blokkk.com                                             │ butik pórázon » bírságáradat │                                               │ hírkirakattmustra │         

 

Az AAA nem piacelső

A GVH szerint azt bizonyítani is kell, a vásárlót pedig a cserelehetőséggel sem lehet megtéveszteni.

__________________________________________________________________blokkk.com

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Autocentrum AAA AUTO Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mivel bizonyítatlan piacelsőségi állításokat jelenített meg az autókereskedésről, valamint megtévesztő szlogennel reklámozta hétnapos cserelehetőségét. A GVH a jogsértésért 15 millió forint bírságot szabott ki az Autocentrum AAA AUTO Kft.-re, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

A GVH vizsgálatában megállapította, hogy az Autocentrum AAA AUTO Kft. megalapozatlanul használta a következő reklámállításokat 2014. májusától honlapján, a szórólapokon, a direkt marketing levélben és a sajtóhirdetésekben:
- Magyarországon és Közép-Kelet Európában az Autocentrum AAA AUTO Kft. a legnagyobb használtautó-kereskedés, amelynél az érdeklődő egy helyen a legtöbb autó közül választhat;
- indoklás, kérdések nélkül hét napos cserejogot biztosít a használt autókra.


A GVH nem fogadta el a piacelsőségi állítások alátámasztására benyújtott tanulmányt bizonyítékként, mert a tanulmány sem tartalmában, sem formájában nem felelt meg a vizsgált állításoknál elvárt igazolási kötelezettségeknek. A felmérés ideje, módszertana ismeretlen, feltételezései pedig nem feleltek meg a kereskedelmi gyakorlatnak, ráadásul a tanulmány nem az Autocentrum AAA AUTO Kft.-re, annak piaci jelentőségére, hanem egyes európai országok használtautó-piaci viszonyairól szól.

A GVH a hét napos cserejogról szóló tájékoztatásról megállapította, hogy egyértelműen azt az üzenetet közvetíti a fogyasztónak, hogy az teljes körű, az Autocentrum AAA AUTO Kft. a cserejogot pedig általánosan, valamennyi gépjármű esetében biztosítja, annak ellenére, hogy  cserejog gyakorlásának számos előfeltétele volt.

A GVH az Autocentrum AAA AUTO Kft.-re kirótt bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és sok fogyasztót ért el a cég reklámjaival. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor, hogy a vállalkozás elismerte mulasztását a cserejoggal kapcsolatos reklámjaiban. A cég segítette a GVH Versenytanácsának munkáját együttműködésével a vizsgálatban. A GVH felhívta a figyelmet arra, hogy állításaik igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek alátámasztják azok valóságtartalmát. A vállalkozásoknak rendelkezniük kell e bizonyítékokkal már reklámjaik közzététele előtt, hosszabb kampány esetén pedig külön figyelniük kell az esetleges változások lehetőségére is.

(GVH, 2016. január 22.)

 
 

blokkk.com │                                                  butik pórázon │                                          f » blokkk.com │