzések szerint meglátszik majd a belföldi hotelek nyári hónapokban mért látogatottságán.

(Magyar Idők, 2018. július 11.)

 

Hosszú pünkösdi hétvége: tömeg a Balatonon

Letámadták a pihenni vágyók pünkösdkor a Balatont.

– Töretlen Siófok népszerűsége: 2015 óta évente több mint egymillió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, és azóta évenként nő az ide látogatók száma. Mindezek után 2018 kora nyarán is optimisták lehetünk, mert a turizmus erősödése feltehetően városunk vendégforgalmát is élénkíti az idén – vélekedett Siófok polgármestere a „nyári főváros” nagy strandján rendezett pünkösdi szezonnyitón, ahol szimbolikusan átvette a Balaton aranyozott kulcsát, írja a Magyar Idők.

Lengyel Róbert elmondta, biztatóak az idei szálláshely-előfoglalások, ami azt is igazolja, hogy Magyarországon belül Siófok is biztonságos hely.

Nagy Bálint, Keszthely fideszes alpolgármestere lapunk kérdésére elmondta: június elsejétől megújult strandok és színes, minden korosztály érdeklődésére számot tartó programok várják a Keszthelyre látogatókat. Május 19-én megtartották a Mol Nagyon Balaton nyitórendezvényét is, amely csaknem negyven, május és szeptember közötti időszakra tervezett programot népszerűsít.

Az élénk érdeklődést az is mutatja, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén nagyon nagy forgalom volt a magyar tenger körül. Nem csupán a Balatonra vezető autóutak teltek meg, a tömegközlekedési eszközökön is sokan utaztak kikapcsolódni. A fővárosból Siófokra tartó vonatokon fürtökben lógtak a hátizsákos fiatalok, akiknek ráadásul egyelőre nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, mivel a szállodákban és a magánszállásokon még előszezoniak az árak.

Egy háromcsillagos tóparti hotelben reggelivel együtt 15 200 forintot számláztak a hét végén egy kétágyas szobáért, a Galerius fürdő melletti apartmanházban például 11 ezer forintot kértek egy ugyancsak kétágyasért. Az egyik legszebb siófoki panzióban 7.600 forintért kínáltak egy kétágyas szobát, de több helyütt ennél olcsóbb szálláshelyek is várták a Siófokon pünkösdölőket.

Kell a reklám is

Elkezdődött a Magyar Turisztikai Ügynökség új tavaszi-nyári belföldi kampánya is, amely mellett a térség államaiban a vidéki úti célokat, a legfontosabb küldőpiacokon pedig Budapestet népszerűsítik. Közölték: a belföldi kampány új programokra és kevésbé ismert úti célokra hívja föl a figyelmet, hogy az utazni készülők újragondolják a nyaralásukat, és minél többen kapjanak kedvet nyári felfedezésekhez. A Balaton, a Sopron–Fertő és a Tokaj–Nyírség–Felső-Tisza vidékét ajánló kampányhoz már több mint háromszáz szálloda és vendéglátóhely csatlakozott, valamennyien különleges nyári ajánlatokkal és kedvezményekkel várják a vendégeket augusztus 20-ig.

(Magyar Idők, 2018., május 22.)

 

2017 turisztikai települése: Tiszafüred

De nyert az Utazó majom is. 2017-ben Tiszafüred lett az Év turisztikai települése, a békéscsabai Luxus Wellness Apartman az Év szállása és a Nyíregyházi Állatpark az Év turisztikai attrakciója.

A Szallas.hu portál öt éve elindított versenyén az elismerések végső sorrendje 161.490 szavazat, 679.700 vendégértékelés és a szakmai zsűri véleménye alapján állt össze, közölték a szervezők az MTI-vel.

A 2017-es Év szállása verseny bizonyítja, hogy az egyediség és mintaszerű működés nem mindig a mérethez és nagy szobaszámhoz köthető. A 2017-es Év szállása verseny abszolút fődíját elnyerő békéscsabai Luxus Wellness Apartman egyedi megvalósítása példaértékű lehet bármely kategóriában, amit a kimagasló értékelések is alátámasztanak - emelte ki Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője közleményükben. 

Az Év turisztikai települése díjat 2017-ben a Tisza-tó "fővárosa", Tiszafüred kapta. Tiszafüred mintapéldája, hogy képes összefogni az egész város az ideérkező vendégek kényelme érdekében. Ennek eredménye a kimagasló forgalomban és kiváló vendégértékelésekben is tetten érhető, Tiszafüred egy egész régiót tett újra vonzóvá - emelte ki Szigetvári József. 

2017-ben az Év turisztikai attrakciója a szavazatok közel felét elnyerő Nyíregyházi Állatpark lett. A 30 hektáros területen sokszínű állatvilág több mint 500 faja, és több mint 5.000 egyede él, melyek között olyan különlegességekkel találkozhatnak a látogatók, mint a fehér tigris, az afrikai elefánt vagy a jegesmedve.

Az Év konferencia hotele elismerést a herceghalmi négycsillagos Abacus Business & Wellness Hotel kapta.

Az Év szállása verseny 2016-ban bővült az ifj. Papp Imre-emlékdíjjal, amelyet újszerű utazási terméket bevezető személynek ítélnek oda. Az elismerést 2017-ben Tóth Ákos, az Utazómajom elindítója kapta a turizmus területén bevezetett merész, újító megoldásáért.

(MTI, 2017. november 30.)

 

A bulinegyednek annyi lehet, de most mégsem

Február 18-ra tűzte ki a VII. kerületi Helyi Választási Bizottság Belső-Erzsébetváros, vagyis a bulinegyed vendéglátó egységeinek nyitva tartásáról szóló népszavazást. Frissítés: érvénytelen lett.

A kérdés az Erzsébet körút, a Király utca, a Károly körút és a Rákóczi út által határolt területre vonatkozik, ahol, ha nyernek az igenek, akkor a helyeknek éjfél és reggel hat között zárva kell tartaniuk. Ez a döntés nemcsak a kiskereskedelmi egységek életét, de hosszabb távon az egész belvárosi ingatlanpiacot átalakítaná, írja a Portfolio.

"Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete Budapest VII. kerület Károly körút- Király utca- Erzsébet körút- Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 0.00 és reggel 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?" - hangzik a helyi népszavazásra kiírt kérdés. Amennyiben az igen válaszok kerülnek többségbe, az a teljes Kazinczy utcát és a szomszédos utcák romkocsmáit is érinteni fogja.

Lenne felfordulás az ingatlanpiacon

Az esetleges korlátozás leghamarabb a kiskereskedelmi egységeknél éreztetheti hatását, az ott működő egységek ugyanis bevételük jelentős részét éppen az érintett időszakban termelik meg. Bár romkocsmák más kerületekben is vannak, közel sem akkora számban, mint a VII. kerület belső részein. Amennyiben éjfélkor az összes egységnek be kellene zárnia, az a buliturizmust is visszavetné, annak pozitív és negatív hatásaival együtt.

A turisták számának csökkenése tovább gyűrűzne az Airbnb piacára is, ami a lakáskiadással elérhető hozamokat is negatívan befolyásolná, aminek következtében befektetési szempontból már korántsem lenne akkora előnye a rövid távú turisztikai célú lakáskiadásnak a hosszabb távúval szemben.

Lakásvétel most? Jobb kivárni

Abban az esetben, ha valaki most tervez Airbnb célra lakást vásárolni, mindenképpen érdemes megvárnia a februári népszavazás eredményét, az ugyanis nagyban befolyásolhatja a terület jövőbeli lakáspiaci hozamait. A VII. kerület azon részén egyébként is az elmúlt négy év egyik legnagyobb lakásár-emelkedése ment végbe, így mostanra néhány kilométerrel kijjebb ugyanabból a pénzből kétszer akkora vagy két hasonló méretű lakást is tudunk vásárolni, ami hosszú távú lakáskiadásban gondolkodva már versenyképes opció lehet. 

A Portfolio azt mondja

Az eredetileg alternatív hasznosításként létrejött romkocsmákra mostanra szinte hungarikumként tekintenek a külföldi turisták, a város fejlődésével és a belváros felértékelődésével azonban elkerülhetetlen, hogy folytatódjon a terület funkcióváltása. Noha a belvárosban évek óta folyamatos a vita a helyi lakosok és a turisták érdekeiről, a mostani döntés rengeteg vállalkozó, befektető és a turizmusban érdekelt szereplő számára negatív hatásokkal járna, a kérdés, hogy a másik oldalon lenne-e, ami kompenzálja mindezt. A népszavazás érvényességére természetesen nincs garancia, mint ahogy az igenek többségére sem.

(Portfolio, 2018. január 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.