blokkk.com               │ butik pórázon » vásárlók utcája │                      │ hírkirakattmustra │          

 

 

Fogyasztóvédelmi referens: marad a gittegylet

Először kihúzták, végül visszarakták a fogyasztóvédelmi referenst az adminisztráció csökkentéséről szóló törvényjavaslatban, melyet az Országgyűlés végül november 17-én elfogadott. Rá is tettek egy lapáttal: erősíteni kell az alkalmazott fogyasztóvédelmi szemléletét és el kell mélyíteni a fogyasztóvédelmi ismereteket.

                                                                                                                                                                             blokkk.com

Feltehetően senki sem tudja a szakmabelieken kívül, mi is az a fogyasztóvédelmi referens. Vigasztalásul: a szakmabeli vállalkozások sem értik igazán, hogy minek kell, de természetesen végrehajtják a jog diktátumát. Még 2013-ban döntött az Országgyűlés arról, hogy a nagy áruházláncoknál (akik nem kis- és középvállalkozások) kötelező a fogyasztóvédelmi referens alkalmazása. Egy darab persze kevés lett volna, ezért minden olyan megyében kötelező egy fő fogyasztóvédelmi referens alkalmazása, ahol áruháza van a láncnak. A legnagyobbaknál ez összesen húsz főt jelent.

 

Természetesen a fogyasztóvédelmi törvény feladatot is szab a fogyasztóvédelmi referensnek, ezek ma a következők:  a vállalkozás fogyasztókat érintő tevékenységének figyelemmel kísérése, az alkalmazottak részére fogyasztóvédelmi tárgyú oktatás, képzés szervezése, továbbá kapcsolatot tart a fogyasztóvédelmi hatósággal, békéltető testületekkel, valamint a fogyasztóvédelmi feladatokat is ellátó állami szervekkel. Ebben a legszebb szelet az áruházak fogyasztóvédelmi tevékenységének figyelemmel kísérése, aminek részleteit sűrű homály fedi. Ezeket a feladatokat egyébként minden nagy áruházlánc korábban is ellátta, hiszen az alkalmazottakat oktatja (még ha ez nem is látszik mindig, de papír van róla, az biztos), ráadásul senki sem próbálná meg a kapcsolattartás mellőzését a hatóságokkal.

 

A fogyasztóvédelmi referenst oktatni is kell, ha nincs megfelelő bizonyítványa, természetesen pénzért, de csak olyan intézmény oktathat, akinek ezt a fogyasztóvédelmi hatóság jóváhagyja. Ki is alakult az oktatók új hálózata.

 

Erősíteni kell a szemléletet és el kell mélyíteni az ismeretet

Az Országgyűlés friss döntése alapján a közigazgatási adminisztráció csökkentését célzó törvény tartalmazza a változásokat. Megmarad a fogyasztóvédelmi referens kötelező intézménye, de nem egészen úgy, ahogy volt. A referens feladataira vonatkozó pontosításoknak ugyanakkor az égvilágon semmi értelme.

 

Először is a módosítás újdonságként kimondaná, hogy a fogyasztóvédelmi referens feladata olyan oktatás szervezése, mely elősegíti az alkalmazottak fogyasztóvédelmi szemléletének erősítését: arra azért bizonyára sokan kíváncsiak lennének, hogy ennek mi lesz a módja az oktatásban. Ráadásul annak az oktatásnak, amit a fogyasztóvédelmi referens szervez, az alkalmazottak fogyasztóvédelmi szabályismeretét is el kell mélyíteni. Úgy látszik, az oktatás egyszerű szervezése, mint feladat, valamiért kevésnek bizonyult. Igaz, hogy utoljára a népek barátságát kellett elmélyíteni, de hát az már régen volt, viszont emlékeztetőül: a boltos és a vásárló együtt alkotja a népet.

 

Egy kis apróság az oktatásban: a képzés kizárólag "jelenléti képzés" keretében végezhető. Tehát ott kell ülni. Az írásbeli vizsga pedig 180 percig tart majd (az annyi, mint három óra). Ez azért nem kevés, nyilván biztos, ami biztos.

 

Az oktatásra visszatérve a jogszabályok azért többé-kevésbé egyértelműen kimondják, hogy egy kereskedelmi tevékenységet végző alkalmazottnak milyen ismeretekkel kell rendelkeznie, hol milyen képzés kötelező. Vannak persze különbségek, hiszen egy hentesnek kötelező a megfelelő szakképesítés, de egy ruházati eladónak, vagy zöldség-gyümölcs árusnak már nem. A piac viszont szigorúbb minden oktatásnál, hiszen a dühös vásárló a legrosszabb reklám. A fogyasztóvédelmi referens pedig a feje tetejére is állhat a cégvezetéssel szemben, ha esetleg nem tudja meggyőzni őket a vélt, vagy valós igazáról. Esetleg nem kap fizetésemelést, vagy jutalmat.

 

És ami valóban egyszerűsödik: a fogyasztóvédelmi referenst képzőknek elég lesz a jövőben tevékenységüket csak bejelenteni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak.

 

És a hivatalos indoklás

A legegyszerűbb mindenki számára valóban az lett volna, ha teljes egészében eltörlik a fogyasztóvédelmi referens mondvacsinált, a gyakorlatban semmit sem érő műintézményét (kivéve persze a pénzért oktató vállalkozásokat).

 

A hivatalos indoklás egyébként úgy szól, hogy "a módosító javaslat a kormányzati célkitűzéssel összhangban a fogyasztóvédelmi hatóság bürokratikus terheinek csökkentésére irányul". Na, de hogyan is: "a fogyasztóvédelmi referensek képzésével és vizsgáztatásával kapcsolatos tevékenység adminisztratív terheit a jövőben a szervező köteles ellátni, mint például a bizonyítványok kiállítása, a végzett fogyasztóvédelmi referensekről nyilvántartás vezetése, a vizsgabizottság tagjainak és elnökének kijelölése , valamint egyéb kötelező feladatok ellátása". (Ezeket eddig az NFH végezte.)

 

A szilveszter még messze van, de nincs vége az indoklásnak: "a szigorú hatósági kontroll a képzés és vizsgáztatás magas színvonalának biztosítása érdekében megmarad".

 

A webáruházzal mi lesz?

A kereskedelem leggyorsabban fejlődő iparága a webáruház, szerte a világban. Magyarországon is 30-40%-kal nőtt eddig évente. Sokan ráadásul külföldi webáruházból rendelnek. Eladó nincs, fogyasztóvédelmi referens nincs. Ma még. Nálunk.

(blokkk.com, 2015. november 23.)

 

 
 

blokkk.com      butik pórázon      f » blokkk.com