blokkk.com                                            │ butik pórázon » leleménypult │                                            │ hírkirakattmustra │         

 

Alkoholvadászatot tartott a NÉBIH

Két krimót bezártak, de csak egy kicsit, amíg a hibáikat ki nem javították.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Csaknem 100 budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizték még augusztusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt két vendéglátóhely tevékenységét függesztették fel ideiglenesen.

A főváros tíz kerületében egy nap alatt 86 felügyelő ellenőrizte a részben kockázatelemzéssel, részben véletlenszerűen kiválasztott vendéglátó egységeket. Az ellenőrzések során 195 terméknél végeztek nyomon követési vizsgálatot, 184 terméket pedig a laboratóriumban is megvizsgáltak. A cél az ismeretlen eredetű, valamint a hamisított alkoholos italok és borászati termékek forgalmazásának megakadályozása volt. A nyomon követés ellenőrzése azt jelenti, kideríthető-e ebben az esetben az italféleség származása, kitől szerezte be a vendéglátós az innivalót.

Az ellenőrzések egyik tapasztalata, hogy csaknem 30 termék beszerzéséről a vállalkozások nem rendelkeztek igazolással, ezeket a nyomon nem követhető italokat zárolták is az ellenőrök. A laboratóriumban megvizsgált tételekből 16 borászati termék nem felelt meg az előírásoknak, további egy gyümölcsbornál, 9 pálinkánál és egy vodkánál mutattak ki analitikai problémát a laborvizsgálatok. Az eljárás 27 ügyben még tart.

 

Jellemzően kis- és középvállalkozásokat ellenőriztek, az elsődleges cél pedig nem a büntetés, hanem a hibák javítása volt. Ezért 33 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök (kis- és középvállalkozás egyébként nem is büntethető ellenőrzéskor első alkalommal, néhány súlyos vétséget leszámítva). Négy ügyben minőségvédelmi, kettőnél pedig eljárási bírság várható, ezek megállapítása folyamatban van.

A Nébih korábban egy budapesti belvárosi vendéglátó egységben tartott ellenőrzést, ahol a forgalmazott 18 alkoholos italból kettő hamisított volt, 16 terméknél pedig a nyomon követést nem tudták igazolni. Tavasszal a Balaton környékén tartott borászati üzemellenőrzések során négy üzem ideiglenes bezárását kellett elrendelni Veszprém megyében.

Az ágazat védelme érdekében egyébként a földművelésügyi tárca és a Nébih tervei között szerepel, hogy a borokhoz hasonlóan a pálinkák esetében is kötelező legyen a forgalomba hozatal előtti minősítés.

Jelenleg folyik az aszúszüret ellenőrzése, de a prémium éttermeknél is várható komplex, a termékek minőségére, a nyomon követhetőségre és a higiéniai feltételek teljesítésére kiterjedő vizsgálat.

(NÉBIH, 2016. október 25.)

 

 

blokkk.com │                                            butik pórázon │                                         f » blokkk.com │