blokkk.com  │                                butik pórázon » leleménypult  │                                 hírkirakattmustra  │           

 

 

Vitték a tejet, mint a cukrot

De az EKAER nyúlta le. Tejet is, cukrot is.

                                                                                                                                                blokkk.com

Nyolc kamion tejet és két kamion cukrot foglalt a NAV. A gyanú szerint az elkövetői kör 2014. vége óta több mint egymilliárd forint értékben hozott be tejet Szlovákiából, és az árut belföldi vevőknek értékesítette. Az eddigi adatok szerint tejjel, cukorral és étolajjal kereskedve több mint hétszázmillió forint áfát csaltak el. A NAV munkatársai két telephelyen több mint ezerhatszáz hektoliter tejet, és több mint kétszáz tonna cukrot lefoglaltak le.


Az elkövetők a határon átnyúló csalási módszert alkalmazva a Szlovákiából beszerzett élelmiszeripari termékek értékesítése után megfizetni kötelező áfa összegét egy cégláncolaton átfuttatott hamisszámlák felhasználásával csökkentették. A cégláncolat tagjai feltehetően nem végeztek tényleges gazdasági tevékenységet, szerepük kizárólag a hamis számla kiállítására korlátozódott.

A pénzügyi nyomozók október elsején tizenöt budapesti és tizenhat vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat, munkájukat pénzügyőrök, adórevizorok és az EKÁER csoportok tagjai segítették. Az EKÁER adatainak felhasználásával az érintett cégek győri és budapesti telephelyén nyolc kamion tej- és négy kamion cukorszállítmányt sikerült lekapcsolni.

A pénzügyi nyomozók a házkutatások során tizenkétmillió forint készpénzt lefoglaltak, továbbá több mint kétszázharminc millió forint értékben zárolták az érintett cégek bankszámláit, ingatlant, valamint gépjárműveket. Emellett az adóvégrehajtók biztosítási intézkedésként több mint százhúsz millió forint értékben lefoglaltak több mint ezerhatszáz hektoliter tejet, több mint kétszáz tonna cukrot, továbbá zároltak több bankszámlát.

A pénzügyi nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik.

(NAV, 2015. október 2.)

 

Kaszál az EKAER

Hiába olcsó a krumpli, az őstermelők a lengyelt veszik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei EKÁER csoportjának tagjai 75 tonna jelöletlen lengyel burgonyát találtak, amelyet éppen magyar őstermelők kisteherautóira pakoltak át.

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei EKÁER csoportja felfigyelt egy megyei településen üzemelő raktárhelyiségre, amelybe feltételezhetően jelöletlen burgonyát szállítanak Lengyelországból. Az EKÁER ellenőrzések során végzett adatgyűjtések alapján azonosítottak egy EKÁER számmal nem rendelkező lengyel rendszámú szállítóeszközt, amely a telephelyen lévő csarnokban várakozott. A telephelyről távozó kisteherautókat a pénzügyőrök ellenőrizték, azok rakterében zsákos burgonyát találtak. A telephely ellenőrzésekor a lengyel kamionon, valamint az ott várakozó kisteherautókban és a csarnokban összesen 75 tonna, Lengyelországból származó, jelöletlen, zsákos kiszerelésű burgonyát találtak, ezért azonnal értesítették a NÉBIH munkatársait. A jelöletlen burgonyát éppen őstermelők kisteherautóiba pakolták, így feltételezhető, hogy az már mint magyar termék jutott volna a piacokra.

A 75 tonna burgonyát a NÉBIH lefoglalta, a NAV munkatársai vizsgálták az áruk eredetét, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a számla- és nyugtaadást. A helyszínen talált tetemes mennyiségű le nem könyvelt iratanyagot további vizsgálatra bevonta a NAV. Az ellenőrzéskor a raktár irodahelyiségében hamis tízezer forintos bankjegyeket is találtak, melyet az illetékes rendőri szerv pénzhamisítás gyanúja miatt lefoglalt.

Az EKÁER rendszerben a szállítmányokat 2015. január elsejétől kötelező bejelenteni az adóhatóságnak. A hibás, vagy hiányzó EKÁER szám, formai hiba esetén a NAV március 1-jéig nem szab ki mulasztási bírságot, de az adóelkerülés ellen fellép és azt természetesen bünteti.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal, 2015. január 23.)
 

 
 

blokkk.com      » blokkk.com nyitóoldal     » butik pórázon    » f » blokkk.com