blokkk.com kirakat pórázon - leleményvilág                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

A mérleggel csalnak a boltosok, ha már a pénztárgéppel nem megy

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzései szerint a mérleggel is sokat csalnak.

                                                                                                                                                   blokkk.com

A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a boltokban egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt. A tapasztalatok szerint leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg.


A többletszámolás oka a legtöbb esetben az volt, hogy a mérést végző alkalmazottak a termék tömegébe a csomagolóanyagot is belemérték. Ez pedig szabálytalan, az a kereskedő, aki így jár el, megtéveszti a vásárlókat. Szintén jogsértő, amikor a valódi mennyiségnél azért mutat többet a mérleg, mert az pontatlanul van beállítva. Volt, hogy kisebb súlypótló eszközzel trükköztek az üzletben, vagy a méréshez manipulált súlyt használtak. Előfordult az is, hogy a méréshez használt súly aljára tettek egy érmét, amely miatt már nem a valós mennyiséget mutatta a műszer. De arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, hogy másként billenjen, az így mért mennyiség sem valós.


Az úgynevezett tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál minden esetben vizsgálták az ellenőrök a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét is, így ki is derült, hogy több száz üzletben a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már lejárt. A legtöbb ilyen szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordult elő. A szabálytalanság oka ugyanakkor sok esetben az, hogy nem is tudták a vállalkozók: a mérlegeket 2 évente hitelesíttetni kell. Volt olyan mérleg, amelynek a hitelesítése az ellenőrzés idején már 5 éve lejárt.


A fogyasztóvédelmi hatóság azt javasolja a vásárlóknak, hogy ha hasonlókat tapasztalnak, rögtön szóljanak az eladónak. Kérjék meg arra, hogy a mérleget nullázza le, miután a csomagolóanyagot rátette, vagy szólítsák fel a kereskedőt, hogy az előírásoknak megfelelően a mérést a vásárlók számára is jól látható helyen végezze el.

(Forrás: MTI, 2015. május 5.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: kirakat pórázon

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________