blokkk.com                                           │ butik pórázon » bírságáradat │                                                 │ hírkirakattmustra │         

 

A Pick megfogta az árat, őt meg a GVH

Nem engedte az alacsony árakat. Bírság lett belőle, 44 millió.

__________________________________________________________________blokkk.com

Jogsértő volt a Pick árazási gyakorlata, ezért bírságolt a GVH az akciós időszakban jogellenesen meghatározott fix- és minimálárak miatt. A Gazdasági Versenyhivatal döntése szerint a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. minimális továbbeladási árakat határozott meg a húskészítményeinek értékesítésekor, a tőle vásárlók részére, 2009. januárja és 2014. decembere között. A jogsértésért 44.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH az akciós megállapodások és egyéb közvetlen bizonyítékok alapján megállapította, hogy a Pick meghatározta az egyes kereskedelmi partnerek számára (nagy-, valamint kiskereskedők részére), hogy az egyes akciós időszakokban mennyi lehet a termékei fix, valamint minimális nagy- és kiskereskedelmi ára.

A Pick a javasolt fogyasztói árat ki is tudta kényszeríteni, mert kilistázással, vagy más szankcióval fenyegette partnereit, bár ezeket a gyakorlatban nem alkalmazta.

A Pick és a kereskedelmi ügyfelei (nagy-, és kiskereskedők) a termelési-értékesítési lánc különböző szintjein elhelyezkedő vállalkozások, a közöttük létrejött megállapodások úgynevezett vertikális megállapodásnak minősülnek. A vertikális megállapodás olyan egyezség, összehangolt magatartás, amely a termelési, vagy értékesítési lánc különböző szintjein tevékenykedő vállalkozások között jön létre, és amely azokra a feltételekre vonatkozik, amelyek mellett egyes áruknak, vagy szolgáltatásoknak a vásárlása, értékesítése vagy viszonteladása történik.

A GVH az üggyel kapcsolatban kiemelte, hogy sérti a versenyjogot, ha egy gyártó a termékeinek fogyasztói árát meghatározza, a kereskedelmi partnerei akcióiban pedig más paraméterekhez (átadási árhoz, szállított mennyiséghez) köti. A GVH vizsgálata feltárta, hogy a megállapodások célja a verseny korlátozása volt, amit alátámasztott a felek motiváltsága is. A Pick abban volt érdekelt, hogy márkájának imázsát a versenytársakénál magasabb fogyasztói árakban is megjelenítse. A kereskedelmi partnerei pedig abban voltak érdekeltek, hogy ne legyenek olyan viszonteladók, amelyek az adott Pick-terméket náluk olcsóbban árusíthatják.

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához az egyes akciókat érintő megállapodásokból származó árbevételt vette figyelembe, de csak azt vette számításba, amikor egyértelműen kiderült a fogyasztói ár minimális szintjének kétoldalú, közös meghatározása.

A GVH a bírság nagyságának meghatározásánál - többek között - súlyosító körülményeket is figyelembe vett, így elsősorban azt, hogy a nagy- és a kiskereskedelmi ár rögzítése súlyos jogsértésnek minősül. A Pick piacvezető szerepe miatt jogellenes magatartás hatott a piacon működő többi vállalkozásra. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a Pick javasolt árait nem minden esetben alkalmazták. A Pick teljes körűen elismerte a jogsértést.
 

A GVH nem talált hibát a Pick húskészítményeinek nem akciós áralkalmazásában, ott jogellenes megállapodás nem történt.
Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/37/2014.
(GVH, 2016. augusztus 2.)

 
 

blokkk.com │                                          butik pórázon │                                             f » blokkk.com │