blokkk.com                                        │ butik pórázon » piacregula │                                                │ hírkirakattmustra │         

 

A románoknál már csak 19% az áfa

Az élelmiszerek áfája már 2015. közepe óta 9%.

____________________________________________blokkk.com

 

Romániában újabb egy százalékponttal, 20-ról 19 százalékra csökkent 2017. január 1-től az általános forgalmi adó, eltörölték az ipari létesítmények egyszázalékos különadóját, továbbá az üzemanyagra három éve kivetett pótlólagos jövedéki adót.

Romániában 2010-ben a gazdasági válság miatt emelték 19-ről 24 százalékra az áfát. 2015-ben arról döntött a bukaresti parlament, hogy két lépcsőben térnek vissza az eredeti szintre: ennek nyomán 2016-tól 20 százalékra, 2017. január elsejétől pedig 19 százalékra csökkent az áfa Romániában.

Az áfacsökkentésre vonatkozó döntést még a korábbi kormány hozta meg, a jelenlegi szakértői kormány pedig végül - némi vita után - nem kezdeményezte módosítani az új adótörvényt.


Az economica.net gazdasági portál számítása szerint az 1 százalékpontos áfacsökkentés 1,8 milliárd lejes (123 milliárd forint) bevételkiesést jelent a román költségvetésnek. Az ipari létesítmények különadójából 1,6 milliárd lej, az üzemanyagra kivetett literenként hét eurócentes pótlólagos jövedéki adóból pedig 30 millió lej folyt be az utolsó költségvetési évben.


A kieső adóbevételek a 2017-ben várható román GDP 0,4 százalékára rúgnak, olyan körülmények között, amikor - a 2016-ban életbe léptetett 4 százalékpontos áfacsökkentés és a közalkalmazotti béremelések miatt - már a tavalyi költségvetést is 2,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal tervezték meg Romániában. A legutóbbi álasztások nyomán megalakult új kormány a 2017-es költségvetést várhatóan január végén fogadtathatja el a parlamenttel.

(Világgazdaság, 2017. január 1.)

 

Áfacsökkentés: románok után a szlovákok is

A szlovákok megfelezik egyes alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsát.

_____________________________________________________blokkk.com

 

2016. januárjától az eddigi 20 százalékról 10 százalékra csökken több alapélelmiszer áfája Szlovákiában, az erre vonatkozó törvényt már jóvá is hagyta a pozsonyi törvényhozás. Az adócsökkentés az alapélelmiszerek meghatározott körére, kizárólag a friss élelmiszerekre vonatkozik, így egyelőre a pékáruk, a tej-, valamint a hústermékek egy részének áfája lesz kisebb.

Az intézkedéstől a kormány az alapélelmiszerek kiskereskedelmi árának csökkentését reméli, de azt is, hogy ennek következményeként az érintett áruk elérhetőbbé válnak. Az élelmiszeráfa-csökkentést a kormányzat saját indoklása szerint azért korlátozta kizárólag a friss élelmiszerekre, hogy azzal elsődlegesen a hazai termelőknek segítsen.

A 10 százalékos áfa bevezetésének részleteit, pontosan azt, hogy mely termékekre vonatkozik majd, rendeletekkel szabályozták. Ez azt is jelenti, hogy az érintett áruk körét bármikor bővíthetik, vagy szűkíthetik a törvényszabta kereteken belül. Az alacsonyabb adókulcs egyelőre a tej- és pékipari termékek közül csupán a kenyérre, a tejre és a vajra vonatkozik, a húsfélék közül pedig a friss és a hűtött szarvasmarha-, a sertés-, a kecske- és juh-, a nyúl- és baromfihúsra, valamint az élő és hűtött édesvízi halakra.

(Magyar Nemzet, 2015. október 1.)

 

Na, a románok áfában beelőztek

2015. június 1-től 9% az élelmiszerek általános forgalmi adója, vasárnap máris érdemes átrándulni.

____________________________________________________________________blokkk.com

 

Hatályba lépett Romániában június 1-én a csökkentett áfakulcs kiterjesztéséről szóló kormányrendelet, így már nem csak a kenyér, hanem valamennyi élelmiszer esetében 9 százalékos áfakulcsot kell alkalmazniuk a gyártó és forgalmazó cégeknek.


A többi termék - iparcikkek - általános forgalmi adóját 2016. január elsejétől tervezi a mostani 24-ről 20 százalékra csökkenteni a román kormány, ehhez azonban a parlamentnek még júniusban, fél évvel a hatályba lépése előtt el kell fogadnia az előírást tartalmazó új adótörvénykönyvet.


A csökkentett áfakulcs kiterjesztésétől 12 százalék körüli árcsökkenést várnak az élelmiszerpiacon. A 9 százalékos áfakulcsot alkalmazzák Romániában június 1-től az alkoholmentes italokra és minden olyan élő állatra, valamint növényre, amelyet az élelmiszeripar hasznosít.

 

A határmentén élő magyaroknak érdemes lesz körülnézni a szomszéd ország élelmiszer áruházaiban, hiszen a tetemes áfa-kulcs különbség miatt sok minden olcsóbb lehet odaát, nem csak vasárnap, hanem minden nap.

(Népszabadság, 2015. június 1.)

 

Megrázó élmény Japánban: 5%-ról 8%-ra emelték az áfát

Vissza is esett a szupermarketek forgalma, úgy látszik, a japán vásárló nem szereti az áremelkedést.

De mi lesz akkor, amikor októberben már 10% lesz az áfa?

____________________________________________________________________blokkk.com

 

Japánban még 2014. áprilisában 5-ról 8%-ra emelték az általános forgalmi adót. Az adóemelésnek ugyanakkor még nincs vége, mivel 2015. októberétől már 10% áfát kell kipengetniük a japán vásárlóknak, minderről még 2012-ben döntöttek.

 

A 2015. márciusi adatok jó nagy visszaesést mutatnak a vásárlásokban, mivel közel 9%-kal százalékkal esett vissza egy év alatt a szupermarketek értékesítése a világ harmadik legnagyobb gazdaságában, Japánban, az egy évvel korábbihoz képest. A márciusi adat még pont az áfaemelés előtti időszakra vonatkozó bázishoz viszonyít.

A 2014. áprilisi áfaemelés még a gazdaságnak egy nagyon törékeny állapotában lett bevezetve. Úgy tűnik, hogy ez a 3 százalékpontnyi emelés arányaiban sok volt a japán vásárlóknak, mivel a fogyasztás látványosan visszaesett ezt követően, így a távol-keleti ország megsínylette ezt a gazdaságpolitikai húzást.

A szupermarketek értékesítési volumene egyébként a 8%-os áfa-kulcs bevezetése előtti időszakban, 2014. márciusában 9%-kal nőtt, tehát ehhez képest nagyot fordult a kocka.

Japánban ráadásul a gazdaság egésze is bukott egyet, 2014. utolsó negyedévében is mindössze 0,4 százalékkal tudott csak bővülni.

 

(Forrás: Portfolio.hu, 2015. április 21.)

 

 

blokkk.com │                                           butik pórázon │                                           f » blokkk.com │