autórengeteg₪márkazuhatag

2018 autója egy Volvo

Ja, a győztes a Volvo XC40. 

A Genfi Autószalon felvezetéseként március 5-én kihirdették, hogy melyik új modell lett az Év autója 2018-ban. A győztes a Volvo XC40 lett, a szabadidő-autót gyakorlatilag megszorítani sem tudták a riválisok. Harc csak a második helyért folyt, ez végül a Seat Ibizáé lett, írja az Origo.

A kisautókat a Seat Ibiza és a Citroën C3 Aircross képviselte, kakukktojásnak meg ott volt a Kia Stinger, amely Európában (még) alig ismert modell, az újságírók által is kellemes meglepetésnek nevezett sporktupéval a hátsókerék-hajtású prémiumautóknak állítanának konkurenciát.

A versenyfutás szorosnak ígérkezett, a győztes végül - egészen simán - a Volvo XC40 lett. Íme a végeredmény:

A németek nagy hátszelet adtak az 5-ös BMW-nek, de ez sem volt elég. Furcsa, hogy a svédeknél az Audi A8 volt a kedvenc, az Alfa pedig az olasz újságíróknál sem tudott nyerni.

Ja, a győztes

A XC40 az első Volvo, amely már az új fejlesztésű CMF platformra épül. Ezt a kis és kompakt méretű autók számára fejlesztették ki a kínai tulajdonossal, a Geelyvel közösen, később erre épül majd a teljes 40-es modellcsalád.

FORRÁS: VOLVO

Belül nagyon hasonlít az XC40 az XC60-ra és az XC90-re, a 12,3 colos műszerfal digitális és konfigurálható, a 9 colos központi érintőképernyőt pedig itt is állítva építették be. Számos ötletes megoldással javították a használhatóságot a svédek,az ülések alatt rekeszek várják az apró holmikat, a lábtérben pedig kihajtható kampók a zacskókat, az ajtózsebek extra nagyok a hangszórók áthelyezése miatt,a két első ülés között még egy kivehető szemetest is kialakítottak. A mobiltelefonokat egy speciális, indukciós töltésre képes dobozba kell tenni, az Apple CarPlay és az Android Auto kapcsolódás is alapáron jár.

A kezdeti motorkínálat 1,5 literes háromhengeres és kétliteres, négyhengeres turbómotorokból áll 150-250 lóerőig.Az olcsóbb változatok elöl hajtanak és manuális a váltójuk, az erősebb motorokhoz viszont széria a nyolcfokozatú automata váltó és a Haldex-rendszerű összkerékhajtás.

De mi is ez az egész

Az európai Év autója díjat hét autós szaklap, az Auto (Olaszország), az Autopista (Spanyolország), az Autovisie (Hollandia), az Autocar (Nagy-Britannia), a Vi Bilägare (Svédország), a L'Automobile és a Stern (Németország) szerkesztősége ítélte oda először 1963-ban. Az első, '64-es modellévű nyertes a Rover 2000 volt, a díj történelme során a legtöbb győzelmet a Fiat (9), a Renault (6) és a Ford (5) márka gyűjtötte be. Jelenleg 23 országból 60 újságíró tagja a zsűrinek,Magyarországot Csikós Zsolt és Gajdán Miklós képviseli.

Minden évben olyan autók közül választanak, amelyek 12 hónapon belül jutottak piacra, és sokféle kritériumot mérlegelve (műszaki innováció, ár-érték arány, vezethetőség, környezetbarát működés, kényelem, praktikum) értékelik. Első lépésben 35 autóra szűkítik a listát, azután tovább szelektálnak.

A döntőbe jutott hét típus között minden zsűritag 25 pontot oszthatott szét, de egy autónak sem adhatott 10-nél többet. Ahhoz, hogy az újságírók véleményt alkossanak, nemcsak a nemzetközi premierek előtti menetpróbákon, hanem opcionálisan közös nemzetközi összehasonló teszteken (Tannis, Mortefontaine) is vezették az újdonságokat.

(Origo, 2018. március 5.)

 

2017 autója: a Peugeot

Az új SUV-ja, a 3008. Második az Alfa Romeo, harmadik a Mercedes lett.  ₪₪₪

A 2017 évi Genfi Autószalon megnyitása előtti napon hozták nyilvánosságra a zsűri értékelését az év autójáról. A hét döntős közé két kisautó, két kompakt szabadidő-autó, egy középkategóriás és két felső-középkategóriás prémiumautó jutott be, villanyautók és sportkocsik ezúttal nem jutottak szerephez. Sokan az Alfa Romeo Giuliát várták győztesnek, de a zsűri végül másképp döntött, számol be az eseményről az Origo.

Némi meglepetésre 2017-ben a Peugeot új SUV-ja, a 3008 lett az Év Autója Európában. A második helyen a győztesnek várt Alfa Romeo Giulia, a harmadikon a már majdnem önvezetőnek tekinthető Mercedes-Benz E-osztály végzett.

Spanyolország döntötte el a szavazást, a hat spanyol zsűritag összesen 29 ponttal adott többet a Peugeot-nak, mint az Alfának. 2014-ben, amikor a Peugeot 308 nyert, a spanyolok 39 ponttal adtak többet a francia kocsinak, mint a másodikként végzett BMW i3-nak. Az autós szakmában úgy tartják, a hatalmas büdzséből kifejlesztett Giulia és a rá épülő új modellek jelentik az Alfa Romeo utolsó esélyét arra, hogy ne jusson a nemrég kivéreztetett Lancia sorsára, ezért is sokan az olasz szedánt várták győztesnek.

A Peugeot 3008 az első SUV, ami Év Autója lett. Egyelőre csak fronthajtással kapható, de később lesz belőle összkerekes hibrid is. Az 58 európai szakújságíróból álló zsűri 21 tagja tette az első helyre a Peugeot-t, 19-en az Alfa Romeo Giuliát, 12-en a Mercedes E-osztályt látták a legjobbnak. Az Év Autója-díj történetében SUV-ra először, Peugeot modellre viszont immár ötödik alkalommal esett a választás, legutóbb a 3008-al közeli rokonságban lévő 308-as nyert. Elődjét, a 307-et 2002-ben, a 405-öt 1988-ban, az 504-et pedig 1969-ben választották az Év Autójának.

A 2017-es Év Autójának győzelmében a jól sikerült külső dizájn, a meglepően igényes belső, a magasan elhelyezett, 12,3 colos digitális műszerfal és az apró kormánykerék is szerepet játszhatott. Európában már több mint 100 ezer megrendelés érkezett a sochaux-i üzemben készülő modellre.

A magas és keskeny, ügyetlen arányokkal rendelkező, fura lámpájú, 2009-ben bemutatott első generációs Peugeot 3008 félúton volt az egyterűek és a szabadidő-autók között. Még a gyártója se tudta eldönteni, melyik kategóriába tartozik, ezért a crossover jelzőt aggatták rá. Arról volt nevezetes, hogy benne mutatkozott be a PSA dízel-hibrid hajtása, a HYbrid4, amelyben az első kerekeket egy robotváltóra kapcsolt dízelmotor, a hátsót egy villanymotor hajtotta hol együtt, hol pedig külön-külön. A Peugeot azóta már felhagyott a túlbonyolított és drága hibrid rendszer gyártásával, és a 3008-at is egy más koncepció szerint tervezett új generációval váltotta le 2016-ban, ami már nem öszvérmodell, hanem ízig-vérig SUV, vagyis terepjárós jegyekkel rendelkező, magas építésű családi autó. A váltás bejött a Peugeot-nak, amit a díjon kívül a szakma és a közönség lelkes fogadtatása is bizonyít. Egyébként a 2017-es Év Autója díjon kívül még 20 másik, kisebb jelentőségű díjat is bezsebelt korábban a 3008.

A legjobb évében, 2001-ben még 200 ezer autót adott el, de ahogy a modellpalettája kiöregedett, ez a szám fokozatosan 60 ezerre csökkent. Összehasonlításképp, a német prémiumgyártók (Audi, BMW, Mercedes) évek óta eladási rekordokat döntögetnek, jelenleg mindhárman évi mintegy kétmillió autónál tartanak.

Az Év Autója címre nagy esélyesnek tartott Giulia alapjául szolgáló hátsó- és összkerék-meghajtású Giorgio platformot egymilliárd dollárból fejlesztették ki, erre épül még a 2016 novemberében bemutatott Stelvio szabadidő-autó is. Mindkét autót egy vadonatúj, hipermodern gyárban készítik az olaszországi Cassinóban. Kombit egyelőre nem terveznek a Giuliából, helyette a Stelvio SUV-t ajánlják. Ebből is látszik, hogy az amerikai piacra összpontosítanak, ahová ezzel a modellel tér vissza az Alfa.

A jövőben még több Alfa Romeo modell, így az 5-ös BMW méretű limuzin megkapja majd a padlólemezt, sőt, Maserati, Jeep, és Dodge modellek is használhatják. 2021-ig egyébként 9 új Alfa Romeo modell jelenik majd meg az ígéretek szerint, köztük több szabadidő-autó is. Fontos lenne, hogy az Alfa Romeo a világ legnagyobb autópiacán, Kínában is megvesse a lábát. Az Egyesült Államokba idén térnek vissza három modellel.

Az új Mercedes-Benz E-osztály (W213) technikája még az S-osztályét is felülmúlja. Ez az első autó, amelynek kormánykerekén érintésérzékeny vezérlő gombokat alakítottak ki. Ezek egy okostelefon felületéhez hasonlóan reagálnak a hosszanti vagy függőleges húzásokra, lehetővé téve a vezető számára a teljes infotainment rendszer használatát. A műszerfalon két szélesvásznú képernyő található. A kocsi kétliteres, 194 lóerős dízelmotorja jelenleg a legfejlettebb gázolajos erőforrásnak számít.

A Drive Pilot rendszerrel a Mercedes-Benz újabb lépést tett az autonóm közlekedéshez vezető úton. A távolságtartó rendszer autópályákon és országutakon nem csupán a megfelelő követési távolságot képes automatikusan tartani, hanem első ízben követni is képes az elöl haladó járművet, egészen 210 km/h sebességig. A funkció nem csupán a fékezésektől és gyorsításoktól kíméli meg a vezetőt, de a sávtartásban és kanyarodáskor is segíti, sőt, előzni is képes. Az E-osztály akár távirányítással is leparkolható egy mobiltelefon segítségével.

Az európai Év autója díjat egyébként hét autós szaklap, az Auto (Olaszország), az Autopista (Spanyolország), az Autovisie (Hollandia), az Autocar (Nagy-Britannia), a Vi Bilägare (Svédország), a L'Automobile és a Stern (Németország) szerkesztősége ítélte oda először 1963-ban. Az első, '64-es modellévű nyertes a Rover 2000 volt, a díj történelmes során a legtöbb győzelmet a Fiat (9), a Renault (6) és a Ford (5) márka gyűjtötte be. Jelenleg 22 országból 58 újságíró tagja a zsűrinek, Magyarországot Csikós Zsolt és Gajdán Miklós képviseli. Minden évben olyan autók közül választanak, amelyek 12 hónapon belül jutottak piacra, és sokféle kritériumot mérlegelve (műszaki innováció, ár-érték arány, vezethetőség, környezetbarát működés, kényelem, praktikum) értékelik. Első lépésben 35 autóra szűkítik a listát, aztán tovább választanak.

Az összes típus részletes teszteken vizsgázik, mielőtt az újságírók leadnák szavazataikat. A döntőbe jutott hét típus között minden zsűritag 25 pontot oszthat szét, de egy autónak sem adhat 10-nél többet. Ahhoz, hogy az újságírók véleményt alkossanak, nemcsak a nemzetközi premierek előtti menetpróbákon, hanem opcionálisan közös nemzetközi összehasonló teszteken (Tannis, Mortefontaine) is vezetik az újdonságokat.

(Origo, 2017. március 6., fotó: Hirling Bálint, Polyák Attila Origo, Alfa Romeo)

2016 autója: az Astra

Volvo és Mazda a dobogón.

Az 1964-ben alapított európai Év autója 2016 helyezettjei az 58 tagú nemzetközi zsűri döntése alapján:

Opel Astra 309 pont
Volvo XC90 294 pont
Mazda MX5 202 pont
Audi A4 189 pont
Jaguar XE 163 pont
Skoda Superb 147 pont
BMW 7-es sorozat 143 pont.
(Portfolio, 2016. február 29.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.