blokkk.com │                                    butik pórázon » bírságáradat │                                   hírkirakattmustra │           

 

 

Gyógyszerkartell: átárazták a betegeket

Kartelleztek a gyógyszer nagykereskedők. A GVH 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki.

                                                                                                                                                     blokkk.com

Jogsértést követett el három gyógyszer-nagykereskedő - két tanácsadó vállalkozás - közreműködésével. A gyógyszer nagykereskedők átrázták a közbeszerzési pályázat kiíróit, mert áraikat egyeztették ajánlataik benyújtása előtt, és felosztották a piacot egymás között. A jogsértésért közel 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzet tudósítása szerint.


Évente ötmilliárd forint értékben írt ki gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára a Budapesti Egészségközpont Zrt., még 2011. novemberében. A gyógyszerek és infúziós oldatok szállítására irányuló pályázatban külső szakértőként vett részt a jelenleg végelszámolás alatt álló PharmAudit Kft., amely tulajdonképpen a kiírásra jelentkező gyógyszernagykerek összejátszását szervezte meg a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. közreműködésével.

A most megbüntetett gyógyszernagykerek – az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Zrt.és a Teva Gyógyszergyár Zrt. – a pályázati kiírás módosítását közösen érték el úgy, hogy annak feltételeit csak ők teljesíthessék, emiatt pedig a keretmegállapodásos közbeszerzési eljáráson csak ők tudtak indulni. A GVH azért csapott le, mert bizonyítható volt, hogy a kiírást a nagykerek érdekei szerint csinálták meg.

A feltárt háttér-megállapodás tulajdonképpen azt eredményezte, hogy a kartelltagok a többi potenciális pályázót, így más gyógyszergyárakat távol tudták tartani a tendertől, a PharmAudit Kft. koordinálásával pedig fel tudták osztani egymás között a tizenkét fővárosi kórház számára kiírt pályázatban meghatározott 919 hatóanyagot annak érdekében, hogy mindannyian az általuk megfelelőnek tartott arányban legyenek a tender nyertesei.

A versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy a három gyógyszernagyker, valamint a két tanácsadó vállalat a gazdasági verseny korlátozásával komplex és folyamatos jogsértést követett el a közbeszerzésen, hiszen eleve befolyásolták a közbeszerzési kiírást, az ajánlati áraikat egymásra tekintettel határozták meg még ajánlatuk benyújtása előtt. Mindezért a három gyógyszernagyker egyenként csaknem 800 millió forintos, a Medazin 66 milliós, a végelszámolás alatt álló PharmAudit pedig 12 ezer forintos büntetést kapott.

A versenyfelügyeleti eljárás azt követően indult, hogy a versenyhivatal 2013. tavaszán előzetes értesítés nélkül, rajtaütésszerűen tartott helyszíni vizsgálatot a kartelltagok székhelyén és telephelyén. A hatóság az ekkor birtokba vett okiratokat használta fel bizonyítékként, amit tanúvallomásokkal – köztük védett tanúkéval –, mobiltelefon-cellainformációkkal és egyéb dokumentumokkal egészített ki. Az árrögzítés és a piacfelosztás, a közbeszerzési kartellek a legsúlyosabb versenyjogsértésnek minősülnek egyébként.

 

Kérdés persze a blokkk.com szerint, mit csináltak a pályázat kiírói, hiszen nem világos, hogy lehetett a kiírás feltételeit befolyásolni. Nem szólnak híradások arról, hogy ezt vizsgálta-e valaki.

(Magyar Nemzet, 2015. szeptember 15.)

 
 

blokkk.com      » blokkk.com nyitóoldal     » butik pórázon    » f » blokkk.com