blokkk.com kirakat pórázon - bírságtenger                                          HíRKIRAKATTMUSTRA

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Odavágott megint egyet a GVH az Auchannak

Egy milliárd után aprópénz az 56 millió forint bírság, mert csalfa volt az ár-összehasonlító reklámja.

                                                                                                                                                   blokkk.com

A Gazdasági Versenyhivatal jogsértőnek ítélte meg az Auchan Magyarország Kft. több ár-összehasonlításokat tartalmazó reklámját, mert azok nem tárgyilagosan tüntették fel az árkülönbségeket. Az áruházakban kihelyezett összehasonlításokkal az Auchan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot is folytatott, mert megsértette a szakmai gondosság követelményét. A jogsértés elkövetéséért 56 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH szerint több hibát is vétett az Auchan, így megsértette az ellenőrizhetőség, valamint a tárgyilagos összehasonlítás követelményét, 2012. júniusától 2014. júniusáig az egyes Auchan áruházakban kihelyezett különböző, saját és versenytársi blokkokat, továbbá az árelőnyöket megjelenítő ár-összehasonlító reklámtábláival. Az összehasonlított két termékkosár ugyanis egyebek között eltérő darabszámú terméket tartalmazott, az összehasonlított termékek nem voltak igazolhatóan azonosak, a kosárban pedig az egyik termék akciós, míg a másik alapáras volt.


Az áruház nem dolgozta ki sem az ár-összehasonlításra vonatkozó stratégiáját, sem az ellenőrzési, vagy igazolási mechanizmusokat az áruházakban kihelyezett ár-összehasonlító reklámok közzétételekor, valamint nem tartotta be a saját maga rendszerét sem a kihelyezett tábláival, így sérült a szakmai gondosság követelménye.


Megsértette az Auchan a tárgyilagos összehasonlítás követelményét a 2013. novemberétől 2014. júliusáig közzétett ár-, valamint árszínvonal-összehasonlítást tartalmazó televíziós és rádiós reklámjaiban is, mert a fogyasztók nem kaptak objektív képet az árszínvonalak különbségéről („a termékkosár a felmért Tescokban X%-kal, az Intersparokban Y%-kal került többe, mint az Auchanban” üzenetekkel) az összehasonlításokat megalapozó felmérések aggályos módszertana miatt.
 

A GVH a bírság kiszabásakor az összehasonlító bevásárlókosár megjelenítése, valamint a tévé- és rádióreklámok költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat hosszú ideig tartott, a kiterjedt kommunikáció széles fogyasztói kört ért el. Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy az Auchan feltárta a hiányosságok egy részét nyilatkozataiban, egyes nyilatkozatai hátrányára szóltak, valamint az Auchan igyekezett javítani a hibákon a vizsgált időszakban kialakított belső rendszerével. A reklámok egyébként alkalmasak lehettek árverseny generálására az érintett piacon, a reklámokkal szemben támasztott kifogások ellenére.
(GVH, 2015. május 22.)
 

A GVH buzgólkodik: kiküldik az Auchant az óráról?

Nem aprópénz az egymilliárdos bírság, a Spar ugyanezért 2012-ben 50 milliót kapott.

Bizonyára véletlen egybeesés, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága március 24-én vitatja meg a Gazdasági Versenyhivatal jelentését korábbi tevékenységéről. Egy nappal korábban röppent fel a hír, hogy a GVH megbírságolta az Auchan hipermarket láncot, aki egyébként két évvel ezelőtt elhalászta ki tudja kinek az orra elől a Cora áruházait, amit 2011. végén jelentettek be, az adásvétel pedig 2012-ben meg is történt. De hát bizonyára az is véletlen, hogy a GVH 2012-ben kezdte vizsgálni az Auchan piaci magatartását. A GVH mindenesetre megkönnyítette az országgyűlési beszámolóinak elfogadását, ami természetesen a véletlen műve, ráadásul gyarlóság ilyet feltételezni.

 

A GVH döntése szerint az Auchan megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, azért, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe. A GVH vizsgálata szerint az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között, tehát nyolc és fél év alatt a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében. A GVH azonban nem azonosított olyan szolgáltatást, amelynek ellentételezésére szolgálhatott volna az utólagos árkedvezmény-támogatás, annak semmiféle teljesítményösztönző funkciója nem volt, tehát az gyakorlatilag - elnevezésétől eltérően - díjként működött.

 

A GVH versenytanácsa március 20-i keltezésű, 43 oldalas határozatának nyilvános változata itt bogarászható, a március 23-i sajtóközlemény pedig itt olvasható teljes terjedelmében.

 

De hát mit is mond a kereskedelmi törvény? A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 7.§ (3) bekezdése alapján a jelentős piaci erő eleve fennáll a beszállítóval szemben, ha az adott cég, cégcsoport, vagy beszerzési szövetség vállalkozásainak nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. A 7.§ (4) bekezdése szerint akkor is fennáll a kereskedő jelentős piaci ereje, ha a piac sajátosságai, valamint tevékenysége alapján a kereskedő a beszállítóval szemben egyoldalúan előnyös alkuhelyzetben van.

 

Igaz ugyanakkor, hogy önmagában a jelentős piaci erő még egyáltalán nem vétség, a bajok akkor kezdődnek, ha a kereskedő ezzel visszaél. Visszaélésnek minősül egyebek mellett a beszállítóval szemben indokolatlan üzleti feltételek előírása, különösen a legkedvezőbb feltételek alkalmazásának kikötése, ennek visszamenőleges érvényesítése, annak előírása, hogy azonos időszakra adott termékre csak az adott kereskedőnek biztosítson akciót, valamint a kereskedő védjegyével vagy márkanevén árusított termék gyártásának előírása a beszállító számára a beszállító bármely termékének forgalmazása érdekében. Tilos a különféle, különösen a kereskedő beszállítóinak listájára, vagy árukészletébe való bekerülésért, vagy más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásokért fizetendő díjak egyoldalú felszámítása a beszállítónak. Ezekben az esetekben elsősorban az egyoldalú feltételek előírása minősül vétségnek, továbbá az, amikor a beszállító nem kap a pénzéért ellenszolgáltatást.

 

Csak érdekességképpen, ha már a GVH nyilvánosságra hozta, érdemes egy pillantást vetni azokra, akik esetében az eljáró versenytanács 2014. szeptember 10-én végzésével engedélyezte az Auchan Magyarország Kft. számára, hogy meghatalmazott ügyvédje útján betekintsen egyes beszállítók iratanyagába (azonban az így megismert iratok tartalmát nem tárhatja fel az ügyfelének): Akzo Nobel Coatings Zrt., Basys Magyarország Kft., BSH Háztartási Készülék Kereskedelmi Kft., Colgate-Palmolive Magyarország Kft., Evolution Kft., GlaxoSmithKline Gyógyszer- és Egészségvédelmi Termékek Kft., HERBÁRIA Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt., Johnson & Johnson Kft., Lapker Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Naturprodukt Ipari-Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Orion Elektronikai Kft., Philips Magyarország Kft., Samsung Electronics Magyar Zrt., SCA Hygiene Products Kft., S.C. Johnson Kft., Söke Hungária Kft., VAJDA-PAPÍR Kft., akik persze csak egy részét jelentik a beszállítóknak.

 

Az Auchan persze nem hagyja annyiban, az 1.061.300.000 forint bírság kivetésével szemben bírósághoz fordul. Szabott már ki a GVH egyébként milliárdos bírságokat, a legnagyobb vétségek pedig kartell ügyek voltak, tehát több vállalkozás osztozott rajta.
(GVH, 2015. március 23.)
 

 
 

blokkk.com Vissza: blokkk.com nyitóoldal Vissza: kirakat pórázon

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________