blokkk.com                                           │ butik pórázon » bírságáradat │                                                 │ hírkirakattmustra │         

 

Többet mondtak a Manna szappanról

mint amennyit tudott. A bírság öt millió forint lett.

__________________________________________________________________blokkk.com

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Manna Natúr Kozmetikum Kft. megalapozatlan hatásokkal reklámozta egyes termékeit. A GVH a jogsértésért ötmillió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra. Az eljárás 29 féle Manna terméket érintett. A különböző szappanok, a vajak (krémek), a fürdőgolyók, a szépségolajok, az illóolajok és a virágvíz kozmetikumnak minősülnek.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a vállalkozás széles körben alkalmazott a kozmetikai hatásokat kisebb-nagyobb mértékben meghaladó állításokat 25 féle termékéről,  a cég honlapján, ami a mannaszappan.hu nevet viseli. 2013. júliusától 2014. októberéig tartott, ameddig a cég az egyes termékeknek megalapozatlan gyógyító hatásokat, bizonyítatlan, egészségre vonatkozó kedvező hatásokat, valamint egyéb, a termékek használatától várható kedvező eredményekre utaló, bizonyítékokkal alá nem támasztott hatásokat tulajdonított.

A vásárlók több elektronikus csatornán is közzétett, intenzív reklám nyomán juthattak el a honlapra, amelyen tanácsadással és az egyes termékek különböző komplex, szerintük kedvező hatásainak ismertetésével találkozhattak.

A GVH kiemelte döntésének indoklásában, hogy a piaci szereplőknek igazolniuk kell a kozmetikumoknál is a közzétett állítások valóságtartalmát a fogyasztók és a versenysemlegesség érdekében, különösen igaz ez az olyan érzékeny kérdéseknél, mint a különböző betegségek, egészségügyi problémák megelőzését, megoldását, a tünetek kezelését ígérő üzenetek.

A GVH hangsúlyozza, hogy tudományos megalapozottságot vár el a kozmetikumok gyógyhatásának bizonyításánál, de egy állítás nem tekinthető igazoltnak az összetevőkre vonatkozó tanulmányok, szakcikkek felsorolása, vagy bemutatása révén, valamint a bizonyítékok, az összefüggések ismertetése nélkül, még egykomponensű termékek esetében sem. Ellenkező esetben bármely - adott esetben interneten bárki számára elérhető - tanulmány, vagy szakcikk egyetlen mondatára lehetne kereskedelmi reklámot építeni minden felelősség nélkül. További elvárás, hogy a vállalkozásoknak már reklámjaik közzététele előtt kell rendelkezniük a bizonyítékokkal.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett termékekből származó időszaki árbevételt vette alapul. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a vállalkozás együttműködési szándéka jeleként módosította kereskedelmi gyakorlatát,
így 100%-os pénzvisszafizetési garanciát alkalmaz.
(GVH, 2016. szeptember 16.)

 
 

blokkk.com │                                              butik pórázon │                                            f » blokkk.com │