blokkk.com                                               butik pórázon » leleménypult                                          hírkirakattmustra 

 

Nem szerencsés engedély nélkül játszani

A magyar adóhatóság lekapcsolt ezer külföldről indított szerencsejáték honlapot, ráadásul odasózott 1,7 milliárd forint bírságot. Most pereskedés van.

_________________________________________________________________blokkk.com

 

Komoly erőket mozgósít az adóhivatal az illegálisan működő on­line fogadóoldalak ellen. A Magyar Idők számolt be arról, hogy az utóbbi két és fél évben majdnem ezer határozatot hozott a hatóság a külföldi hátterű honlapok lekapcsolásáért, miközben kiszabott 1,7 milliárd forintnyi bírságot. Az érintett szerencsejáték-oldalak képviselői azonban sokszor nem hagyták annyiban a dolgot, a hazai bíróságok előtt már 160 per kezdődött meg.


Két és fél éve, 2014. közepe óta folytat küzdelmet - jogszabályi felhatalmazás alapján - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerencsejáték-felügyeleti részlege az idehaza engedély nélkül működő internetes sportfogadási és szerencsejáték-oldalakkal. Mint azt a Magyar Idők megtudta, ez idő alatt majdnem ezer tiltó határozatot adott ki a NAV. A döntések azt a célt szolgálták, hogy az oldalakat idehaza ne érhessék el a szerencsevadászok, a hatósági fellépés pedig - ahol sikeres volt - lényegében az adott honlap lekapcsolását eredményezte.

 

Az intézkedés magyarázata röviden összefoglalható: a hatályos jogi előírások szerint online sportfogadást csak a magyar állam tulajdonában álló Szerencsejáték Zrt. és a szintén állami Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. szervezhet, on­line kaszinójátékot pedig a honi kaszinók üzemeltethetnek. Így az összes többi, Magyarországon is elérhető, jellemzően külföldi cég illegális szerencsejáték-szervezést végez, így az ilyen honlapok a letiltás sorsára juthatnak.


Az internetes blokkolás azonban korántsem könnyű feladat, a virtuális térben megannyi módszer kínálkozik a hatósági akadályok kikerülésére. A NAV emiatt szemmel tartja, hogy a blokkolt játékoldalak a tiltás ideje alatt nem élednek-e újra, ha pedig igen, akkor ismételt hatósági eljárás jöhet. Az internetes fogadóoldalak ügyében ráadásul nem csak az elérhetetlenné tétel lehetősége adott. A NAV szerencsejáték-felügyeleti bírságot is kiszabhat, amit az utóbbi időben számos alkalommal meg is tett.

 

Két évvel ezelőtt, 2014-ben hetvenmillió forint büntetés befizetését írta elő a hatóság, majd 2015-ben további 670 milliós bírságról született meg a hivatali döntés az engedély nélküli játékoldalak ügyeiben. 2016-ban pedig már az egymilliárdot is túllépte az on­line fogadóoldalakra kiszabott bírságok együttes összege.


Az online sportfogadási piac jellemzőivel az utóbbi időben azonban a magyar igazságszolgáltatásnak is meg kellett ismerkednie, több érintett honlap üzemeltetője ugyanis a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta az adóhatóság határozatát. A NAV információi szerint eddig több mint 160 per vette kezdetét. A bíróság néhány esetben már ki is hirdette döntését: az ítéletek egy része a hivatal pernyertességét mondta ki, más esetekben pedig - eljárásjogi kérdések miatt - új vizsgálat lefolytatására kötelezték a hatóságot.

(Magyar Idők, 2017. január 26.)

 

 

blokkk.com                                             butik pórázon                                            f blokkk.com